Preskočiť na hlavný obsah
Cleopatra a Frankenstein - Coco Mellors, Literárna bašta, 2024
Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj - Júlia Marcinová, Artis Omnis, 2023

16,07 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj TOP #19

Kniha o živote, smrti a odpustení

Román napísaný na základe skutočných udalostí sa odohráva v rokoch 1860 až 1944 v Poluvsí, ktoré je dnes časťou Rajeckých Teplíc. Rozpráva príbeh rodiny naprieč generáciami tak,... Čítať viac

4,8 146 hodnotení
Vydavateľstvo
Artis Omnis, 2023
344 strán
5-6 hodín čítania

Román napísaný na základe skutočných udalostí sa odohráva v rokoch 1860 až 1944 v Poluvsí, ktoré je dnes časťou Rajeckých Teplíc. Rozpráva príbeh rodiny naprieč generáciami tak, ako sa skutočne stal: bez prikrášlenia, bez zjemnenia, s drsnosťou... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Slovenčina

16,07 €

Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac z kolekcie

Cestujeme s knižnými príbehmi

Viac o knihe

Román napísaný na základe skutočných udalostí sa odohráva v rokoch 1860 až 1944 v Poluvsí, ktoré je dnes časťou Rajeckých Teplíc. Rozpráva príbeh rodiny naprieč generáciami tak, ako sa skutočne stal: bez prikrášlenia, bez zjemnenia, s drsnosťou dedinského prostredia, ale aj s vľúdnosťou obyčajného človeka. Život bol voči hlavným protagonistom neraz neúprosný, no napriek tomu nás silným príbehom sprevádza odpustenie, odvaha a pokora.

Autorka Júlia Marcinová sa profesionálne venuje etnológii a tradičnému odievaniu. Táto výnimočná kniha s výnimočným príbehom mapuje históriu jej rodiny. V románe vystupujú osoby, ktoré svoj život v obci Poluvsie - Rajecké Teplice naozaj prežili a viacerí ho žijú doteraz.
Čítať viac
Naše katalógové číslo
2137647
Počet strán
344
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
130×200 mm
Hmotnosť
475 g
ISBN
9788082011923
Rok vydania
2023
Štýl
rodinný, historický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Artis Omnis
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

146 hodnotení

128
8
4
5
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie Martinusákov

Martinus
3
Večné puto - Laura Frantz, 2019
Práve čítam
Večné puto

Som knihomoľka, ktorá nevie čítať viacero kníh naraz. Miluejm Harryho Pottera a snažím sa ho čítať každoročne. Okrem toho, mám veľmi rada slovenskú a svetovú klasiku, historické romány a tak všetko čo ma zaujme. Svoje recenzie na knihy pridávam na moj instagram @barbora.luptak

Barbora Luptáková
Kníhkupec
30. júna 2024
Obyčajne neobyčajná !

Toto je najemotívnejšia kniha, ktorú som kedy čítala. Navždy sa mi vryla do srdca.

Román je písaný na základe skutočných udalostí v rokoch 1860 - 1944 v Poluvsí. Autentický pohľad na obyčajný život. Príbeh rodiny tak, ako sa skutočne stal: bez prikrášlenia, bez zjemnenia, s krutosťou ale aj vľúdnosťou obyčajného človeka.

Výnimočná kniha so silnými príbehmi a skutočne precíteným podaním. Niektoré pasáže som proste preplakala. Nedalo sa inak. Bola som úplne pohltená problémami tej rodiny, bola som tam s nimi. Dielo plné lásky, krutosti, neobyčajnej ľudsekj sily a človečiny. Pri čítaní som často rozmýšľala nad rozprávaním mojich starých rodičov, ako sa kedysi žilo. Vzbudila sa vo mne obrovská vďačnosť za to, ako teraz žijeme a neskutočný obdiv ľudom, ktorí žili v tej dobe. Táto knižka bude mať navždy špeciálne miesto v mojom srdci.
Ak miluješ slovenske ľudové tradície a obyčajne jednoduchý život, tak toto je kniha pre teba!

Čítať viac

Recenzie čitateľov

pred štyrmi dňami
Kde si sa vydala
Ani neviem, ako začať.
Pravdivé, ostré, kruté ako vojna a drsné ako slovenský život v minulom storočí.
Autorka zapísala celý generačný príbeh svojej rodiny, prepletený rodinnými fotografiami, láskou i nevôľou v uzatváraní manželských zväzkov..
Toľko som sa toho o živote, aký bol bez príkras v minulosti dozvedela.. Nespočetne veľakrát som pri tých príbehoch plakala. Žiaľ, viac od smútku ako z radosti.
Toľko sa vtedy ľudia nadreli, toľké deti ešte v mladunkom veku pochovali, toľké lásky z majetkových dôvodov stroskotali, toľké sny sa nenaplnili, toľké pery neokúsili prvý bozk..

Táto kniha vo mne zanechala hlbokú stopu plnú rovnako lásky, ako aj zármutku..

Veľký obdiv voči pani Marcinovej, odviedli ste neskutočnú prácu. Vaši starí rodičia sú na Vás určite nesmierne hrdí.
Čítať viac
Patrícia
Neoverený nákup
16.7.2024
Nádherne napísaná kniha
Toto bola taká kniha, že ráno prvé čo som urobila, brala som ju do rúk a v noci, keď som sa zobudila, musela som si ísť kúsok prečítať ...o to pútavejšie, že príbehy sa odohrávali len pár dedín ďalej Čítať viac
25
V korunách stromov - Richard Powers, 2020
Práve čítam
V korunách stromov

Nadšená knihomoľka, ktorá píše o knihách aj na Instagrame → @citam_citas.

Lea Vasková
Overený zákazník
10.7.2024
PS: Recenzie neklamú, prečítajte si túto knihu.
Som veľmi rada, že aj na Slovensku sa pomaly otvárajú dvierka pre knihy ako je táto a napríklad Korene, na ktoré som pri čítaní veľmi často myslela.

Historické fakty prepojené s citlivým a osobitým prístupom nás priam vťahujú do života a myslenia predkov. A hoci tu máme konkrétne príklady, myslím, že v postavách otcov, synov, dcér a ľudí, ktorí sa radovali, trpeli a prežívali ticho svoj údel, by sme našli aj našich príbuzných (veď sa opýtajte svojej babky, prababky, či sa vydala za toho, koho milovala...).

Táto kniha sa mi čítala ťažko - áno, tešila som sa pri ľudských radostiach a stránky utekali rýchlo, stále som však myslela na to, ako veľmi dokážu rodičia, tradície, či jednoduché povery zničiť životy ľudí, ktorí nemajú silu alebo prostriedky na to, aby sa vzopreli. A tak nešťastie postupuje z generácie na generáciu a hriechy, predsudky a myslenie našich predkov nás ťaží a zatláča do zeme, až kým sa nedokážeme nadýchnuť.

Myslím, že aj táto kniha (rovnako, ako Korene) ponúka priestor na to, aby ste si po jej prečítaní sadli, porozprávali sa s rodičmi, starými rodičmi a príbuznými o tom, ako prebiehali ich životy, pretože hoci doba sa poriadne zmenila, myslenie našich starých mám a dedov sa nám mohlo už v mladosti usadiť v podvedomí tak hlboko, že si ani sami neuvedomujeme, ako veľmi sa na svet pozeráme ich očami.
Je len na vás, či vám po dočítaní knihy odľahne, alebo sa vyberiete tou najťažšou cestou - k skúmaniu vlastnej histórie, rodiny a životov, ktoré možno neboli také ružové, ako úsmevy na spomienkových fotografiách...

PS: Recenzie neklamú, prečítajte si túto knihu.
Čítať viac
Zuzana Martincová
Overený zákazník
8.7.2024
Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj
Knihu som zatiaľ neprečítala celú, ale je písaná veľmi príťažlivo a zaujímavo. Určite ju odporúčam . Čítať viac
Petronella
Neoverený nákup
7.7.2024
Úžasne pútavo napísaná kniha, nedalo sa od nej odtrhnúť. Prečítala som ju za dva dni a minula balík vreckoviek. Fotografie a fakt že autorka píše o skutočných ľuďoch ešte umocňujú zážitok z čítania.
Ps: až pôjdem do Rajeckých zastavím sa aj na cintoríne
Čítať viac
Anna Boháčová
Overený zákazník
5.7.2024
Mohlo to byť lepšie
Príbeh by chcel byť odrazom reality na slovenskej dedine, prierezom života generácií jednej rodiny. Polovica knihy však bola pre mňa nezáživná a dejovo či opisovo málo rozvitá, miestami naivná. Nie je to kniha, ktorú by som zhltla na posedenie. Nie je zlá, len ma nechytila natoľko, aby som nemohla zaspať, kým ju neprečítam. Prelínanie so súčasnosťou bolo zbytočné, stačilo by na úvod a záver, po druhej takejto kapitole som ho vždy už len v rýchlosti prebehla. Čítať viac
Júlia
Neoverený nákup
6.7.2024
Milá Mirka, rada Vám ho pošlem :) Napíšte mi! A srdečne ďakujem! julia.knapcova@gmail.com Čítať viac
Lýdia Prétorová
Overený zákazník
24.6.2024
Úžasná
Chytila ma za srdce, nevedela som sa od nej odtrhnúť, velmi pekne napísané bez zbytočných zdĺhavých opisov som si pripadala ako prítomná v opísaných situáciách a prostredí.1000 bodov zo 100. Ďakujem. Čítať viac
23.6.2024
Nemožno mi Ťa neľúbiť.
Dejiny 20. storočia ma nikdy nebavili. Istý čas som sa o ne zaujímala, ale nemôžem povedať, že by ma bavili. Nie sú to časy, ktoré by som si chcela predstavovať ako napríklad moje obľúbené obdobie - stredovek. Vnímam ich ako politické dejiny, krvavé dejiny, vojenské dejiny, nič, čo by ma mohlo baviť. Kniha, ktorú som práve dočítala, mi však ukázala úplne iný rozmer posledných storočí, rozmer, ktorý ma zaujíma, ale zároveň baví a veľmi rada si ich budem predstavovať. Ide o obraz života obyčajných ľudí tejto doby.
Autorke sa podarilo vytvoriť naozaj nádherný príbeh, ktorý je napumpovaný rôznymi emóciami. Najviac vzdávam pochvalu tomu podtónu, ktorý spisovateľka zakomponovala do celého príbehu, a ten zneje obrovskou úctou voči starším ľuďom, ich životu, príbehom, skúsenostiam a rozhodnutiam.
Kniha Vás zavedie do časovo síce nedávneho obdobia, ale spôsobom úplne odlišného, ako je 21. storočie. Kto pri čítaní dokáže zapojiť predstavivosť naplno, ako to robím ja, dokáže precítiť akúsi úľavu v živote, v ktorom neexistovali mobily a iné technológie, kde večer znamenal, že každý člen rodiny je tam pre toho druhého, pre nič iné.
Veľmi milo na mňa pôsobili autorkou opisované tancovačky, ktoré mi niekoľkokrát spomínala manželova babka. Myslím, že o majstrovstve spisovateľky vypovedá už len to, keď si človek pri čítaní knihy hovorí, že toto by som chcel aspoň raz zažiť.
V príbehu nájdete aj chvíle vojny, ktoré sú opäť opisované z pohľadu tých najdôležitejších osôb - obyčajných ľudí. Rezonuje vo mne najmä to, že počas vojny nejde len o boj samotný, ale o dlhé lúčenia, samotu, neistotu, strach…
Úplne excelentne boli v knihe opísané omše, na ktorých sa ľudia stretávali a so slzami v očiach ďakovali či prosili za niečo, čo v dnešnej spoločnosti už snáď ani nie je vnímané ako hodnota, a to pokoj, resp. mier.
Myslím, že podľa mojich doterajších slov je každému zjavné, že kniha vo mne zanechala pestrú škálu pocitov, a napriek tomu, že som ju čítala počas tzv. čitateľskej krízy, keď som kvôli rôznym osobným okolnostiam nemala chuť chytiť knihu do ruky, budem ju odporúčať a veľmi rada si ju opäť prečítam, možno v inom období môjho života.
Snáď neexistuje knihomoľ, ktorý by ešte nepočul o tejto knihe, ale ak by sa náhodou taký našiel, tak veľmi stručne. Dielo hovorí príbehy obyčajných ľudí naprieč štyrmi generáciami žijúcimi v 19. a 20. storočí. Ide o predkov autorky, ktorá zozbierala a dotvárala príbehy, ktoré vyústili do tejto hodnotnej a krásnej knihy.
Na záver môžem napísať snáď jedno, doba sa zmenila naozaj zásadne, jediné, čo ostalo, sú vlastnosti a pocity ľudí a jedna veľká pravda, že zdravie, láska a odpustenie sú v živote tým najdôležitejším.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Júlia vypátrala a spísala príbehy ľudí zo svojej – blízkej či vzdialenejšej – rodiny. Sú to však
aj príbehy iných rodín – našich rodín. Obraz toho, ako sa v danej dobe žilo, a pre mňa osobne
ďalší dôkaz toho, že sa nám – aj ľuďom okolo nás – žije tak, aké máme vzťahy. A práve
poznanie našej minulosti nám dáva možnosť žiť lepšie – pochopiť našich predkov, ktorých
sme ešte stihli spoznať, pochopiť dôvody, prečo sa správali tak, ako sa správali, čo ich tešilo a
čo kvárilo, aj keď to možno nikdy nepriznali. Román búra aj akési tiché tabu – bez zábran a
falošného prikrášľovania ukazuje, aký ťažký život si navzájom vieme pripraviť, a to len preto,
lebo sa staráme do toho, ako majú žiť iní. A že tvrdšie ako chlapská päsť je zatvrdnuté srdce.
Staré príbehy by nemali byť zabudnuté, lebo nám pomáhajú byť lepšími. Keď im to
dovolíme.“
Veronika Homolová Tóthová

Vydavateľstvo Artis Omnis

Čítať viac

„Raj som si vždy predstavoval ako knižnicu, nikdy ako záhradu.“

Vražedné pohádky - Andreas Gruber, 2022
Vražedné pohádky
Andreas Gruber