Aktualizácia II/3 - Trestný zákon a Trestný poriadok
E-kniha

Protispoločenská činnosť, Register trestov

    Nový zákon o registri trestov upravuje okruh subjektov, ktoré môžu žiadať o odpis registra trestov, zužuje okruh právnych predpisov, v zmysle ktorých sa vyžaduje odpis registra... Čítať viac

    Séria
    Aktualizácie 2023
    Vydavateľstvo
    Poradca s.r.o.
    Počet strán
    288

    Nový zákon o registri trestov upravuje okruh subjektov, ktoré môžu žiadať o odpis registra trestov, zužuje okruh právnych predpisov, v zmysle ktorých sa vyžaduje odpis registra trestov, nakoľko pre účely konkrétneho osobitného ... Čítať viac

    • PDF
    • Slovenčina

    5,70 €

    Ihneď na stiahnutie
    Ako čítať e-knihy?

    Naši škriatkovia odporúčajú

    Aktualizácia II/3 - Trestný zákon a Trestný poriadok, Poradca s.r.o.
    E-kniha
    5,70 €

    Viac o e-knihe

    Nový zákon o registri trestov upravuje okruh subjektov, ktoré môžu žiadať o odpis registra trestov, zužuje okruh právnych predpisov, v zmysle ktorých sa vyžaduje odpis registra trestov, nakoľko pre účely konkrétneho osobitného predpisu postačuje výpis z registra trestov, výpis z registra trestov pre prácu s deťmi a mládežou podľa osobitného predpisu alebo špecializovaný výpis z registra trestov. Zjednotením výpočtu trestných činov sa zohľadňujú podmienky bezúhonnosti pre vybrané úseky verejnej správy, čo znamená, že určitá skupina trestných činov je pre konkrétny právny vzťah vymedzená dostatočne a presne. Výsledkom je jednoduchší a prehľadnejší postup pri posudzovaní splnenia podmienok bezúhonnosti, a to nielen pre správne orgány, ale aj pre účastníkov správneho alebo obdobného konania.

    Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatných novelách
    Zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon – po novele zákonom č. 117/2023 Z. z. (prvá novela)
    Zákon č. 301/2005 Z. z. Trestný poriadok – po novele zákonom č. 111/2023 Z. z. (druhá novela) a po novele zákonom č. 192/2023 Z. z. (tretia novela)
    Zákon č. 192/2023 Z. z. o registri trestov – nový zákon
    Zákon č. 54/2018 Z. z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti – po novele zákonom č. 189/2023 Z. z. (prvá novela)

    UPOZORNENIE NA ZMENU!
    Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) – po novele zákonom č. 146/2023 Z. z. (druhá novela) a po novele zákonom č. 205/2023 Z. z. (tretia novela)
    Zákon č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok – po novele zákonom č. 201/2023 Z. z. (prvá novela)
    Zákon č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov– po novele zákonom č. 192/2023 Z. z. (prvá novela) a po novele zákona č. 201/2023 Z. z. (druhá novela)
    Zákon č. 372/1990 Zb. o priestupkoch – po novele zákonom č. 183/2023 Z. z. (prvá novela)

    Do Trestného poriadku sa zavádza povinnosť orgánov činných v trestnom konaní odobrať daktyloskopické odtlačky prstov osobám, ktoré sú štátnymi príslušníkmi tretích krajín, prípadne osobám s dvojakým občianstvom, voči ktorým bolo vznesené obvinenie, pre účely ich identifikácie. Identifikátor odtlačkov prstov bude uložený v Kriminalistickom a expertíznom ústave Policajného zboru, pričom v prípade zastavenia trestného konania bude vymazaný a odstránený z databázy. Zmyslom ustanovenia rámcového rozhodnutia je poskytnúť možnosť ústredným orgánom registrov trestov na zabezpečenie informácií, v prípade pochybností o ich zápise cez systém ECRIS. Zohľadňovanie odsúdení súdmi členských štátov Európskej únie je postup, ktorý vykonávajú všetky justičné orgány v konkrétnom trestnom konaní. Základnými, rozhodujúcimi údajmi sú informácie získané cez systém ECRIS. V prípade potreby zadováženia samotného rozsudku (napr. v prípade postupu podľa § 47 ods. 2 Trestného zákona ide o povinnosť) je teda potrebné postupovať štandardnými nástrojmi justičnej spolupráce, ktorým je v danom prípade Európsky vyšetrovací príkaz.
    Čítať viac

    Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

    Nahlásiť chybu

    Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

    Hodnotenia

    Ako sa páčila e-kniha vám?

    „Neopúšťať planétu Zem je ako byť stroskotancom na pustom ostrove a nepokúšať sa odtiaľ uniknúť.“