Neobyčajný život obyčajného muža - Paul Newman, Cosmopolis, 2023

19,99 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Neobyčajný život obyčajného muža

Drsne úprimné memoáre jednej z najväčších amerických ikon

Paul Newman úprimne opisuje svoj život: traumatické detstvo, kariéru, pitie, spomienky na Marlona Brandona, Jamesa Deana, Elizabeth Taylorovú, Johna Hustona, ale aj svoje... Čítať viac

Vydavateľstvo
Cosmopolis, 2023
280 strán
4 hodiny čítania

Paul Newman úprimne opisuje svoj život: traumatické detstvo, kariéru, pitie, spomienky na Marlona Brandona, Jamesa Deana, Elizabeth Taylorovú, Johna Hustona, ale aj svoje najväčšie herecké roly, intímny život s Joanne Woodwardovou či svoje obavy a vášne.. Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

19,99 €

U dodávateľa 5 ks
Posielame do 6 – 8 dní

Naši škriatkovia odporúčajú

Dievča v orlích pazúroch - Karin Smirnoff, Ikar, 2024

Viac o knihe

Paul Newman vo svojich memoároch úprimne opisuje celý svoj život: traumatické detstvo, kariéru, pitie, spomienky na Marlona Brandona, Jamesa Deana, Elizabeth Taylorovú, Johna Hustona, ale aj svoje najväčšie herecké roly, intímny život s Joanne Woodwardovou či svoje najvnútornejšie obavy, vášne a radosti.

V roku 1986 sa Paul Newman a jeho najbližší priateľ, scenárista Stewart Stern, pustili do výnimočného projektu. Stewart mal zostaviť jeho pamäti. Predstava bola taká, že Newmanova rodina, priatelia a tí, ktorí s ním úzko spolupracovali, podajú svoju výpoveď o hercovom živote. A následne bude Paul Newman spolupracovať so Stewartom a podá svoju verziu príbehu. Jedinou podmienkou bolo, že každý, kto sa zúčastní na nahrávaní, musí byť maximálne úprimný. Rovnaká podmienka platila aj pre samotného Newmana. Projekt trval päť rokov a výsledkom sú neobyčajné memoáre, zostavené z tisícov strán prepisov.

Newmanovo rozprávanie je silné, niekedy vtipné, inokedy bolestné, vždy však hlboko úprimné. Rozprávania priateľov z detstva a kamarátov z námorníctva, rodinných príslušníkov a filmových a divadelných spolupracovníkov, ako sú Tom Cruise, George Roy Hill, Martin Ritt a John Huston, ktoré sa objavujú v celom texte, dodávajú Newmanovmu príbehu bohatosť, farebnosť a zaujímavú rôznorodosť.
Čítať viac
Originálny názov
Paul Newman
Počet strán
280
Väzba
pevná väzba
Rozmer
161×231 mm
Hmotnosť
598 g
ISBN
9788080905729
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1886695
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
Cosmopolis
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,2 / 5

8 hodnotení

4
3
0
1
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

2.8.2023
Introspektívne memoáre herca, režiséra, otca šiestich detí, filantropa a politického aktivistu v jedinečnom formáte – hlavný text, anekdoty a myšlienky samotného herca sú pretkané rozhovormi s jeho blízkymi, priateľmi a kolegami a ilustrované rodinnými fotografiami - zahŕňajú všetko od jeho problémového detstva až po veľkolepý úspech na obrazovke. V rokoch 1986 až 1991 pracoval Paul Newman s priateľom a scenáristom Stewartom Sternom na projekte vo forme rozhovorov, ktorého cieľom bolo ujasniť si svoj život a ponúknuť úprimný pohľad do srdca a mysle človeka, ktorého celý život prenasledovala neistota a pocit menejcennosti a zlyhania.
Venuje sa vzťahu s rodičmi, rokom v námorníctve a na vysokej škole, prvému manželstvu, romániku a napokon aj manželstvu s Joanne Woodwardovou, tragickej smrti predávkovaním syna Scotta, automobilovým pretekom, alkoholizmu, hereckej kariére a tvrdej práci počas divadelných predstavení a nakrúcania filmov.

Newman odhaľuje rozmanitosť svojho života, humornú aj smutnú, osamelosť, ktorú pociťoval na vrchole slávy, pochybnosti o sebe samom, znepokojenie nad vplyvom jeho životného štýlu na deti, celoživotnú snahu o spojenie sa s jemnejšou, hlbšou časťou seba.

Neobyčajný život obyčajného muža je pútavé, nezvyčajne úprimné a intímne čítanie o živote hereckej legendy, z ktorého výrazne preniká hlas posypaný prvkami sebapohŕdania, hlas muža zápasiaceho s morálnymi rozhodnutiami, s neverou a alkoholom, s protichodnými pocitmi zo svojej práce ako herca a so zmätenými pocitmi z prchkej, majetníckej matky. Obyčajný muž, s ktorým sa v tejto knihe stretávame, je verziou nás samých: ľudská bytosť, ktorá zápasí s osudom, so svojou vlastnou etikou, so správnymi aj nesprávnymi rozhodnutiami a so svojím miestom vo svete.
Čítať viac
24.7.2023
Tieto memoáre začali vznikať ešte počas jeho života a čo musím vyzdvihnúť ako prvé je fakt, že nejde len o akési zrekapitulovanie úspechov a neúspechov jednej veľkej hollywoodskej hviezdy. Sú veľmi osobné, plné jeho najtajnejších myšlienok, krásnych, no často aj bolestivých vyznaní a priznaní. Idú priamo z jeho vnútra. Vidieť, že chcel zo seba dostať naozaj všetko, a asi nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že on to vyslovene potreboval takto urobiť. Vysloviť o sebe ešte nikdy nevyslovené, odhaliť svoje vnútro, ukázať zraniteľnosť a životom doráňanú dušu... Priestor v knihe dostali aj jeho známi, kolegovia, rodina a tak sa môžeme pozrieť na Paula, ktorý je na seba dosť prísny a kritický, aj cez oči niekoho, kto ho poznal, žil s ním, či pracoval. A či už je to práca na filme, alebo napríklad aj jeho milenecký pomer, je zaujímavé vidieť, aký rozdielny pohľad na tu istú vec môžu mať tí, ktorí ju prežívajú a tí, ktorí to všetko sledujú odniekiaľ z periférie ...
.
O detstve, o rodičoch, o dospievaní, o ženách jeho života, o deťoch, o hereckých kolegoch, o úspechoch a pádoch, o alkoholizme, o tom, čo mu život dal a čo vzal ...
.
Za mňa super.
Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
24.7.2023
Výborné
Táto autobiografia nie je suchým rozprávaním známej osoby, ale ide o úprimnú výpoveď o vlastnom živote a nachádzajú sa tu aj názory Paulových rodinných príslušníkov, kamarátov a známych naňho. Mne sa táto kniha veľmi páčila a prostredníctvom nej som dokázala Paula spoznať nielen z tej slávnej stránky, ale spoznala som jeho chybné rozhodnutia, výčitky, daň za popularitu, dopad kariéry na rodinu a mnoho ďalších negatívnych vecí. V tejto knihe zo seba nerobí svätca a ani osoby, ktoré sa o ňom vyjadrujú a musím priznať, že si získal moje sympatie, pretože mu nechýbala ľudskosť. Veľký vplyv naňho mala jeho nie príliš príkladná matka pochádzajúca zo Slovenska, ale určite ho ovplyvnilo aj celkové okolie, v ktorom vyrastal. Dočkal sa aj osudovej lásky, detí, ktoré mal veľmi rád, ale kvôli kariére sa navzájom príliš neužili. Doplatil na to jeho syn. Obyčajný muž, človek z mäsa a kostí, s chybami i peknými vlastnosťami, herec, automobilový pretekár, zápasiaci s alkoholom, ale aj úprimný, syn, brat, manžel a otec, taký bol velikán filmového plátna - Paul Newman.
Výborne a pútavo napísané dielo, nepísané stroho alebo prifarbene, ktoré si ma získalo. Vrelo vám ho odporúčam, určite nebudete sklamaní.
Čítať viac

Vydavateľstvo Cosmopolis

Čítať viac

„Ze života se snaž vyzískat každičkou unci radosti, která jen půjde, vychutnej ji, podrž ji na jazyku. Ale nemarni čas myšlenkama na ztrátu.“

V říši vlka - David Gemmell, 2006
V říši vlka
David Gemmell