Mýty o Rusku - Juraj Mesík, , 2020

11,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Mýty o Rusku

Dielo Juraja Mesíka nie je knihou o Rusku, hoci obsahuje množstvo údajov, faktov a úvah o tejto pozoruhodnej krajine. Nie je to systematický prehľad dejín Ruska, ani... Čítať viac

208 strán
3 hodiny čítania

Dielo Juraja Mesíka nie je knihou o Rusku, hoci obsahuje množstvo údajov, faktov a úvah o tejto pozoruhodnej krajine. Nie je to systematický prehľad dejín Ruska, ani vyčerpávajúce rozprávanie o vývoji ruskej spoločnosti. Autor si stanovil... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

11,00 €

Na sklade 2 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 10 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Dievča v orlích pazúroch - Karin Smirnoff, Ikar, 2024
Mýty o Rusku - Juraj Mesík, , 2020
11,00 €

Viac o knihe

Dielo Juraja Mesíka nie je knihou o Rusku, hoci obsahuje množstvo údajov, faktov a úvah o tejto pozoruhodnej krajine. Nie je to systematický prehľad dejín Ruska, ani vyčerpávajúce rozprávanie o vývoji ruskej spoločnosti.

Autor si stanovil iné zadanie priblížiť čitateľovi obraz Ruska objavujúci sa v početných mýtoch o ňom. Je to kniha venovaná mytologickým naratívom o Rusku, ich vecnému obsahu, okolnostiam ich vzniku. Je to slovenské zrkadlo nastavené ruskej národnej mytológii.

Autor sa v knihe zamýšľa nad tým, prečo mýty o tejto krajine dlhodobo prežívajú a majú vďačných recipientov a šíriteľov, prečo dokážu aj dnes oslovovať publikum v mnohých štátoch vrátane Slovenska.
Čítať viac
Počet strán
208
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
205×144 mm
Hmotnosť
272 g
Rok vydania
2020
Naše katalógové číslo
836199
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

2,8 / 5

5 hodnotení

2
0
0
1
2

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Anton
Neoverený nákup
7.3.2024
Vyborna kniha, ktora sa zameriava na realitu preukazatelnu faktami. Mal by ju citat specialne dnes, kazdy pomyleny Rusofil Čítať viac
Jana
Neoverený nákup
16.3.2024
Rusofil putinofil. Používate toto slovo a ani neviete, čo to znamená.
Wikipedia preukázateľný fakt.
Ale chápem, že každému rusofóbovi v súčasnosti takáto silno tendenčná a poplatná literatúra braku ,,hraje do karát".
Čítať viac
Jeremy
Neoverený nákup
2.4.2022
skreslené a laické
povyberať si a ohnúť štatistiky a články, Wikipédia nazvať zdrojom a celé to nazvať faktami je neodborné. Čakal by som to v diplomovkách súčasnej vlády kaderníkkov, obuvníkov, valutárov a onetime-nexttimerov (r. 2021-2022). Kniha je riadne pokrivený pohľad na tému rusko vs. svet, autorovo tunelové videnie, kde na konci je jeho nádej že aj Vy budete rusov nenávidieť tak, ako on. Prekvapila ma vysoká miera autorovej zaujatosti a až nenávistné slinty z ktorých zlepil túto knihu.. Ťažko definovať žáner, pretože ani literatúra faktu to nie je, ani odborná nie je, vlastne by som ju nevedel zaradiť vôbec pod nič.. Neviem či mu rusi babku znásilnili, ale takto ukričanú a pri tom bezzubú knihu som dlho nečítal. Jediné čo ma teší, že som ju mal požičanú a nie kúpenú. 1* je za tie stromy ktoré obetovali na papier na toto "veldielo". Čítať viac
Dušan
Neoverený nákup
14.7.2021
Škoda peňazí
Mimoriadne tendenčne až nenávistne napísaná kniha.
Pochopiteľne, autor použil korektné štatistické údaje, avšak využíva ich tak, aby sa mu to hodilo pre jeho zámer očierňovania: v niektorých ukazovateľoch porovnáva údaje z Ruska s údajmi zo Slovenska, Čiech a iných stredoeurópskych krajín, inokedy Rusko s Nemeckom, Francúzskom, inokedy zase s USA, Čínou...
Porovnávať absolútne sumy miezd v Rusku a na Slovensku bez porovnania životných nákladov v oboch krajinách sa mi zdá byť poriadne pritiahnuté za vlasy. Takisto je mimo reality použitie slov ruskej národnej hymny ako odkazov na rôzne ním prezentované mýty: ktorá krajina vo svete uvádza vo svojej hymne, že má nižšie HDP ako USA alebo Česko, že nevyhralo všetky vojny, ktoré viedlo, že v nej žijú menšiny, ktoré sú majoritnou populáciou utláčané...?
Označiť prehru cárskeho Ruska v rusko-japonskej vojne ako dôvod toho, že Američania zhodili na Japonsko atómové bomby - čo k tomu dodať.
A mohol by som pokračovať ďalej.
Ako som skonštatoval v titule recenzie, veľká škoda peňazí za kúpu tohto titulu.
Pre úplnosť dodávam, že nie som žiadny rusofil.
Čítať viac
Maverick
Neoverený nákup
6.1.2021
Čakal som vyššiu kvalitu
Prejdem rovno k veci: autor masívne odkazuje na wikipédiu. Človek si povie, že jeden dva odkazy pod čiarou prehliadne a ospravedlní, ale keď sa tento úkaz opakuje naprieč celou knihou, tak to zamrzí. Pri čítaní nastávajú situácie, kedy na jednej dvojstrane nájdete pod čiarami aj 5 URL odkazov na heslá na wikipédii. :(

Všetci dobre vieme, aká je úroveň wikipédie. Aj keď nemožno poprieť fakt, že niektoré heslá sú tam spracované kvalitne, stále sa jedná o stránku, kde môže fakty upravovať kto chce, ako chce (keď mu to schvália administrátori) a často pod rúškom anonymity. Údaje sa tam v priebehu času menia a keby autor aspoň uvádzal dátum navštívenia daného hesla, tak by to bola poľahčujúca okolnosť. Nestalo sa.

Od serióznej literatúry by som očakával, že bude odkazovať najmä na publikácie odborníkov, overených autorov a nie anonymov na internete. Toto ma veľmi sklamalo a chtiac či nechtiac mi to ovplyvnilo celkové nazeranie na túto inak zaujímavú knihu.

Na záver chcem dodať, že som posledný, kto by chcel obhajovať Rusko, alebo spochybňovať tých, ktorí ho kritizujú. Naopak, veľmi som sa tešil na to, že po prečítaní knihy Mýty o Rusku získam novú "argumentačnú výzbroj" proti tým, ktorí sadli na lep informačnej propagande. Výzbroj síce prišla, no, bohužiaľ, s pachuťou wikipédie. Verím, že v budúcnosti sa dočkáme aj kvalitnejšie spracovaných diel od Inštitútu pre verejné otázky, ktoré budú rozoberať túto tematiku. Držím im v tom palce.
Čítať viac

„Nech sú naše duše z čohokoľvek, tvoja a moja sú jedno.“

After 2: Sľub - Anna Todd, 2015
After 2: Sľub
Anna Todd