Toto nie je kuchárska kniha

Skutočné životopisy plodín a surovín

Okamžitý download
PDF
EPUB
MOBI
Vydavateľstvo
Slovart, 2019

Ďalšie formáty

Kniha
17,95 €

Čítanka pre hladných, gurmánov a maškrtných. Autor písal príbehy základných plodín a surovín pre časopis .týždeň. V tejto knižke je výber textov, ktoré sú o jednotlivých surovinách: rastlinných aj živočíšnych, bežných aj...

Čítaj viac

Ďalšie formáty

Odporúčané tituly a kolekcie

Viac o e-knihe

Čítanka pre hladných, gurmánov a maškrtných. Autor písal príbehy základných plodín a surovín pre časopis .týždeň. V tejto knižke je výber textov, ktoré sú o jednotlivých surovinách: rastlinných aj živočíšnych, bežných aj netradičných, európskych aj exotických, hipsterských aj klasických. Dozvieme sa, že slovenská národná surovina vlastne nie je vôbec slovenská, a aj to, ktoré potraviny a prečo sa spájajú s erotikou. Zaujímavé čítanie nielen pre tých, čo s chuťou varia, ale aj pre tých, čo radi jedia.
Čítaj viac

Všetky formáty tohto titulu

Knihy

Na sklade
17,95 €

Na sklade, objednávajte však rýchlo

E-knihy a audioknihy

E-kniha
PDF
EPUB
MOBI
12,59 €

Okamžite na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Ďalšie
Našli ste v našom obsahu nejaké nepresnosti?
Dajte nám o tom vedieť.

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Počet strán
296
Rok vydania
2019
Naše katalógové číslo
669859
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Slovart
30. decembra 2019

Myslím, že všetci poznáme príbeh jablka sváru, ale tušili ste že aj obyčajné jahody doma v záhrade skrývajú bohatú minulosť? Taktiež sa v knihe napríklad dozviete, že hurmikaki je ovocie pre trpezlivých pôžitkárov a dobrodruhov zároveň. Prečo? Nedozreté plody totiž môžu spôsobiť zdravotné problémy, ale tí, čo si vyčkajú na dozretie si ho môžu dosýtosti užiť naložené v rume a ako bonus s ním môžete odplašovať tigre v Kórei. Alebo pod slovíčkom „mišpuľa“ nemyslíme nadávku, ale ovocie, populárne hlavne v stredoveku, z ktorého by ste si ale aj dnes mohli pripraviť chutný džem. Všetky tieto pikošky o tom, čo máte v kuchyni (nielen mnou ovocie) vychádzali postupne v časopise, ale teraz ich autor spojil do jednej publikácie ktorá patrí ako do police v knižnici, tak aj na kuchynský stôl, kde bude ladiť svojim vizuálnym spracovaním s poriadnym kusom slaniny.

Čítaj viac

Recenzie

Ako sa vám páčila e-kniha?

5,0 / 5

8 hodnotení

8
0
0
0
0

2

Zaujímam sa o svetové dianie, no nepohrdnem ani kvalitnou beletriou či motivačnou literatúrou. Vo voľnom čase píšem: zive.aktuality.sk/autor/marek-hudak

Marek Hudák
28.3.2021
Množstvo nových informácií a zaujímavých faktov o potravinách
Veľmi pekne napísaná kniha s množstvom humorných príbehov a odkazov na pôvod rôznych potravín. Ani len som netušil, že aký má pôvod taký vlašský orech či bežne dostupné ovocie. To isté platí aj pre mnohé iné kusy zeleniny a ovocia.
.
+++Kto podľa mňa knihu ocení:
Tí, ktorí radi varia a zaujímajú sa viac o potraviny a ich pôvod či využitie.
.
---Najväčšie nedostatky podľa mňa:
Nepostrehol som žiadne.
.
Zaujímavý opis:
,,Zjesť marhuľu je ako dostať pohladenie od tej najnežnejšej krásavice. "
.
Tipy a zaujímavosti:
-Novozélanďania dumali a dumali a napokon sa v roku 1959 rozhodli, že z týchto chlpatých divokých vajec urobia svoje národné ovocie. A pomenovali ho rázne a nekompromisne po svojom národnom vtákovi kivi.
-Mak je v mnohých krajinách výrazne regulovaný.
-Mandarín bol v Číne najvyšší štátny úradník, rovnako ako mandarínka bola najvyššie ceneným ovocím.
-Mišpuľa sa stala na dlhé storočia symbolom padlých žien, necerníc - dievčat, ktoré sa na povrchu zdajú nevinné, no vo vnútri sú skazené až do špiku kosti.
-Pistácie patrili a ešte stále patria medzi najdrahšie orechy. Je to najmä preto, že sa zbierajú ručne.
-Špargľa: V stredoveku ju zakázali jesť. Predovšetkým v ženských kláštoroch sa vyslovene stratila z tanierov, pretože už obyčajný pohľad na ňu mohol vzbudiť u dievčat hriešne myšlienky. Jej podávanie bolo dokonca považované za priamu výzvu k milostný hrám.
Čítaj viac
Terézia
4.6.2020
Odporúčam ako soľ
Knižka obsahuje mnoho poznatkov o ovocí a zelenine, obilninách a strukovinách, autor opisuje zauímavú históriu plodín, ich spracovanie a mnoho dalších rád ako tieto ingrediencie kombinovať. Je veľmi príjemne napísaná a nenáročná na čitateľa. Čítaj viac
10
9.3.2020
Slovník kuchynských pojmov
Ja tieto článočky sledujem ako stĺpčeky v týždni a vždy si ich so záujmom prečítam. To, že vyšli všetky pekne pokope knižne je super, podľa mňa to patrí do výbavy každej domácnosti. Nedá sa to čítať na jeden šup ako román, ale treba si v tom postupne listovať a pravidelne sa k tomu vracať, inšpirovať sa a zaradiť aj nezvyčajné potraviny do kuchyne. Čítaj viac

Čítaj viac
Čítaj viac

„Byť výnimočný je najlepší spôsob, ako byť iný.“