Voda, čo nás drží nad vodou - Jozef Urban, Slovenský spisovateľ, 2000

3,69 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Voda, čo nás drží nad vodou - Jozef Urban, Slovenský spisovateľ, 2000
Čítaná
Voda, čo nás drží nad vodou - Jozef Urban, Slovenský spisovateľ, 2000

Voda, čo nás drží nad vodou
Čítaná

Kniha piesňových textov. Čítať viac

Vydavateľstvo
Slovenský spisovateľ, 2000
100 strán
1-2 hodiny čítania

Kniha piesňových textov. Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Výborný stav
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Združenie rodičov a priateľov LGBT+ ľudí: Niečo ti chcem povedať, 2024

Viac o knihe

 Jožo Urban je z tých, o ktorých možno s určitosťou povedať:"Toto má chlapec od Boha..."
Recenzie:
Hlas z nás

Písanie poézie si od autora vyžaduje okrem iného aj jednu dôležitú aktivitu: aby sa do veršov vkladal celý, bezozvyšku. V opačnom prípade si vnímavý čitateľ pomerne rýchlo všimne prázdne manévrovanie a predstieranie. Poézia je v takejto podobe plytká a monologická. Aj to sa stáva... Autor, ktorý sa bravúrne vyhol uvedeným komplikáciám, pretože príkladne rešpektoval požiadavku úprimnosti a vnútornej pravdy, zároveň bol pre čitateľa aj príťažlivý, už žiaľ nie je medzi nami, no my máme jedinečnú možnosť aj naďalej sprítomňovať jeho umelecký portrét prostredníctvom výberu z textov piesní Voda, čo nás drží nad vodou.

Vnútornú, prežívanú pravdu básnika a textára Jozefa Urbana počuť z hrdiel slovenských hudobných interpretov aj preto, že v porovnaní s ostatnými je výnimočná svojou priamosťou. Mnohé z jeho textov už pri vzniku stihol osud ,,klasiky" a zaradili sa ku každodenným hitom ťažko skúšaného našinca. Dovolím si tvrdiť, že ich úspech bol z veľkej časti spôsobený častým výskytom jednoduchého, ale o to čarovnejšieho slovka: láska. Z tohto pohľadu by sme mohli označiť Urbanove texty za monotematické, čo však nie je ich chybou, slabinou invencie, skôr potrebnou výsadou. Málokto si totiž s takou naliehavosťou uvedomuje nedostatok lásky v našom živote. Jej čarovnosť v textoch je v tom, že sa dokáže rovnako intenzívne prihovoriť intelektuálovi ako aj upratovačke -- krátka, stručná pieseň je chvíľkový zázrak, liek... Urban v svojich piesňach ponúka lásku, záleží iba na druhej strane či ju prijme. Ponúka ju na nefalšovaný básnický spôsob, vyberte si: láska k ľuďom, láska k peniazom, láska k sebe? Láska v refrénoch i mimo nich, za všetky citujem aspoň ,,jednu": ,,Láska máva s tebou/ So mnou máva tiež/ S peklom spája nebo/ Čo viac od nej chceš?" (s. 30). Láska, ktorá donúti zamyslieť sa alebo rozosmeje. Smutné aj humorné príbehy, veci a vecičky života vyberané citlivým postrehom, originálne idey vtesnané do neoriginálneho, všedného sveta -- sprievodné dojmy oznamujúce, koho vlastne čítame (počúvame). Nad všetkým sa klenie prísny zmysel pre rytmus a rým. Aj to je v populárnej hudbe zriedkavosť: udať, udržať rytmus a nestratiť sa pritom vo forme a pozabudnúť význam.

Ako vidno, láska je v podaní Jozefa Urbana nástrojom, ktorým sa zmocňuje človeka. Dovoľuje mu poodhaliť tie časti duše, na ktoré nie sme osobitne pyšní, no takisto oceniť aj minimálnu náklonnosť a cit. Je to úžasné, spájať príbehy lásky s príbehom človeka aj napriek hlbokej individuálnej tragédii...
Radoslav Matejov, Knižná revue 13/2000
Čítať viac
Počet strán
100
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×176 mm
Hmotnosť
180 g
Rok vydania
2000
Naše katalógové číslo
901727
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Slovenský spisovateľ
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

1 hodnotenie

0
1
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Jozef Urban

Čítať viac

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ

Čítať viac

„Nikdy som nestratil zo zreteľa, čo znamená byť civilizovaný človek. Vedel som, že prežitie by nemalo zmysel, keby som sa musel stať podliakom...Viete, jedlo na prežitie nestačí. Neexistuje liek na morálne zásady. Ak ich človek stratí, príde aj o seba.“