Posledná čarodejnica z Ostrihomu - Janka Fábián, Motýľ, 2023

12,49 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Posledná čarodejnica z Ostrihomu

Príbeh liečiteľky a dôverníčky Márie Terézie

Rok 1735. Veľká vlna honu na čarodejnice v Uhorsku vrcholí. Felícia Šárošiová, pätnásťročná dcéra ostrihomského pekára, pochádza z rodiny, v ktorej ženy v každej generácii dedia... Čítať viac

1. diel série
Posledná čarodejnica
Vydavateľstvo
Motýľ, 2023
264 strán
4-5 hodín čítania

Rok 1735. Veľká vlna honu na čarodejnice v Uhorsku vrcholí. Felícia Šárošiová, pätnásťročná dcéra ostrihomského pekára, pochádza z rodiny, v ktorej ženy v každej generácii dedia čarodejnícke schopnosti a ona je jednou z nich... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

12,49 €

-10 %
Pôvodná cena: 13,90 €
Na sklade 4 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 37 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Mami, oci, som online - Petra Arslan Šinková, Fortuna Libri, 2023

Viac o knihe

„Prišla si sem, lebo sa chceš stretnúť s čarodejnicou z Gellértovej hory, však?“

Rok 1735. Veľká vlna honu na čarodejnice v Uhorsku vrcholí. Felícia Šárošiová, pätnásťročná dcéra ostrihomského pekára, pochádza z rodiny, v ktorej ženy v každej generácii dedia čarodejnícke schopnosti a ona je jednou z nich.

Felícia sleduje, ako jej milovanú tetu odvlečú, mučia a upália na hranici. Krásna Kata Šárošiová pred svojou smrťou zverí dievčaťu dôležitý tajomný predmet. Rodina Šárošiová musí utiecť pred prenasledovaním a v nádeji na nový život sa presťahuje z Ostrihomu do Budína, kde sa Felícia potajomky priúča liečiteľstvu a čarodejníctvu od tajomnej čarodejnice z Gellértovej hory.

Neskôr si so svojím manželom otvoria malú kaviareň vo Viedni a stane sa dôverníčkou Márie Terézie, ktorej pomáha svojimi liečiteľskými schopnosťami. Medzitým prebiehajú boje o rakúske dedičstvo. Felícia cíti, že musí svojimi znalosťami pomôcť zraneným vojakom, a to aj v prípade, ak sa takto stane podozrivou z čarodejníctva. Snahou pomôcť vojakom a dobrými úmyslami vystaví skúške krehké priateľstvo s Máriou Teréziou.

Jedinečný román z pera maďarskej spisovateľky Janky Fabián je plný mágie, kúzla a čarodejníctva.
Čítať viac
Počet strán
264
Väzba
pevná väzba
Rozmer
135×200 mm
Hmotnosť
353 g
ISBN
9788081643187
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1813765
Štýl
historický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Maďarsko
1. diel série
Posledná čarodejnica
Vydavateľstvo
Motýľ
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,8 / 5

19 hodnotení

7
4
6
1
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

5.4.2024
Posledná čarodejnica z Ostrihomu z @vydavatelstvo_motyl je kniha, ktorú prečítate na jedno otvorenie. Či to je jednoduchosť štýlu písania autorky alebo zaujímavosťou námetu knihy, posúďte samy.

Námet honu na čarodejnice ma v histórii ľudstva vždy zaujímal a keď sa to týka ešte "domácich končín" môj záujem stúpol o to viac. Som rada, že nežijem v dobe, v ktorej stačilo skutočne málo, aby ženu obvinili z čarodejníctva a upálili ju na hranici. Stačilo byť krásnou, či múdrou a už sa polienko rohorelo. Strašne primitívne a zároveň desivé. Nuž, aj takýmto vývinom ľudia museli prejsť.

Prvá časť knihy týkajúca sa procesu usvedčenia Katy ma bavila omnoho viac ako ďalej sa rozvíjajúci sa príbeh. Bolo zaujímavé sledovať celé odsúdenie a postupy rovnako ako aj to, ako proces sledovali ľudia ako spoločenskú udalosť hodnú prvého radu. Poukazuje na krutosť a nespravodlivosť tejto temnej doby. Felícia tieto čarovné schopnosti zdedí po svojej tete a potajomky sa v nich zdokonaľuje. V tomto historicky ladenom románe sa mihne dôležitá postava z našej histórie - Mária Terézia, s ktorou síce Felícia príde do kontaktu, ale nie až do takého, aby som ju ako autorka nazvala dôverníčkou. To už je veľmi nadnesené, ale možno to bude len prekladom, keďže autorka je Maďarka. Dej je okorenený aj láskou, teda aj romantické duše si prídu na svoje, rovnako aj milovníci silných ženských postáv, ktoré sa neboja postaviť osudu.

Kniha je ideálnym čítaním pre čitateľov, ktorí vyhľadávajú jednoduché historicky ladené knihy, keďže autorka píše skutočne jednoducho bez nejakej hlbokej zápletky či napätia, aj keď spleť intríg a boj s nepriateľmi tam taktiež nechýbajú. Dej je celkom predvídateľný, aj keď miestami chaotický, najmä záver, ale hneď začínam čítať aj voľné pokračovanie románu, tak mi možno niektoré pasáže dajú nakoniec ucelený pohľad. Mne sa kniha páčila, bolo to príjemne čítanie a rada som si prečítala knihu z pera maďarskej autorky, s ktorou nemám žiadne čitateľské skúsenosti.
Čítať viac
9.1.2024
Posledná čarodejnica z Ostrihomu
Príbeh mal hlavu, ale chýbala mu päta. Začal sa sľubne, postupne však upadal a viaceré zápletky ostali nedoriešené. Dobrá myšlienka aj prostredie, ale dej bol veľmi neučesaný, priam chaotický. Hlavná hrdinka navyše bola taký charakter, či skôr bezcharakter, že sotva s ňou mohol čitateľ sympatizovať. Čítať viac
Katarína
Neoverený nákup
4.11.2023
očakávania boli väčšie
Kniha sa čítala vcelku príjemne, ale moje očakávania podľa popisu ku knihe boli značne väčšie. Dej slabší, na konci príbehu naznačená nová informácia týkajúca sa manžela hrdinky, absolútne nerozvinutá, prišlo mi to zbytočné. Jedine, že by mal príbeh pokračovanie. Označenie hrdinky za dôverníčku Márie Terézie je tiež trošku nadnesené. Čítať viac
24.9.2023
„Kniha má dokázala vtiahnuť do témy, ktorá ma doteraz nezaujímala.“
Téma čarodejníctva a honu na čarodejnice či bosorky je v našej histórii mimoriadne výrazná, mnohonásobne preberaná a napriek tomu sa mi akosi podarilo vyhnúť sa jej a nemala som doteraz záujem ani chuť si o nej prečítať niečo viac. Ak sa nad tým zamyslím, tak moje vedomosti k tejto téme boli naozaj triviálne.
V nadväznosti na to by asi bolo dobré vysvetliť, že knihu som si zámerne nevyberala, dostala som ju k narodeninám od manžela, ktorý ju tiež nevyberal konkrétne kvôli príbehu, ale aby mi daroval niečo, čo mám rada, teda príbeh z našej histórie.
Napriek tomu všetkému ma táto kniha úplne vtiahla do deja. Rozpráva príbeh o fiktívnej postave Felícii Schönemannovej, rodenej Šárošiovej. Začína sa v mladom veku tejto hlavnej postavy, ktorá prežije nesmierne traumatizujúci zážitok - upálenie svojej tety za čarodejníctvo. Táto časť knihy bola perfektne napísaná, myslím, že prvýkrát sa mi pri čítaní stalo, že som mala strašne zlý a nepríjemný pocit, niečo ako pri pozeraní hororu „nevhodného pre citlivé povahy“, keď autorka opisovala stav Felíciinej tety Katy po mučení. Ten obraz som si vedela živo predstaviť a musel to byť hrozný pohľad.
Dosť ma zaskočili aj obvinenia, ktoré voči tejto „čarodejnici“ boli vznesené, autorka pri týcho opisoch využívala pramene z čarodejnickych procesov, preto si myslím, že aspoň sčasti budú mať reálny základ. Naozaj sa mi zdá neuveriteľné, že niekto môže ísť svedčiť o tom, že obvinená ich v noci posadla, osedlala si ich a jazdila s nimi do Budína a podobné perličky. Išlo teda o vytvorenie triedneho nepriateľa, ktorý bol pre niekoho vplyvného nepohodlný, a jeho účinné odstránenie a potrestanie. Tento proces bol opísaný naozaj vierohodne a zanechal vo mne viaceré emócie.
Samotný príbeh hlavnej hrdinky bol tiež zaujímavý, trošku ma prekvapilo, ako sa k nej správali jej rodičia, ale to by som možno prisúdila maďarskej národnosti autorky, príde mi, že dávala do príbehu trošku menej citlivosti ako slovenské autorky. Aby som bola presná, štýl písania mi prišiel trošku surovejší a hrubší, než som zvyknutá, ale neprekážalo mi to a celkovo to bolo napísané veľmi dobre.
Aj milovníci romantiky si v tomto príbehu prídu na svoje, aj keď to nie je úplne gro knihy, ale nájdu sa tam určité časti s týmto podtónom.
Veľkým pozitívom pre mňa bol opis viacerých dôležitých udalostí zo života Márie Terézie a možno by som toho prijala aj trošku viac. Pre príklad uvediem jej korunováciu, narodenie Jozefa II., slávny príhovor v Uhorskom sneme, vojna a podobne.
Téma čarodejníctva v knihe nie je uzavretá alebo vyhranená jedným smerom a podľa mňa autorka chcela docieliť, aby si čitatelia urobili vlastný názor, cítila som tam podtón „bez vetra sa ani lístok nepohne“, ale bavilo ma to, bolo to spracované zaujímavo.
Koniec priebehu mi prišiel zvláštny a nedokončený, neviem teda, či sa máme tešiť na pokračovanie. Každopádne mi to prišlo ako doslova predčasne ukončené a seknuté v istej časti.
Polovicu hviezdičky z hodnotenia sťahujem len preto, že príbeh nebol nejak extra napínavý, aby som ho zlhtla za dve poobedia, napriek tomu ma to bavilo a môžem túto knihu len vrelo odporúčať.
Čítať viac
16
Láska spod klobúka - Jen Turano, 2016
Práve čítam
Láska spod klobúka

Rada čítam akýkoľvek žáner. Moje recenzie nájdete na @recenzienika Alebo FB Nika Vachová.

Nikola Krajčovič Krajčovič
Overený nákup
22.6.2023
#poslednačarodejnicazostrihomu - #jankafabian

Príbeh sa čítal veľmi dobre. Je smutné ako liečiteľky a ženy hnali na hranice keď sa im znepáčili, žiarlivý manželia ako dokázali svoje manželky označiť za čarodejnice. Pro mnoho ženách sa uplatnilo príslovie za dobrotu na žobrotu.

Každá kapitola je jednou etapou Felície. Od dievčatka až po zrelú ženu. Prechádzame jednotlivými etapami, ako sa pasovala s nálepkou čarodejnica, priúčala sa liečitelstvu...

Mínusom sú dlhé kapitoly a časté opakovanie sa udalostí s predchádzajúcich kapitol. Plusom sú historické vsuvky, ktoré ma zaujali najviac. Neviem či je to mojím pocitom, že kniha bude mať pokračovanie. Celý dej mi prišiel ako navodenie, úvod k niečomu väčšiemu. Ak sa mýlim a pokračovanie nebude je to mínus.

Autorka priradila postávam krásne myšlienky "nemusíte robiť zlé veci, aby ste boli nenávidený. Môže sa to udiať bez konkrétneho dôvodu. Rovnako ako aj láska."

3,5/5

#recenzianika #knihy #knihomolka #knihomoli #tipnaknihu #tipnaknihu #tipnaknihu #book #booklover #laskakuknihám #laskakukniham #mamacita #mamacita #books #bookstagram #carodejnictvo #mariaterezia #ostrihom #budin #vieden
Čítať viac
Katarína
Neoverený nákup
16.5.2023
„Kniha má dokázala vtiahnuť do témy, ktorá ma doteraz nezaujímala.“
Hodnotenie:
Téma čarodejníctva a honu na čarodejnice či bosorky je v našej histórii mimoriadne výrazná, mnohonásobne preberaná a napriek tomu sa mi akosi podarilo vyhnúť sa jej a nemala som doteraz záujem ani chuť si o nej prečítať niečo viac. Ak sa nad tým zamyslím, tak moje vedomosti k tejto téme boli naozaj triviálne.
V nadväznosti na to by asi bolo dobré vysvetliť, že knihu som si zámerne nevyberala, dostala som ju k narodeninám od manžela, ktorý ju tiež nevyberal konkrétne kvôli príbehu, ale aby mi daroval niečo, čo mám rada, teda príbeh z našej histórie.
Napriek tomu všetkému ma táto kniha úplne vtiahla do deja. Rozpráva príbeh o fiktívnej postave Felícii Schönemannovej, rodenej Šárošiovej. Začína sa v mladom veku tejto hlavnej postavy, ktorá prežije nesmierne traumatizujúci zážitok - upálenie svojej tety za čarodejníctvo. Táto časť knihy bola perfektne napísaná, myslím, že prvýkrát sa mi pri čítaní stalo, že som mala strašne zlý a nepríjemný pocit, niečo ako pri pozeraní hororu „nevhodného pre citlivé povahy“, keď autorka opisovala stav Felíciinej tety Katy po mučení. Ten obraz som si vedela živo predstaviť a musel to byť hrozný pohľad.
Dosť ma zaskočili aj obvinenia, ktoré voči tejto „čarodejnici“ boli vznesené, autorka pri týcho opisoch využívala pramene z čarodejnickych procesov, preto si myslím, že aspoň sčasti budú mať reálny základ. Naozaj sa mi zdá neuveriteľné, že niekto môže ísť svedčiť o tom, že obvinená ich v noci posadla, osedlala si ich a jazdila s nimi do Budína a podobné perličky. Išlo teda o vytvorenie triedneho nepriateľa, ktorý bol pre niekoho vplyvného nepohodlný, a jeho účinné odstránenie a potrestanie. Tento proces bol opísaný naozaj vierohodne a zanechal vo mne viaceré emócie.
Samotný príbeh hlavnej hrdinky bol tiež zaujímavý, trošku ma prekvapilo, ako sa k nej správali jej rodičia, ale to by som možno prisúdila maďarskej národnosti autorky, príde mi, že dávala do príbehu trošku menej citlivosti ako slovenské autorky. Aby som bola presná, štýl písania mi prišiel trošku surovejší a hrubší, než som zvyknutá, ale neprekážalo mi to a celkovo to bolo napísané veľmi dobre.
Aj milovníci romantiky si v tomto príbehu prídu na svoje, aj keď to nie je úplne gro knihy, ale nájdu sa tam určité časti s týmto podtónom.
Veľkým pozitívom pre mňa bol opis viacerých dôležitých udalostí zo života Márie Terézie a možno by som toho prijala aj trošku viac. Pre príklad uvediem jej korunováciu, narodenie Jozefa II., slávny príhovor v Uhorskom sneme, vojna a podobne.
Téma čarodejníctva v knihe nie je uzavretá alebo vyhranená jedným smerom a podľa mňa autorka chcela docieliť, aby si čitatelia urobili vlastný názor, cítila som tam podtón „bez vetra sa ani lístok nepohne“, ale bavilo ma to, bolo to spracované zaujímavo.
Koniec priebehu mi prišiel zvláštny a nedokončený, neviem teda, či sa máme tešiť na pokračovanie. Každopádne mi to prišlo ako doslova predčasne ukončené a seknuté v istej časti.
Polovicu hviezdičky z hodnotenia sťahujem len preto, že príbeh nebol nejak extra napínavý, aby som ho zlhtla za dve poobedia, napriek tomu ma to bavilo a môžem túto knihu len vrelo odporúčať.
Čítať viac
Zuzana Rosová
Overený nákup
9.5.2023
Zaujala
Kniha Janky Fabian ma zaujala a prečítala som si ju rada. Obľubujem knihy, ktoré ma inšpirujú ponoriť sa trochu do histórie či geografie a osviežiť si poznatky, od študentských čias mierne zaprášené. Čítať viac
4
Malý princ - Antoine De Saint-Exupéry, Antoine De Saint-Exupéry (ilustrátor), 2019
Práve čítam
Malý princ

Milujem čítanie kníh. Je to môj spôsob zvládať každodenné prekážky. Ponoriť sa do sveta romantiky, fantázie, ale aj detektívky.

Viktória Müllerová
Overený nákup
4.4.2023
Skvele čítanie
Kniha posledná čarodejnica z Ostrihomu bola pre mňa skvelá. Otvorila mi oči a mohla som si prejsť minulosť a správanie ľudí k liečiteľstvu v minulosti. Tiež sa mi páči námet knižky. Čítať viac
20
Overený zákazník
22.3.2023
Ak máte rady/i históriu spojenú s čarodejnicami, neváhajte. Hoci ide o fikciu, autorka pri písaní využívala aj historické dokumenty o čarodejníckych procesoch, a rovnako v príbehu vidieť spracovanie na podklade skutočných udalostí.
Prvé dva semestre som mala predmet Dejiny štátu a práva, takže niektorými pojmami (sú vysvetlené v poznámke pod čiarou) som si ozviežila pamäť, alebo sa niečo nové aj naučila. Knihy s takouto pridanou hodnotou jednoducho zbožňujem!

Príbeh je písaný z pohľadu hlavnej hrdinky Felície. Spočiatku som mala dojem, že ide o dennikovú formu, pretože sa často vyskytovali doplňujúce informácie či pocity v zátvorkách, ale netrvalo dlho a ja som si na štýl autorky zvykla. A strany som hltala rýchlosťou vetra.

Nakoľko sa dej odohráva v 18.storočí by som prijala viac opisov miest, možno predmetov pre lepšie navodenie dobovej atmosféry. Ak však nemusíte omáčky v knihách, je to pre vás plus.

Kniha ukazuje čo všetko bolo kedysi pokladané za čarodejníctvo, aký boli ľudia v tejto téme predpojatí, či silu kúziel. Niektoré veci mi prišli natoľko reálne, že som mala chuť skúsiť ich. Haha…

Teším sa, že som si príbeh prečítala. Dej, samotná hlavná hrdinka, láska v knihe, či prítomnosť Márie Terézie boli taktiež veľmi zaujímavé. A niektoré myšlienky stáli za pozornosť…

„ […] naučila som sa, že nemusíte robiť zlé veci, aby ste boli nenávidení. Môže sa to udiať bez konkrétneho dôvodu. Rovnako ako láska. “
Čítať viac

Vydavateľstvo Motýľ

Čítať viac

„V deň môjho odchodu zo Severného Kaukazu zbadám v diaľke helikoptéru. Zatiaľ je to len maličký bod na oblohe. O niekoľko sekúnd neskôr si uvedomím, že je to vták. A zhrozím sa svojho nového spôsobu videnia. “

Vlčice zo Sernovodska - Irena Brežná, 2016
Vlčice zo Sernovodska
Irena Brežná