Princíp Anny Kareninovej - Afonso Cruz, Portugalský inštitút, 2023

15,51 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Princíp Anny Kareninovej - Afonso Cruz, Portugalský inštitút, 2023
Princíp Anny Kareninovej - Afonso Cruz, Portugalský inštitút, 2023

Princíp Anny Kareninovej

„Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom.“ Afonso Cruz rozohráva túto tézu vychádzajúcu z prvej vety románu Anna Kareninová,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Portugalský inštitút, 2023
189 strán
3-4 hodiny čítania

„Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom.“ Afonso Cruz rozohráva túto tézu vychádzajúcu z prvej vety románu Anna Kareninová, jedného z najslávnejších diel svetovej... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

15,51 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Mami, oci, som online - Petra Arslan Šinková, Fortuna Libri, 2023

Viac o knihe

„Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom.“ Afonso Cruz rozohráva túto tézu vychádzajúcu z prvej vety románu Anna Kareninová, jedného z najslávnejších diel svetovej literatúry, vo svojej próze o hľadaní šťastia a lásky a unáša čitateľov do ďalekej Kočinčíny.

Román je reflexiou o ľudských rozdieloch, vzdialenosti medzi nami a o subjektívnom, často neopodstatnenom strachu zo všetkého cudzieho. Je to kniha o hraniciach – geografických, ale aj mentálnych, o múroch, ktoré si okolo seba staviame a ktoré nám často bránia naplno žiť, a tak sa naša existencia obmedzuje len na prežívanie.
Čítať viac
Počet strán
189
Väzba
pevná väzba
Rozmer
134×207 mm
Hmotnosť
340 g
ISBN
9788099967282
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2101933
Štýl
romantický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Portugalsko
Vydavateľstvo
Portugalský inštitút
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,2 / 5

4 hodnotenia

2
1
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Silvia
Neoverený nákup
22.3.2024
Hlboké myšlienky
Knihu treba čítať pomaly a precízne, aby ste si uvedomili všetky krásne a hlboké myšlienky. Knihu si určite prečítam znovu. Čítať viac
15
Connemara - Nicolas Mathieu, 2024
Práve čítam
Connemara

Experimentálna fyzička cez deň, večer vášnivá čitateľka a niekde medzi tým si dám rada dobrú kávu. Ó a ešte píšem o knihách na Instagrame: jaina_pise_o_knihach

Jana Hrdá
Overený nákup
16.11.2023
Princíp Anny Kareninovej.

Úvodná veta z Tolstého najznámejšieho románu, „Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom.“, je ústrednou témou románu Alfonsa Cruza. Prevaľuje ju v ústach a naráža do nej ako jazyk do boľavého zuba. Nedá jej pokoj a využije plnú kapacitu toho, čo táto veta v sebe nesie.

Rozprávačom je muž s ľahším telesným postihnutím. Najprv nám približuje jeho detstvo, najmä puritánsku výchovu svojho otca, ktorý pohŕda svetom za prahom vlastného domu a najviac vzdialenými krajinami. Tvrdí, že na každom rohu čaká nebezpečenstvo a najväčšie nešťastie je, ak človek zomrie ďaleko od domova. Tento strach prirodzene prenesie aj na svojho syna, ktorý si vytvoril zložité vzorce na výpočet strachu, kde vstupovali vzdialenosť a čas mimo domova. Výsledky vyjadroval v jednotkách fobov.

A hoci sa rozprávač cudziny a diaľky bál, osud nedal inak, zamiloval sa do ženy z ďalekej Kočinčíny. A aj napriek diaľke, akú predstavovala, mu bola bližšia než ktokoľvek iný na svete.

Viac k deju už nenapíšem, pretože by to bolo na škodu. Alfonso Cruz vyčaroval naozaj originálny príbeh, ktorý mal svoje prekvapivé momenty, o ktoré nechcem v žiadnom prípade nikoho pripraviť.

Hoci jazyk, akým dáva Cruz vety na papier je nádherný a jedinečný, jeho postavy mi k srdcu v tomto prípade neprilnuli. Preto sa ani nezhodujem s väčšinovým pozitívnym ošiaľom okolo tejto knihy. Za mňa to bolo žiaľ také priemerné čítanie, aj keď pekne napísané, no rozhodne nemám ambíciu prečítať túto knihu znova. Osobne sa mi od autora viac páčili “Knihy, ktoré zhltli môjho otca”. Každopádne, ak Portugalský inštitút ešte niečo od autora vydá, rada si to prečítam, pretože jeho láskavý štýl písania jednoznačne stojí za to.
Čítať viac
Natália z nathalysreading
Neoverený nákup
25.10.2023
Nečakala som, že to bude také dobré, no zároveň som nepredpokladala ani to, že si knihu naplno neužijem a to ma mrzí doteraz. Autor ma očaril, takže úprimne nedokážem pochopiť rozporuplnosť svojich slov. Ak ale Portugalský inštitút vydá viac e-kníh od tohto spisovateľa, určite si kúpim ďalšie.

Už dlhšie sa nad tým zamýšľam a dopracovala som sa k jednej myšlienke: príbeh sa mi dostal do srdca, ale postavy v ňom nie. Je to zvláštne, lebo príbeh tvoria aj postavy, no mňa očaril rozprávač, ktorý bol tiež jedným z protagonistov. Viem, nedáva to zmysel, no pocity sú nevyspytateľné a presne takto to pociťujem. Visela som na každom slove, ktoré sa položilo na papier, ale na ľuďoch v diele mi do určitého momentu vôbec nezáležalo. Potrebujem si to prečítať druhý raz, pretože ten koniec ma dostal. Bola to facka pre čitateľa a presne takéto diela milujem. Afonso sa s nami nemaznal a ja som bola v šoku a nadšená. Vedel presne, čo urobí. Bol to sofistikovaný počin s nádhernými myšlienkami. Autor ma veľmi zaujal a rozhovor na konci knihy ma iba utvrdil v tom, že je výnimočným človekom. Píše originálne a má ľuďom čo ponúknuť. Klobúk dole pred ním.

Ukážky:

Nesmieme podľahnúť strachu, musíme si uvedomiť, že sme schopní vzdorovať zlu, spoznať ho, pozrieť sa mu do očí a dôrazne ho odmietnuť.

Otec sa domnieval, že spánok je každodenným tréningom na smrť.

Nech to znie akokoľvek paradoxne, šťastie je zvláštny stav, ktorý v hĺbke duše musí obsahovať určitú dávku nešťastia. Bez nerovnováhy sa ani lístok nepohne.
Čítať viac

Vydavateľstvo Portugalský inštitút

Čítať viac

„Život nie je film. Nikdy nevieš, ktorý dátum bude pamätný, ktorý deň nezabudnuteľný. Proste len žiješ. Ráno vstaneš, niečo sa cez deň stane a večer ideš spať. To je pravda. “

Loviť alebo nebyť - Iva Kučerová, 2009
Loviť alebo nebyť
Iva Kučerová