Život na tekutých pieskoch - Martin M. Šimečka, Ján Štrasser, N Press, 2024

16,70 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Život na tekutých pieskoch TOP #40

Rozhovory s Martinom M. Šimečkom

“Slovensko je stále krajina na tekutých pieskoch. Spoločnosť väčšinovo nie je ustálená, hodnotovo ukotvená, je v neustálom mentálnom pohybe a nevieme, kam to vyústi,” tvrdí... Čítať viac

4,4 21 hodnotení
Vydavateľstvo
N Press, 2024
440 strán
6 hodín čítania

“Slovensko je stále krajina na tekutých pieskoch. Spoločnosť väčšinovo nie je ustálená, hodnotovo ukotvená, je v neustálom mentálnom pohybe a nevieme, kam to vyústi,” tvrdí Martin M. Šimečka v knihe rozhovorov s Jánom Štrasserom... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

16,70 €

Cena v kníhkupectve: 18,89 €
Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Mami, oci, som online - Petra Arslan Šinková, Fortuna Libri, 2023

Viac o knihe

“Slovensko je stále krajina na tekutých pieskoch. Spoločnosť väčšinovo nie je ustálená, hodnotovo ukotvená, je v neustálom mentálnom pohybe a nevieme, kam to vyústi,” tvrdí Martin M. Šimečka v knihe rozhovorov s Jánom Štrasserom. Spomienkami na detstvo v rodine komunistami prenasledovaného disidenta a mladosť strávenú v spoločnosti československej intelektuálnej elity približuje udalosti, ktoré formovali Slovensko. S dokonale pripraveným Jánom Štrasserom spomínajú aj na rok 1968, normalizáciu, pozadie Nežnej revolúcie a rozpad Československa, roky mečiarizmu a Ficových vlád a napokon na dva roky pandémie a vlády Igora Matoviča. Posledná kapitola je venovaná parlamentným voľbám v roku 2023.

Nie je to kniha len o Martinovi M. Šimečkovi, ale kniha o krajine, ktorá napriek bohatým skúsenostiam s totalitnými režimami opäť stojí na rázcestí a váha, ktorým smerom sa vydať.

Martin M. Šimečka dostáva množstvo prívlastkov. Je známy ako jeden z najvýraznejších slovenských intelektuálov, ale tiež ako spisovateľ, disident, novinár, redaktor, komentátor, bežec, cestovateľ, tulák. Hovorí, že bol zakázaným autorom ešte predtým ako napísal prvú knihu. Časť roka trávi pravidelne na samote na Muránskej planine, časť roka medzi stredoeurópskou intelektuálnou elitou.
Čítať viac
Počet strán
440
Väzba
pevná väzba
Rozmer
140×215 mm
Hmotnosť
790 g
ISBN
9788082302359
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
2152521
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
N Press
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

21 hodnotení

18
0
0
0
3

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie Martinusákov

Obdivuhodný pohľad do života a myšlienok pána Šimečku

Priznám si svoju nevedomosť, s ktorou som pristupoval k čítaniu tejto knihy. O M. M. Šimečkovi som vedel asi len toľko, že je otcom Michala Šimečku a že je akousi, poviem to tak neohrabane, mačkou medzi holubmi pre terajších vrcholových politikov. Hľa, hneď mi začali blikať niekde v podvedomí dve zelené kontrolky a knihu som si musel kúpiť. A dobre mi tak!

Pán Šimečka, samozrejme pod profesionálnym dohľadom otázok pána Štrassera, približuje laickému čitateľovi obraz o živote jednotlivca, ktorý sa neraz musel (a musí) pasovať s pomyselným drakom ležiacim na kope zlata, ktorou je Slovensko. Inšpiroval ma k čítaniu jeho kníh a kníh jeho otca. Sú to autori, akým nemožno odoprieť veľkú odvahu vzoprieť sa zbabelosti a chcieť od sveta normálnosť a slobodu.

Od pána Šimečku som si vzal k srdcu predovšetkým jeho zápal pre beh, samotu, filozofiu, knihy a lásku k prírode a po tomto našom prvom stretnutí už len dúfam, že nebude naše posledné.

Čítať viac

Recenzie čitateľov

Barbora Kováčová
Overený nákup
10.4.2024
Zanechala dojem
Kniha sa mi čítala ľahko a rýchlo. Videla som obraz Slovenska z iného uhla pohľadu ... hlavne čo sa týka obdobia generácie mojich rodičov a starých rodičov. Páčila sa mi nezlomnosť disidentov (aj keď prišli o prácu) a ich slobodné zmýšľanie. Veľmi inšpirujúce. Ďakujem Čítať viac
10

Knihy sú vášeň, únik z reality, možnosť prežiť stovky, ba tisíce najrôznejších životov a príbehov. S knižnými postavami sa môžeme stotožniť, nesúhlasiť s nimi, milovať ich alebo nenávidieť a cez to všetko zadefinovať to, kým sme, kým nie sme, alebo to, kým chceme byť. Aká je dobrá kniha? Tá, ktorá poteší, ktorá zarmúti, ktorá rozosmeje, povzbudí, naučí, motivuje či vyvolá emocionálnu búrku. ...jednoducho taká, s ktorou rastie vaša osobnosť a zároveň obohacuje aj váš vnútorný svet. Dobrá kniha je tá, pri ktorej stratíte hlavu, ale nájdete svoju dušu.

Mária Zubalová
Overený nákup
4.4.2024
Pre mňa ako dieťa dieťa 90. rokov, ktoré prakticky celý svoj život žije v demokracii a v slobodnej krajine bolo toto čítanie inšpirujúce, poučné a autentické. Odporúčam každému, kto chce vedieť ako sa žilo počas normalizácie a komunizmu a najmä tým, ktorí stále trpia spomienkovým optimizmom, aké to boli skvelé časy a všetci mali všetko. Čítať viac
Jaroslav Spodniak
Overený nákup
16.3.2024
Život ako cesta.
Je to rozhovor o prežitom živote, ktorý si M.M.Šimečka nevybral. Bol mu represívne nanútený. Neprežil ho však zatrpknuto, ale zmysluplne. Hodnoty, ktoré v rozhovore chtiac, nechtiac deklaruje sú inšpiratívne. Najmä v dnešnej dobe, ktorá je v polarizovanej spoločnosti veľmi zložitá. Čítať viac
Vratislav Bradac
Neoverený nákup
5.3.2024
Uznanie
Kniha od skutočne dobrého autora, inšpirujúca.
Knihu som kupoval s očakávaniami ktoré sa naplnili.
Vrelo odporúčam ako zamyslenie v dnešnej zložitej dobe.
Čítať viac

Autori

Čítať viac

Vydavateľstvo N Press

Čítať viac

„Nech sú naše duše z čohokoľvek, tvoja a moja sú jedno.“

After 2: Sľub - Anna Todd, 2015
After 2: Sľub
Anna Todd