Mužský strach - Juraj Sedláček, Don Bosco, 2021

18,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Mužský strach

Kde sú jeho korene a prečo je skrývaný

Hľadanie, odkrývanie a prijatie strachu mužov. Čítať viac

Vek
15+
Vydavateľstvo
Don Bosco, 2021
Počet strán
408

Hľadanie, odkrývanie a prijatie strachu mužov. Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

18,00 €

Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 9 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Nočná služba - Robin Cook, Ikar, 2024

Viac o knihe

Hľadanie, odkrývanie a prijatie strachu mužov.
2. vydanie

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť
Čítať viac
Počet strán
408
Väzba
pevná väzba
Rozmer
158×230 mm
Hmotnosť
837 g
ISBN
9788080745240
Rok vydania
2021
Vekové odporúčanie
15+
Naše katalógové číslo
1095801
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Don Bosco
Pre koho
pre mužov, pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

6 hodnotení

3
1
1
1
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Andrej Papay
Overený nákup
29.2.2024
Recenzia
Výborná kniha.
Odporúčam prečítať každému mužovi, ktorý chce nájsť sám seba a svoju mužskosť. .
.
Čítať viac
krížová cesta
Neoverený nákup
5.4.2022
ďakujeme
Z tejto knihy sme sa s chalanmi tínedžermi modlili krížovú cestu o mužskom strachu. Potom sme boli sadnúť na kofolu. Chalani sa začali neskutočne otvárať a zdieľať. Zistili, že v tom, čo žijú a čo sa deje v ich vnútri, nie sú sami. Ďakujeme. Čítať viac
Michal
Neoverený nákup
15.2.2022
Upozornenie
Mám Juraja rád. Je v mojich očiach dobrý človek a kňaz. No poďme ku knihe. Tiež som si túto knihu kúpil, že sa niečo viac o sebe dozviem. Možno aj skrytých strachoch. Aj o tom, ako byť viac "Božím" mužom. Chcem len upozorniť, že táto publikácia je VEDECKÝ pohľad. K praktickosti bežného muža sa treba prelúskať cez príliš veľa textu. Aspoň mám taký pocit. Nie som ďaleko v knihe. Zopár desiatok strán. No nie je písaná pre "bežného muža" (rodina, deti). Myslím, že keby sa z tých cca 400 nabitých strán vyhodil príliš vedecký balast a mnoho citácií z iných kníh, tak by ostala 150-200 stranová kniha, ktorá by sa dala čítať. A nám mužom by viac dala. Takto to bude asi jedna z mála kníh, ktoré fakt nedám :(. Je mi to ľúto.
Najviac ma oslovili predhovory biskupov, potom sa kniha číta ťažko.
Takže v skratke: Ako vedecká literatúra za mňa super, ako príručka pre bežného muža, ... za mňa nie. Skutočne neviem pre koho je kniha :/ Ako chlap by som bol rád keby knihy pre mužom boli pre mužov (k veci, jasne, pokiaľ sa dá "stručne"). Proste pre bežného otca, muža (nie pre filozofa, teológa s množstvom času).
Neviem čo sa píše na ďalších stovkách strán, lebo úvodných niekoľko desiatok strán, ... uf Tešil som sa, no som sklamaný.
Čítať viac
Len Harry
Neoverený nákup
30.1.2022
Demotovácia
Som priemerný mladý muž, ktorý má rád svoj život a som v celku spokojný, kým som sa stal. Doteraz sa mi nezdalo, že by som mal nejaké väčšie nedostatky v mojom správaní či psychické problémy. No ako čítam túto knihu tak zisťujem, že moj život stojí za nič, že mám desiatky neurotických porúch, že niesom pravý muž a nemám vlastne nič, čo by mal pravý muž mať. Kniha ma maximálne znechutila, demotovácia a znížila sebavedomie. Pri jej čítaní pociťujem úzkosť a depresiu. Neviem, čo je to v cirkvi za moderný fenomén sa vŕtať vo svojom vnútri, odkrývať si rany a všetko naše chovanie analyzovať podľa Freuda, fakt nerozumiem, čo mi má táto kniha dať. Zistil som, že som mizerný, že moj život je mizerný, že môj otec je mizerný s mamou sú mizerní a že mi dali mizernú výchovu. To je všetko, čo mi tá kniha dala. Ďakujem! Čítať viac
Emily
Neoverený nákup
13.8.2022
Ak ste boli taký spokojní zo svojím životom, prečo ste vôbec tú knihu zobrali do rúk? Túto knihu zoberie do rúk človek, ktorého niečo trápi a hľadá prečo ho to trápi a ako by sa to dalo riešiť. Takisto vaša reakcia žiaľ naznačuje, že kniha odhalila niečo, čoho sa bojíte. Niečo, čo bolí. Stúpila vám na otlak. Práve ste ma presvedčili že sa tá kniha asi naozaj oplatí. Pane, úprimne vám prajem, aby ste odhalili svoje 'prečo', aby sa vám to podarilo vyriešiť a aby vám to odhalenie prispelo k spokojnejšie mu životu. Čítať viac
Nijan
Neoverený nákup
15.12.2021
nebojte sa báť
skutočne zaujímavá vedeckopopulárna kniha, ponúka vysvetlenia a odpovede na otázky, na ktoré sa silná mužská osobnosť bojí opýtať aby nevypadala ako slaboch Čítať viac
Filip
Neoverený nákup
5.10.2021
Odporúčam
Kniha vám môže doslova zmeniť život. Podnecuje nás rozmýšľať a nachádzať riešenia pre krízy s ktorými sa často stretávame. Čítať viac

Recenzie, kritiky

Ľudia, ktorí dokážu prijať seba samých a svoje životné príbehy, potom nájdu – podobne ako sv. Jozef – odvahu na hľadanie nových riešení. Jozefov postoj, plný dôvery v Boha a v povolanie, ktoré prežíval vo viere, a nie v strachu, zostáva aj pre nás, súčasných kresťanov, navždy aktuálny. Doc. Juraj Sedláček, rektor UPC v Trenčíne, nás pozýva na cestu tohto duchovného objavovania tým, že jeho rozsiahlou vedecko-populárnou monografiou sa vinie idea konania sv. Jozefa, či si to čitateľ uvedomuje, alebo nie. To však neuberá na jej aktuálnosti, práve naopak: je výsledkom autorovho dlhoročného výskumu problematiky dnešných mužov, svedectvom tichej, ale plodnej činnosti autora, v čom tiež možno nájsť podobu so sv. Jozefom, aj jeho osobnej skúsenosti utrpenia.
Mons. prof. ThDr. Viliam Judák, PhD., nitriansky biskup


Mám veľkú radosť, že po predchádzajúcich dvoch knihách Otcovstvo: problém alebo výzva a Otcovské rany nám rímskokatolícky kňaz Juraj Sedláček, docent v teológii, ale aj v pastorálnom poradenstve, zrelý muž, duchovný otec a vodca adolescentov, z ktorých sa neskôr stali otcovia, ponúka ďalšiu knihu: Mužský strach.
Je to kniha, ktorá – ako sám píše – „sa chce stať akousi pomôckou v rozlišovaní toho, čo je len krátkodobý trend a čo výrazná opakujúca sa črta v mysli a srdci slovenského muža. To všetko atramentom a srdcom zároveň jedného z nich, slovenského autora. Naozaj, veľakrát si neuvedomujeme pridanú hodnotu našej mentality, štruktúru našich osobností, ktorá nás našťastie ešte stále odlišuje od západnej alebo konzumom preniknutej a celkom prestúpenej spoločnosti.“ Vzájomne si prajme, aby autorova nová kniha nám všetkým, ktorí ju otvoríme na čítanie, pomáhala prechádzať od strachu z Boha a druhého človeka k otvorenosti srdca i rúk, od rôznych nepriateľstiev k nám príslovečnej pohostinnosti. Boh chce posilniť našu malú vieru, chce nás zachrániť, chce, aby sa náš krik strachu zmenil na objatie človeka s milujúcim Otcom.
Mons. doc. ThDr. Tomáš Galis, PhD., žilinský biskup

Prajem všetkým čitateľom knihy Mužský strach, aby sa dokázali s pokojom otvoriť pravde o sebe. Je významným prínosom pre všetkých mužov, žijúcich v ktoromkoľvek životnom stave. Kniha je určená hlavne mužom, ale má čo povedať aj ženám – manželkám, ktorým môže pomôcť viac spoznať a pochopiť svet muža. To, čo nedokáže muž vyjadriť vlastnými slovami, môže si jeho manželka prečítať v tejto knihe. Prajem zvlášť manželom, aby pozvali do reflexie nad knihou sv. Jozefa aj Máriu, jeho manželku. Oni im môžu pomôcť pochopiť tajomstvo krásy života, vzťahov, nájsť cestu pri riešení problémov, aby bol ich život krajší, šťastnejší, slobodnejší, vzťahy pevnejšie, dôvera a úcta väčšia. Korunou toho všetkého nech je vzájomná manželská a rodinná láska.
Mons. prof. ThDr. PhDr. Stanislav Stolárik, PhD., rožňavský biskup


Stalo sa to už akousi samozrejmosťou, že keď sa v súčasnosti na Slovensku niekto rozhodne písať odbornú či vedeckú prácu na tému otcovstva, automaticky popri iných informačných zdrojoch nemôže vynechať publikácie doc. Juraja Sedláčka. Je to vyznačenie a zároveň výzva. Aj táto kniha je ďalšou v kolekcii autora. Je pokračovaním rozvíjania témy a podobne ako predchádzajúce zjednocuje rovinu duchovnú, duševnú, sociologickú, antropologickú... Autorovi Jurajovi Sedláčkovi však okrem interdisciplinárnosti vďačíme aj za jeho špecifické zameranie v tejto publikácii. Popisuje tu totiž strach ako jednu zo silných emócií muža. Intuitívne badáme, že strach mužov môže byť významne charakteristický. Táto kniha nám však našu intuíciu nielen teoreticky, ale aj prakticky potvrdzuje. Ba vo svojej špecifickosti prichádza až k takým konkrétnostiam, ako je analýza maskulinity na Slovensku. Silu argumentáciám v tejto knihe – ako je to zvyčajné u autora – dávajú početné prípadové štúdie. Môžeme si len priať, aby toto dielo zapadlo do mozaiky cenných príspevkov o otcovstve v domácom i zahraničnom priestore a aby sa stalo motiváciou či inšpiráciou nielen pre aktivity v odbornom či akademickom prostredí, ale hlavne v reálnom živote.
Mons. doc. PhDr. Marek Forgáč, PhD., košický pomocný biskup


Kniha Mužský strach od docenta Sedláčka by mohla vzbudzovať strach. Strach z názvu aj strach zo 400 strán rukopisu. Strach by mohli mať tínedžeri i mladí muži zo zdanlivo krutého zrkadla, do ktorého budú pozerať nielen oni, ale aj ich priateľky či manželky. Strach by mohli mať z rovnakého dôvodu aj dospelí muži, lebo do toho zrkadla sa budú pozerať aj ich vlastné deti. Svojím spôsobom je to strach z vlastného strachu a jeho odkrytia. A autor akoby s týmto prvým pocitom vedome pracoval v prvej časti knihy, v ktorej sa pozerá na tento strach zo všetkých možných a „nemožných“ uhlov pohľadu. A výsledok takejto konfrontácie nemusí byť zrovna pozitívny. Ďalšou časťou knihy sú prípadové štúdie, ktoré napomáhajú, zrejme najmä tínedžerom, zbaviť sa pocitu, že len ten náš strach je jedinečný, najväčší a najťaživejší. Výstupy z týchto štúdií však nedeprimujú, ale nabádajú, že každý strach sa dá prekonať, len ho treba priznať a prestať skrývať. Vtedy vieme urobiť prvý krok a potom ďalšie kroky, aby sme tento strach zmiernili, zvládli alebo ovládli. Nuž a tretia časť nám ukazuje, ako z toho všetkého von, aby sme sa stali napriek strachu a ostatným ranám zrelými mužmi. Tento návod nie je knižný; je založený na príkladoch a výpovediach dospelých mužov, ktorí si do určitej miery týmto všetkým prešli a ktorí už vedia so svojím strachom zaobchádzať. Hoci názov knihy hovorí o mužoch, je čítaním aj pre ženy, ktorým môže pomôcť pochopiť svet svojich detí, priateľov, manželov alebo aj otcov, svet, v ktorom sa vedia trápiť so svojím vlastným strachom. Napokon, sú to práve ženy, ktoré sú pre mnohých mužov majákom istoty alebo záchranným pásom pri prekonávaní toho svojho strachu. Kniha obsahuje ešte jednu kotvu, ktorá zabraňuje znovu spadnúť do rozbúreného mora strachu a topiť sa či až podľahnúť v jeho vlnách. Tou kotvou je viera v Boha, ktorý je nad nami, pri nás a v nás, ktorý dopúšťa, ale neopúšťa a o ktorého sa môžeme vo svojom zápase vždy oprieť. K autorovej cti slúži, že aj keď je teológ a kňaz, na tento vzťah a východisko poukazuje jemne a citlivo, skôr v podobe ponuky ako v imperatíve. Čo povedať na záver? Kniha je tu, treba ju len prečítať. Optimálne je prečítať ju celú v prirodzenej postupnosti, ale dá sa čítať aj po kapitolách. Nemajme strach – pomôže nám od strachu!
Doc. MUDr. Ján Bielik, CSc., Fakulta zdravotníctva Trenčianskej univerzity A. Dubčeka

„Neboj sa, veď si už veľký chlap!“ Tieto alebo podobné slová určite počul nejeden chlapec, keď vyrastal. Dospelý muž by mal byť silný, mal by byť oporou, mal by veľa vydržať, zvládnuť... Aj preto môže byť pre chlapa ťažké pripustiť si, že sa bojí. Je však strach niečo, čo nie je alebo čo by nemalo byť súčasťou dospelého muža (veľkého chlapa)? Autor vo svojej knihe na základe analýzy rozhovorov a výpovedí mužov otvára dvere k poznaniu toho, čoho sa muži boja, aké ich strachy sa zvyknú kombinovať, aký to môže mať dosah, keď je strach potláčaný, keď sa kulminuje. Zároveň autor poukazuje na to, aké dôležité je poznanie a prijatie vlastného strachu. Boj s vlastným strachom je príležitosťou poznať sám seba, viac porozumieť sám sebe, prijať sám seba a plnohodnotnejšie žiť. Mužský strach autor v tejto knihe osadil do pomerne širokého kontextu súčasnej doby, vzťahu s rodičmi, maskulinity, emocionálnej zrelosti, spirituality, vzťahu s Bohom a rôznych ďalších oblastí, čím ponúka cenný materiál pre pochopenie autentickej duše muža. Prostredníctvom viacerých príkladov, tipov, návrhov a podnetov na formáciu predstavuje táto kniha užitočný prostriedok nielen pre odborníkov, ktorí sa venujú práci s mužmi, ale aj pre každého muža, ktorý by chcel lepšie porozumieť sám sebe.
Mgr. Gabriel Baník, PhD., psychológ

V monografii s názvom Mužský strach autor definuje identitu a citovú zrelosť muža. Jeho cieľovou skupinou sú mladí muži vo veku 18 – 30 rokov. Všíma si hlavne vplyv prudkých zmien posledných desaťročí v období postmoderny. Na základe hĺbkových pozorovaní uvádza faktory citovej zrelosti a predkladá reálny obraz o tom, aký má byť skutočný muž na základe analýzy vychádzajúcej z prostredia slovenskej maskulinity. Všíma si najmä obavy a neistotu mužov a snaží sa ich priviesť na cestu zodpovednosti a zrelosti prostredníctvom boja s emocionálnym strachom. Postupne prechádza k návodu na zvládnutie strachu cez optiku posttraumatického rastu.
V ďalšej časti monografie sa prostredníctvom obrazu Boha ako otca snaží reflektovať skúsenosti s pozemským otcom. Postupne prechádza od fenoménu manipulácie a jej vplyvu na obraz Boha ku kristoterapii, čiže odpusteniu všetkých pozemských nedostatkov, ktorých sa muži a otcovia vo výchove svojich detí dopustia. Konkrétne príklady uvádza v prípadových štúdiách. Predkladaná monografia je výsledkom dlhodobého výskumu, ktorý autor v slovenskom prostredí realizuje už celú jednu dekádu.
Pevne verím, že práve táto monografia pomôže mladým mužom v boji so strachom a poskytne im návod na to, ako sa stať pravými mužmi viery, odvahy a mužnosti 21. storočia.
PhDr. Jaroslav Spodniak, politológ

Chcel by som vyjadriť radosť z tejto publikácie, ktorá osvetľuje pre nás mužov veľmi významnú tému strachu. Juraj nás na víkendovkách a iných stretnutiach voviedol do tejto problematiky cez podnetné prednášky, kázne a aktivity. Taktiež nás konfrontoval prostredníctvom dotazníkov, ktoré následne pretavil do tejto knihy. Jej obsah teda otvára skryté svety a prakticky opisuje, ako sa strachu postaviť. Ďakujem v mene všetkých mladých mužov za formovanie cez tieto témy, s ktorými sa bežne nemáme ako stretnúť. Prajem Jurajovi, nech toto dielo a jeho ďalšia služba prinesie s Božou pomocou veľké ovocie.
Ing. Pavol Meliš

Juraj je v téme zrelší a rozhľadenejší. Je pozoruhodné, že sa v malej krajine niekto znovu a znovu pokúša zmapovať pomerne silné dynamiky mužského sveta. Písať o mužskej emócii strachu je z viacerých dôvodov veľmi prezieravé, za čo Jurajovi patrí veľké poďakovanie. Na strach sa zvykneme pozerať ako na negatívnu silu. Juraj mužov pozýva, aby strach vnímali viac ako nástroj, ktorý je potrebné zvládnuť na „remeselníckej“ úrovni. Príliš veľa strachu muža retarduje, príliš málo ho infantilizuje. Strach muž potrebuje, keď miluje, keď pracuje, keď vychováva aj keď ochraňuje tajomstvá. Kniha ukrýva veľmi cenné postrehy a prekvapivé závery. Je veľmi pravdepodobné, že ju mnohí začnú považovať za manuál.
ThDr. Marek Varga, PhD., univerzitný kaplán v Prešove, tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS

Témou knihy je strach mladej generácie mužov od 18 do 30 rokov s vierou v potenciál, ktorý do nich vložil Boh – Láska. Autor považuje za dôležitý prvok výchovy a vývoja rozlišovanie výrazne sa opakujúcej črty v mysli a srdci muža. Zdôrazňuje, že stávať sa mužom je celoživotný proces, ktorý približuje v jednotlivých kapitolách a na prípadových štúdiách piatich mužov.
Teším sa, že slovenské kníhkupectvá obohatí kniha o mužskom strachu. Môže inšpirovať mnohých mužov, ktorí sú uviaznutí v niektorých oblastiach svojho života. Môže však dať nádej aj mužom, ktorí veľmi trpia a prestávajú veriť, že najlepšia cesta von je cez ich bolesť. Poskytuje im informácie, nástroje, príbehy a vzdeláva ich, ako môžu transformovať svoj život.
Do boja so strachom sa mužovi oplatí investovať úsilie a čas, lebo mu umožní vlastniť svoj príbeh, vážiť si a milovať sám seba aj druhých. Revolúcia a skutočná premena totiž neprebiehajú na pódiách, ale v boji, v ktorom nie sú sami. Autor v tomto procese, na ceste formácie muža, upozorňuje na osobu Ježiša, ktorý je s každým slabým, strateným, zlomeným alebo na okraji. Je v jeho bolesti, chce preniknúť do jeho života, premeniť všetko ťažké, uzdraviť ho a dať jeho utrpeniu zmysel. Je to on, kto povoláva muža k istej forme obety pre druhých, k istej podobe sebadarovania.
Kniha môže byť pre mužov pomôckou na rozlišovanie aj výzvou. Avšak kniha je výzvou aj pre nás ostatných, aby sme sa trpiacim mužom vedeli s láskou priblížiť a prijať ich. Aby každý muž mohol prijať a nasledovať Ježišov príklad bez ohľadu na to, ako žil dovtedy.
PaedDr. Eva Králová, Ph.D., ACC, certifikovaná koučka ICF a vysokoškolská pedagogička

Strach bol pre mňa vždy znakom slabosti; najmä v kruhu mužov akoby sa o ňom nemalo hovoriť. Vďaka tejto knihe som však dospel k presvedčeniu, že strach je niečo dynamické, vyvíja sa a má svoju príčinu. Rozhodne s ním treba pracovať, vedieť ho pomenovať a identifikovať, pretože inak nás bude paralyzovať a oberať o silu, ktorú ako muži nesieme. Kniha mi priniesla mnoho otázok aj mnoho odpovedí. Ukázala mi drsnú realitu, ale dokázala ma aj povzbudiť.
Autor detailne opisuje mužskú stránku strachu a čo sa mi páči ešte viac, zachytáva priamo autentickosť slovenského muža. Muža, ktorý žije tu na našom území, muža, ktorý sa pravdepodobne pretĺka podobnými úskaliami ako ja sám. Knihu preto považujem za unikátnu príležitosť, ako zatiahnuť na hlbinu seba samého, pretože, ako on sám tvrdí, len cez dobré sebapoznanie a uvedomenie si svojich strachov ich dokážem poraziť.
Filip Farkaš, univerzitný študent

Vydavateľstvo Don Bosco

Čítať viac

„O čo väčšia múdrosť, o to väčší rozmar. Zamkni ženský dôvtip za dverami, vyskočí oknom. Zavri okno, vylezie kľúčovou dierkou. Upchaj ju, vyletí s dymom cez komín.“

Ako sa vám páči - William Shakespeare, 2006
Ako sa vám páči
William Shakespeare