Táto izba sa nedá zjesť
E-kniha

Debutová novela dvojnásobnej finalistky súťaže Poviedka. Čítať viac

4,1 72 hodnotení
Vydavateľstvo
Koloman Kertész Bagala
130 strán
2 hodiny čítania

Debutová novela dvojnásobnej finalistky súťaže Poviedka. Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

6,90 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?
Ďalšie e-knižné vydania
Tenhle pokoj se nedá sníst - Nicol Hochholczerová, Host, 2023
PDF EPUB MOBI
Čeština, 2023
Ihneď na stiahnutie

10,29 €

Naši škriatkovia odporúčajú

Táto izba sa nedá zjesť - Nicol Hochholczerová, Koloman Kertész Bagala
E-kniha
6,90 €

Viac o e-knihe

Debutová novela dvojnásobnej finalistky súťaže Poviedka.

Tereza nie je jeho dcéra, mohla by byť, ale nie je, jeho dcéra má kučeravé vlasy a Tereza rovné, spľasnuté okolo tváre. Jeho dcéra má drobný nos a Tereza orlí, k nemu husté obočie a pery, na ktoré by sa hodil rúž, kým jeho dcéra má namiesto úst úzku čiarku ako na prasiatku, takú úzku, že sa do nej nezmestili žiadne mince jeho otcovstva, púšťala ich na zem a zamykala sa v izbe. Tereza má pery, ktorými ho teraz bozkáva, jazyk mu medzi ne padá ako zlatá minca, Ivan počuje tú mincu cinknúť, počuje, ako si ju Tereza doma šúcha o stehná a rodičia sa jej pýtajú kde si bola, a počuje aj, ako Tereza hovorí so Silviou v meste, a celý čas sa jej trasú ruky. (str. 27)

Aj moji učitelia sú prekrásni, majú prekrásne brady, prekrásne zadky v tesných nohaviciach a každú chvíľu nejakú časť tela v sadre alebo v dlahe alebo aspoň obviazanú elastickým obväzom, ešte aj moja slovenčinárka je prekrásna, keď sa ma pýta, či nepotrebujem číslo na psychológa, Tereza, nepotrebujete číslo na psychológa, moja sestra chodila k jednému výbornému, a ja krútim hlavou. Kedysi si na týchto ľudí žiarlil. Teraz ti volám a hovorím, akí sú prekrásni a múdri, a ty ma prerušíš a povieš som u priateľky a kladiem parkety, zavolaj mi neskôr. (str. 101)
Čítať viac
Počet strán
130
Naše katalógové číslo
1626659
Štýl
psychologický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Koloman Kertész Bagala
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,1 / 5

72 hodnotení

40
15
8
3
6

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie Martinusákov

Zasiahla

Toto je kniha, ktorá mi bola odporúčaná mnohými, a vzala som ju do rúk až keď som vedela, že zvládnem aj takúto tematiku. Zjedla som ju na dva razy, s povinnou prestávkou kdesi v strede, lebo som sa obála, ako veľmi ma zasiahne. Zasiahla presne tak, ako by podľa mňa kniha s podobnou tematikou mala. Mierne sklamanie prišlo na začiatku, keď som zistila, že stránky sú prinajmenšom poloprázdne, a bolo mi ľúto, že sa nedočítam takého množstva informácií, ako som čakala - hneď som však pochopila, že prázdne časti strán ma neokrátili, skôr knihe pridali na sile. Odporúčam prečítať všetkým, ktorí... vlastne asi všetkým, ktorí sú pripravení venovať sa tak citlivej problematike, akou je sexuálne zneužívanie. Do deja sa však vkrádali aj témy ako toxické vzťahy, otázky výchovy, body image a bystander efekt, psychické poruchy.. Autorka dokázala človeka okamžite vtiahnuť do deja a ťažko sa z neho odchádzalo, pričom kniha doznieva ešte veľmi dlho.

Čítať viac

Táto kniha sa zjedla veľmi ľahko, ale tráviť ju bude o niečo ťažšie.
Musím sa priznať, že to bol prekvapivo skvelý čitateľský zážitok. Kniha je miestami až surreálna, ale zároveň veľmi autentická a tak ma tešilo, že konečne čítam knihu, kde súčasní mladí ľudia naozaj hovoria ako súčasní mladí ľudia. Rýchlo, niekedy komplikovane, áno, aj vulgárne - ale nemusíme sa predsa tváriť, že vulgarizmy sa v bežnej (nielen pubertálnej) komunikácií nevyskytujú.
Autorka popisuje vzťah mladého dievčaťa s oveľa starším mužom. Ak *nachvíľku* opomenieme fakt, že ide o maloleté dievča, tak sa autorke podarilo výborne vystihnúť dynamiku toxického vzťahu, ktorý by bol náročný aj pre staršie dievča a ženu. To, že Tereza mala 12 rokov, keď sa vzťah začal, že ten muž bol učiteľ, že kľúčové roky dospievania boli ovplyvnené týmto vzťahom, otvára - samozrejme - mnoho ďalších úrovní problémov.
Viem si predstaviť, že pre ľudí, ktorí si niekedy niečím podobným prešli, môžu byť niektoré pasáže spúšťačmi nie úplne želaných spomienok, ak to však stráviť viete alebo chcete, tak túto knihu len a len odporúčam!

Čítať viac
Martinus
11

Pesničkár, stand-up komik, programátor, knihomoľ, kaviarenský povaľač.

Peter Lachký
zamestnanec
3. novembra 2021
Tento debut sa dá zjesť

Vzťah (veľmi!) mladého dievčaťa a dospelého muža je téma pomerne kontroverzná, ale obraznosť s akou k nej autorka pristupuje, ju robí omnoho znesiteľnejšou. Za mnohé spomeniem napríklad element dospievania a "vyjedania sa" z izby a pelendrekov alebo poletujúce mušky nad misou nahnitého ovocia ako obraz niečoho nezdravého. Niežeby sa zase bála priamočiarosti - naturálny až vulgárny slovník sa objavuje tiež, ale nejde tu o žiadnu prvoplánovú barličku. K príjemnému čitateľskému zážitku prispieva aj forma - text akoby bol chronologickou zbierkou akýchsi útržkov myšlienok a zápiskov, čím sa stáva nielen veľmi dobre čitateľným ale priam rytmickým a jednotlivé vety a obrazy vo svojej izolovanosti získavajú na sile. Názvy kapitol tvoria len čísla, ktorých význam ale pozorný čitateľ odhalí ihneď.
Vyhraďte si čas. Ani tak nie na samotné čítanie - to zvládnete za hodinku. Ale trávenie, to pár dní potrvá.

Čítať viac

Recenzie čitateľov

Sofia Švachová
Overený zákazník
17.3.2024
Správny spôsob čítania je základ
Kniha má asi 150 strán, ale sú tam strany, kde je iba jedna veta alebo len pár zapísaných riadkov, preto sa kniha naozaj dá prečítať na posedenie, nehovoriac o tom, že príbeh vás tak zaujme, že sa do nej ponoríte a nebudete sa chcieť od nej odlepiť. Dôležitý je však spôsob, akým knihu prečítate.
Ide o známu knihu, ktorá rozoberá "tabu" tému vzťahu staršieho muža s 12ročným dievčaťom. Je to príbeh, ktorý si autorka sama prežila, je to známa informácia, a táto informácia pravdepodobne spôsobila, že viacero čitateľov je trošku sklamaných, že neboli z knihy až tak "zhrozený" alebo "dojatý" (stačí si prečítať niektoré recenzie tu uverejnené).
Novému čitateľovi tejto knihy by som radila, aby sa na dej a jeho podanie nepozeral ako na osobnú výpoveď autorky, ako na autobiografiu, a aby neočakával, že základom knihy je moralizovanie alebo snaha vytvoriť pocit zhnusenia a pod. Pristupujte k tomu tak, že je to rekonštrukcia minulosti, ale s tým, že autorka už mala čas vyrovnať sa so svojou minulou traumou, odosobniť sa alebo prijať to, čo sa udiali, a toto je čisto snaha podať minulú realitu. Podľa mňa je to maximálne svedectvo, nie však autobiografia.
Práve od správneho čítania tohto textu závisí čitateľský zážitok, ktorý z toho môžeme mať. Ak text prestanete vnímať ako autobiografiu ale viac ako umeleckú literatúru, možno práve vtedy pochopíte, v čom spočíva to čaro tejto knihy.
Čítať viac
S
Neoverený nákup
1.1.2024
Zanechávajúci príbeh
Po dočítaní knihy som zostala mierne dotknutá. Racionálne hľadisko by povedalo, že väčšiu blbosť som nikdy nečítala. Ale to ako sa autorka hrá so slovami, metaforami a nedáva si servítku pred ústa z tejto knihy na jedno posedenie robí kvalitné rýchle čítanie na zamyslenie. Čítať viac
Adra
Neoverený nákup
28.3.2023
On mal 50, ona 12. V tomto veku začína príbeh týchto dvoch postáv, ktorý nám autorka rozpráva.

Na to, že je kniha tak krátka, dokáže neskutočne zasiahnuť čitateľa. Plakala som, hnevala som sa, mala som chuť kričať, ale všetko som to prežívala len vo svojom vnútri, presne ako Tereza, skrývala som svoje emócie.

Knihu zhltnete na jedno posedenie, pri jednej káve, ale ostane Vám v mysli ešte veľmi dlho, a to aj napriek tomu, že väčšina knihy je prázdna. Ale presne to prázdno vo mne rezonuje asi najviac. To, čo bolo nevypovedané a ostáva v rúšku prázdna.
Majstrovské dielo a klobúk dolu, že je z pera slovenskej autorky, pretože o tejto téme nie je jednoduché rozprávať, či písať a ona to zvládla úplne bravúrne.
Čítať viac
5
Veľké leto - Ewald Arenz, 2023
Práve čítam
Veľké leto

Cez rozprávky a poviedky som sa ako osem ročná dostala do sveta Harryho Pottera a odvtedy som vášnivou knihomoľkou, ktorá má stále v ruke alebo aspoň po ruke knihu. Mám rada hlavne beletriu, príbehy zo života, reportáže, životopisy a občas sa ešte nechám zlákať aj fantasy literatúrou. Mojím obľúbeným sú talianski autori, ku ktorým so sa dostala cez vydavateľstvo Inaque. Mám rada knihy, ktoré sa ma tak chytia za srdce, že si pri čítaní robím poznámky. Ak mám chuť na oddychovú literatúru siaham po detektívkach.

Dominika Körmendi
Overený zákazník
28.3.2023
rozpačité dojmy
Úprimne. Neviem, čo si mám myslieť o tejto knihe. Rozmýšľam nad ňou tretí deň a prišla som len na to, že rozhovor s autorkou na DenníkN ma zasiahol emocionálne viac ako kniha.

Nevadila mi štylistika ani prázdne strany. Viem, čítať medzi riadkami aj medzi prázdnymi stranami.
Ale u mňa akosi neprišlo to absolútne vydesenie a znechutenie. Je pravda, že knihu mám doma vyše roka a toľko som sa na ňu odhodlávala, že som sa možno obrnila…ale skôr mám pocit, že mi ten pocit jednoducho neprešiel lebo nemal ako. Tým však ale netvrdím, že sa mi trávila ľahko!

V každom prípade dúfam, že sa autorke podarilo vypísať z tých najhorších spomienok, a verím tomu, že sa aj vďaka hypu okolo Anasoft litera a Cene René, upozornilo ešte viac na tému, pred ktorou je dôležité nezatvárať oči. Za mňa 2,5*.
Čítať viac
Dezolát
Neoverený nákup
15.3.2023
Šetrime papierom, drevom
Tak nakoniec som túto knihu prelistoval, keď som začul od kolegyne meno autorky! :) Priznám sa, že som však nezaregistroval absolútne nič zaujímavé a čo by stále za prečítanie. Vlastne to platí pre celý žáner týchto kníh. Nerieši sa tu žiadna problematika a celá kniha je podľa mňa len mylnou interpretáciou, nafúknutím skutočných udalostí (ale to sa stáva, keď sa cítime znásilnené už len pri pohľade muža na naše telo - och, ako si len môžu dovoliť riadiť sa prirodzenými zákonitosťami prírody, a to v modernom 21. storočí!). Ale fajn, odhliadnuc od môjho subjektívneho vkusu na žáner, a na to, čo mám rád, je štýl písania takisto úplnou záhadou. Prečo jedna veta či jeden odsek na stranu? To je urážka papiera, dreva, stromu! :D Veľmi sa to snaží pôsobiť "literárne", že "aha, som umelec". Potom tie dlhé vety a minimálne päť čiarok na vetu! Keby sa zachoval význam a prepísalo sa to do čitateľnejšej podoby, kniha by mala do 10 strán a "sofistikovanosť" by sa vytratila. Osobne mám radšej knihy, ktoré zaujmú tým, o čom sa v nej hovorí, a nie snahou kvetnato rozprávať a zneužívať...znásilňovať jazyk. Čítať viac
Ivana
Neoverený nákup
23.3.2023
Otras. Na kazdej druhej strane vulgarizmy, pornograficke vyrazy. Chceme sa citit svetovi? Pripomenulo mi to prejav Husaka o tychto “umelcoch”. Hodi to nejaku nadavku a “oh, ako to, ze ma neuznavate?!”. Tato kniha je prepis chlipnych esemesiek (sexemesiek) dievcata k starsiemu chlapovi, ktoremu vyjadruje lasku a chce s nim mat sex. Takto teda, ako to stvarnuje autorka, ani zdaleka nerozprava zneuzivane dievca. Suhlasim s recenzentom Dezolat. Mala som z citania dojem, ze dievca ma rado zrelsich muzov. Čítať viac
Jana
Neoverený nákup
9.3.2023
Výborná kniha !!!
Kniha ma už od prvej stránky zaujala, autorka do nej vložila všetko čo správna a dobrá kniha potrebuje dej, ktorý bol veľmi zaujímavý, knihu som prečítala za dve hodiny v kuse zo zatajeným dychom... mohla by napísať určite aj ďalšie knihy. Výbornáááá Čítať viac
5.2.2023
Ťažká téma, silný príbeh...
Ak odhliadneme od veku Terezky (12 rokov), tak by som príbeh neradila pod sexuálne obťažovanie ale pod toxické vzťahy. Prázdne strany, krátke vety, vyjadrujú silu príbehu oveľa viac, ako keby tam boli popísané celé strany drobným písmom. Zneužívanie detí je hrozným činnom. odsudzujem ho, a trestala by som ho...smrťou. Či to je správne alebo nie.
Možno nebudem moc populárna týmto názorom, ale viem pochopiť to ako Terezka vnímala Ivana. Niektorý starší muži majú charizmu, ktorá priťahuje mladšie ženy (dievčatá). Ak dospelý hovorí že si múdra, dospelá, výnimočná - tak sa tak začneš aj cítiť. A začneš mať hlbšie city k tomu, kto ti tie pocity spôsobuje. Ako sme videli, tento nezdravý vzťah, mal vplyv aj na neskorší sexuálny život Terezky. A sama nevedela ako z toho von.
Autorkyn štýl písania sa mi veľmi páči. Ničoho tam nebolo priveľa ani primálo. Ten otvorený koniec je výstižný, totiž aj keby vzťah definitívne ukončili, problémy, alebo skôr dôsledky, si ponesie do konca života.
Otázka na ktorú nepoznám odpoveď je, či Ivan svoju dcéru zneužíval alebo len chcel. Pretože sa často vyjadroval, že Terazka mu pripomína dcéru, a aj pasáž, kde spomínal na to, že dcére umýval vlasy a ona pritom plakala, poukazuje na to, že ju asi zneužíval.
Knihu odporúčam, ale môže byť pre niektoré osoby, citlivé na takéto témy, nevhodná.
Čítať viac
Juraj Pinďák Ml
Overený nákup
7.1.2023
Wau
Nechal som sa zahrať a za mojich 6.90€ ma niekto na lacnú kávu.

Publikácie ako táto mi pripomínajú aké vzácne je byť normálny.
Mnohí ľudia nezvládajú život a potom sa točia v špirále sračiek, prenášajú to na potomkov, rodinu, okolie a stále dokola.

1 hviezdička za to že kniha mi pripomenula aké šťastie je byť normálny... A navyše ignorant.
Čítať viac
Radiátor
Neoverený nákup
17.4.2023
Zaujímavé, lebo vy asi viete, aké sračky prežívajú. Oceňujem Vaše veľmi potrebné vyjadrenie ohľadom prenášania "sračiek" na ďalšie pokolenia. Netušíte ako kto zmýšľa, takže takéto vyjadrovanie je extrémne zbytočné.
Pojem normálny je široko spektralny pojem, máte potvrdenie od psychiatra, že ste normálny? Pochybujem
Čítať viac

Recenzie, kritiky

Vyjadrenie organizátora súťaže Anasoft litera a Cena René, anasoftlitera.sk

Vyjadrenia literárneho kritika Dada Nagya (Dado Nagy), dennikn.sk

Vyjadrenie členky poroty ceny Anasoft litera k diskusii o knihe Táto izba sa nedá zjesť., dennikn.sk

Vyjadrenie finalistu súťaže Anasoft Litera 2022 Arpáda Šoltésza, facebook.com

Rozhovor s autorkou Nicol Hochholczerovou (Ria Gehrerová), dennikn.sk

"Sú debuty tápajúce, rozpačité, kvalitatívne nevyvážené, ale tento medzi ne nepatrí. Hochholczerová sa nebojí prísť s kontroverznými, drásavými témami, nekladie si servítky pred ústa, ide s kožou na trh a nie je a priori posratá z toho, ako to bude prijaté a za to jej tlieskam. Táto kniha sa dá zhltnúť, ale jej obsah v nás ešte dlho, veľmi dlho zostane nestrávený kvasiť. A to je dobre. "
Ivana Gibová

"Mladá autorka nevarila z vody, neplietla bič z-viete-čoho. Najprv niečo zažila, potom s obdivuhodným talentom písala. Tá izba sa nedala zjesť, táto kniha sa dá zhltnúť, hoci nie je určená na prvoplánovú zábavu pod plážovým slnečníkom a nechutí ako melónový pelendrek. Ide v nej však o život, pretože tie spočiatku drobné, nenápadné udalosti, vyrozprávané poetickými, osviežujúco originálnymi až surreálnymi vetami, postupne vytvárajú príbeh vzťahu dospievajúceho dievčaťa k staršiemu mužovi a všetkého, čo s tým súvisí a čo navždy zmenilo minimálne jeden osud a jeden pohľad na svet. "
Balla

„Nie je podstatné, akí sme odolní voči cudzej sile. Dôležité je, akí sme silní voči vlastnej slabosti.“

Tam Tam Tri - Boris Filan, 1999
Tam Tam Tri
Boris Filan