Frida - Maren Gottschalk, Slovenský spisovateľ, 2022

16,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Frida

Frida Kahlo je jednou z najslávnejších maliarok na svete. Jej dielo patrí do kultúrneho bohatstva Mexika a jej expresívne autoportréty sa stali ikonickými. Pútavý, emóciami... Čítať viac

Séria
Životy slávnych
Vydavateľstvo
Slovenský spisovateľ, 2022
344 strán
5-6 hodín čítania

Frida Kahlo je jednou z najslávnejších maliarok na svete. Jej dielo patrí do kultúrneho bohatstva Mexika a jej expresívne autoportréty sa stali ikonickými. Pútavý, emóciami nabitý román nemeckej spisovateľky, historičky a ... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

16,90 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 19 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Pollyanna - Eleanor H. Porter, Kumran, 2024

Viac o knihe

Frida Kahlo je jednou z najslávnejších maliarok na svete. Jej dielo patrí do kultúrneho bohatstva Mexika a jej expresívne autoportréty sa stali ikonickými. Pútavý, emóciami nabitý román nemeckej spisovateľky, historičky a publicistky Maren Gottschalkovej zachytáva legendárnu umelkyňu v rozhodujúcom období života - na prahu celosvetovej slávy.

V roku 1938 prichádza Frida Kahlo do New Yorku, aby tam uviedla svoju prvú samostatnú výstavu. A zatiaľ čo doma sa jej rúca manželstvo so slávnym maliarom Diegom Riverom, v Amerike zažíva triumfálny úspech – newyorské umelecké kruhy ju oslavujú, nachádza nových priateľov a nemá núdzu ani o ctiteľov. Do jej života opäť vstupuje úspešný fotograf Nickolas Muray, ku ktorému už dlhšie prechováva hlboké city. A práve tento vzťah tvorí kostru celého románu. Frida zažíva vzrušujúce chvíle aj v Paríži, kam odchádza na pozvanie Andrého Bretona. Stretáva sa s velikánmi tamojšej umeleckej scény - Pablom Picassom, Marcelom Duchampom, Maxom Ernstom či Joanom Miróom, ktorí pozitívne hodnotia jej originálnu tvorbu, odrážajúcu jej zložitú, náruživú a nespútanú podstatu.

Po šiestich mesiacoch v zahraničí sa Frida Kahlo vracia do rodného Mexika už ako uznávaná umelkyňa a nezávislá žena, pripravená na nový začiatok tak v umení, ako aj v súkromnom živote.

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť
Čítať viac
Originálny názov
Frida
Počet strán
344
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×200 mm
Hmotnosť
402 g
ISBN
9788022024198
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1502697
Štýl
romantický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Nemecko,
Séria
Životy slávnych
Vydavateľstvo
Slovenský spisovateľ
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,5 / 5

15 hodnotení

8
7
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

13.6.2023
Autorka si ma celú podmanila. Akoby zvoleným štýlom sama čosi pochytila z Fridinho pôvabu. Naozaj ľúbezne, zvodne i ľudsky na Fride podčiarkla to, čo na jej vyžarovaní všetci (hlavne muži) tak milovali a zároveň nemohli vystáť. Je výstižná. Občas opismi vnútorných monológov hladkala štrkáča bosou nohou po hlavičke, občas šla dokonca cez mŕtvoly. Len aby dosiahla, čo chcela. Presne ako Frida sama. Tak to má byť. Čítať viac
27.2.2023
Frida Kahlo. Kontroverná žena z farebného sveta umelcov. To prvé ma napadne, keď sa spomenie jej meno. Pútala pozornosť nie len svojim okázalým životom, ale aj výzorom a v neposlednom rade obrazmi, ktoré za sebou skrývajú príbehy, zlomenú dušu a obrovský talent jednej z najzaujímavejších osôb umeleckých dejín.

Ak hľadáte komplexný Fridin životopis, v tejto knihe ho nenájdete. Je v nej opísaný len určitý životný úsek, ale to knihe neuberá na originalite a pútavosti. Frida bola poznačená nehodou a nevydareným manželstvom, čo si častokrát kompenzovala nie len mužmi, ale aj ženami. Svoju bolesť pretavovala do obrazov, z ktorých vznikalo brilantné umenie. Príbeh silnej talentovanej ženy, ktorá sa s gráciou vymykala priemeru je veľmi pútavý a autorka čitateľa hneď od začiatku hodila do rozbehnutého deja a použitým jazykom vystihla Fridine emócie, jej zraniteľnosť, ale aj tvrdohlavosť. Mňa táto kniha veľmi bavila, aj prepojenie faktov s fikciou.
Čítať viac
2.1.2023
,,Lebo máš v hlave klietku. Ale ty nie si väzeň. Nevidel som tvoje obrazy, ale Olympe mi o nich rozprávala. Tvoje obrazy ľudí dojímajú, nezachytávaš len vlastný život, ale oveľa viac. Ľudia nad tvojimi obrazmi uvažujú, snívajú. Alebo rozprávajú. Sú ochotní zaplatiť, aby mohli vlastniť to, čo je v tvojej hlave. Máš obrovské šťastie! Frida, ty si voľná ako vtáky na stromoch."

V umeleckej brandži je možné nájsť množstvo excentrických, zvláštnych a výnimočných ľudí, ktorí prosto vyčnievajú z davu. Frida patrila presne medzi takéto osobnosti. Žena, ktorá zaujala už na prvý pohľad svojim zovňajškom, vždy farebným oblečením, občas šokujúco hrubým slovníkom, ale najmä tým, čím je taká známa - umením. Obrazy, tak ako sama autorka, dokázali prekvapiť a udiviť veľké množstvo ľudí. Frida v nich odzrkadlovala svoj život, z veľkej časti prežitý v bolesti, nemožnosť mať deti aj názory, ktoré sa často líšili od ostatných.

Frida od autorky Maren Gottschalk je zaujímavý titul, pri ktorom som nemala čas sa ani chvíľu nudiť. Väčšinou je venovaný milostnému životu známej ženy, dlhodobým aj krátkodobým milencom a večnému boju so svojim manželom. Zároveň však Frida tvrdo bojovala s takmer neustále prítomnou bolesťou, ktorá bola často až neznesiteľná. Mala svojich démonov, ktorí spôsobovali časté zmeny nálad, ale vďaka tomu ani jeden deň s ňou nebol obyčajný.
Čítať viac
16

...mám rada, keď v knihe nájdem myšlienku, ktorá ma osloví až tak, že si ju zapíšem a vraciam sa k nej... Mnohé z nich nájdete aj v mojich recenziách kníh... Momentálne vyhľadávam životopisy umelcov, najmä maliarov a našla som záľubu v cestopisoch.

Jana Pešková
Overený nákup
31.12.2022
obrázky z Mexika
Príbeh Fridy Kahlo mi nie je neznámy, videla som film, muzikál a aj dokument o jej múzeu v Modrom dome. Tak som siahla aj po knihe na dotvorenie obrazu o nej a kniha nesklamala a pripomenula mi niektoré etapy Fridinho pohnutého života. Myslím, že v jej prípade ešte viac platí, že všetko zlé je na niečo dobré. Nebyť tej nehody, ktovie, či by ju niečo priviedlo k maľovaniu. Jej obrazy sú ťažké na pochopenie, dávala do nich kus seba, svojej duše a srdca. Čítať viac
23

Milujem knihy a citam vsetko, co mi pride pod ruku. Pri citani si chcem odychnut, prehrat si v hlave pribeh, ktory citam a tesit sa na to, ako knihu opat otvorim. Kniha ma musi pobavit, rozplakat, ci vystrasit…jednoduho musi u mna vyvolat pocity, uz nech su akekolvek. Jedine, co u knihy neznesime je nuda. Ak sa mi stane, ze zacinam preskakovat riadky, ci dokonca strany, tak viem, ze je cas knihu odlozit a malokedy sa k takej knihe opat vraciam. Citam velmi narazovo, ked mam cas, tak je to niekolko kniziek za tyzden a ked nie, tak sa na knizku ani mesiace nepozriem, vtedy mi staci zajst na martinus a zase objednavam aj desat kniziek naraz :)

Eva Sloviková
Overený nákup
2.12.2022
Nahlad do duse umelca
Uplne v prvom rade - ACH ta obalka!!!! Naaadherna praca!!! Velmi rada citam zivotopisy slavnych, ale v tomto pripade ma na kupu knihy presvedcila obalka snad este viac ako obsah knihy. Je dokonca ovela krajsia ako ta originalna.
V druhom rade - osobne si myslim, ze na precitanie tejto knihy by ste aspon co to mali vediet o Fride Kahlo, pretoze toto nie je jej cely zivotopis. Kniha zachytava len cast jej zivota a myslim si, ze ti, co o Fride nieco vedia si knihu dokazu uzit ovela viac ako niekto, kto nema ani len ponatia, kto bol Frida Kahlo.
Tiez musim napisat, ze napriek autorkinym znalostiam o Fride, kniha ma akosi nedokazala vtiahnut do deja. Ale je plna krasnych myslienok a velmi peknych opisoch a autorkin detailny vyskum urcite nevysiel nazmar. Rozhodne bolo velmi zaujimave nazriet do New Yorku, Pariza, ci Mexika a snad aj do Fridinej hlavy, jej srdca a hlavne jej obrazov - kto viem, mozno by to vsetko mohla byt pravda :)
Ak mate radi Fridu Kahlo, tuto knihu si urcite precitajte.
Čítať viac
26.11.2022
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Svet umelcov je zložitý. O čo komplikovanejší musí byť, ak sa týka Fridy Kahlo?
A hoci si myslela, že už je za tým, že vďaka obrazom sa jej to podarilo prekonať, mýlila sa.

Tie obrazy z tej strašnej nehody ju vždy zasiahnu v ten nesprávny okamih.

A teraz k tomu ešte aj výstava. A nie hocijaká. V New Yorku. Frida sa teší aj obáva. Obáva aj teší. A niekde v mysli sa jej premieta nefunkčný vzťah s jej manželom.

Lenže život sa s nami niekedy pekne zahráva - a keď sa naša hlavná hrdinka opäť stretáva s Nickolasom, výnimočným fotografom, život je opäť akýsi pestrofarebnejší.

Po návrate zo zahraničia, kde sa chvála na jej diela hrnie z každej strany, začína konečne cítiť silu a odhodlanie, ktoré jej možno doteraz v živote chýbali.

Umelecké diela Fridy majú vysokú výpovednú hodnotu, lebo odrážajú vnútorný svet človeka, ktorý si toho v živote veľa vytrpel. Originalita a nekonvenčnosť jej obrazov vo Vás zanechá hlboký dojem, až tak, že si budete o nej chcieť zistiť ešte viac. Lebo je inšpiratívna, lebo Vás zaujala, lebo ju dokážete akosi pochopiť a nesúdiť.
Čítať viac
15

21 yo | bookstagram: @jankina.kniznicka ♡ | books: 2020: 58 | 2021: 80 | 2022: 47 | 2023: 22 | 2024:

jankina.kniznicka
Overený zákazník
1.11.2022
Frida Kahlo, Friducha, najslávnejšia maliarka na svete. To je pomerne známe meno uznávanej ženy z ďalekého Mexika. Verím, že ste o talente tejto svojskej umelkyni už neraz počuli. A ak pre vás jej život predstavuje jedno veľké tajomstvo, potom odporúčam túto knihu, ktorá na pozadí reality a fikcie odhaľuje zaujímavú životnú cestu Fridy.

Tak trochu som tušila, že tento príbeh bude o maľovaní a láske k obrazom. Veď pojem Frida Kahlo je viac než známy a všetkým sa nám pri ňom vynorí jej rodný modrý dom Casa Azur. No, samotná Frida toho vo svojom živote skrývala omnoho viac. A poviem vám, že všetky ostatné pikošky ma prekvapili. Spomeniem vám pár zaujímavostí, ktoré ma naozaj dostali. Vedeli ste napríklad o tom, že Frida bola celkom veľká sukničkárka? Niet sa čomu čudovať, bola uznávaná za symbol krásy aj keď mala neprehliadnuteľné obočie. Život manželky však zasvätila len Diegovi Riverovi, no nevyhla sa románikom s viacerými ženami či mužmi a so spomínaným Nickolasom Murrayom. Život Fridy bol ťažký - ako mladá utrpela hrozivú autonehodu, ktorá ju poznačila na celý život. Práve vďaka zdravotným problémom si prvýkrát vzala do ruky štetec, a tak sa začali písať príbehy o slávnej maliarke. Frida svoje obrazy vystavovala v Amerike a v Paríži a stretla sa aj so slávnymi umelcami.

Z riadkov autorky som pochopila, že študovať o známej osobe chce veľa úsilia. Najviac sa mi páčil opis jej vzťahu s Nickolasom, ktorý bol emotívny a úprimný. Frida na mňa pôsobila ako kontroverzná, no silná osoba, ktorá sa často stretávala s odmietaním a kritizovaním. Len málo ľudí vedelo v jej obrazoch nájsť a pochopiť to, čo v nich skutočne zobrazovala. Boli to ponuré portréty s hlbokým významom, ktoré neraz pôsobili depresívne až morbídne. Len Frida poznala príbeh každého obrazu do hĺbky, lebo v nich zachytávala svoju dušu a skrz nej aj svoje pocity.

Príbeh ponímal život Fridy len počas rokov plných úspechov. Mrzí ma, že sa nenašiel priestor aj na jej detstvo a minulosť. No i tak si myslím, že biografia stojí za prečítanie.
Čítať viac
26.10.2022
Frida ma vždy lákala svojim jedinečným vzhľadom. Vždy časť mňa túžila vedieť o nej viac a som rada, že som sa k tomu konečne dostala.

Príbeh je spojením reality a fikcie, pričom autorka píše tak dôveryhodne, že by som nemala problém uveriť že presne takto to všetko bolo. V knihe sledujeme tie najdôležitejšie Fridine míľniky a to jej nehodu a následnú chorobu, manželstvo a preslávenie. Často sme skákali v týchto obdobiach čo bolo našťastie vždy riadne označené, no aj tak som sa miestami strácala.

Frida bola nie len zaujímava umelkyňa ale aj osobnosť. Bola silná, úprimná, temperamentná a zlomená. Najviac ma však prekvapila jej “láska” k alkoholu a mužom aj keď to možno svedčí len o mojom nedostatku informácií.

Autorka sa snažila zahrnúť do knihy všetko podstatné a nemám pocit, že by ma o niečo ukrátila. Okrem jej života s nami rozoberá aj jej diela a ukazuje nám to, čo by inak ostalo našim laickým očiam neviditeľné.

Donútilo ma to vyhľadávať každý spomenutý obraz a odhalovať tieto skryté významy. Dosť bolo rozoberané aj šatstvo a ich opisy mi prišli miestami zbytočne natiahnuté.

Kniha mi veľmi učarovala, nemohla som sa od nej odtrhnúť, čakala som ako sa vyvinú vzťahy a obdivovala jej lásku, odvahu a umenie.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

"Maren Gottschalk je vynikajúca rozprávačka a jej Frida je strhujúci román o živote a diele pozoruhodnej umelkyne."
NDR Kultur

"Pre čitateľov, čo sa chcú dozvedieť viac o Fridinom živote, je táto kniha skvelým začiatkom. Autorka zručne spája fakty a fikciu a vytvára pútavý ucelený portrét umelkyne a ženy... Tento román i Frida sama sú nádhernou oslavou umenia, lásky a života."
Belletristik Couch

"Maren Gottschalk nám s hlbokou znalosťou približuje umenie Fridy Kahlovej - čitateľ má možnosť sledovať vznik slávnych autoportrétov takmer v reálnom čase. Autorka s veľkým pochopením sprostredkuje úsilie, ktoré táto zraniteľná, no zároveň nesmierne hrdá maliarka vkladá do každého ťahu štetcom."
Buchkultur

"Maren Gottschalk opisuje život umelkyne, ktorej autoportréty poznáme všetci, pomocou nádherných obrazov, výstižných opisov a skvele vypointovaných dialógov. Fridin život bol poznačený nespočetnými sklamaniami i obrovskou bolesťou, no táto výnimočná žena a umelkyňa nikdy nestratila schopnosť milovať ani chuť žiť."
Rheinische Post

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ

Čítať viac

„V živote nejde o to ako prežiť búrku, ale ako tancovať v daždi.“

Rychle a nespoutaně - Kristy Bromberg, 2016
Rychle a nespoutaně
Kristy Bromberg