BASILUR Specialty Orange Pekoe, Bio - Racio, 2019

4,91 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
BASILUR Specialty Orange Pekoe, Bio - Racio, 2019
BASILUR Specialty Orange Pekoe, Bio - Racio, 2019

BASILUR Specialty Orange Pekoe

Pravý ceylónsky sypaný čaj

    Čierny čaj Orange Pekoe, sypaný. Čítať viac

    Výrobca
    Bio - Racio, 2019

    Čierny čaj Orange Pekoe, sypaný. Čítať viac

    • Káva/čaj
    Vypredané

    Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude produkt dostupný.

    Ďalšie vydania (2)
    BASILUR Specialty Orange Pekoe, Bio - Racio, 2019
    Káva/čaj
    2019
    Na sklade 1 ks

    BASILUR Specialty Orange Pekoe, Bio - Racio, 2019
    Káva/čaj
    2019
    Do 4 – 7 dní

    Naši škriatkovia odporúčajú

    Najnovšie od vydavateľstva Ľúbené

    Viac o produkte

    Čierny čaj Orange Pekoe, sypaný.
    Návod na přípravu: 1 sáček / lžičku na 250ml šálek, zalít vodou 100°C, louhovat 3-5 minut


    Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického hľadiska je čajovník (lat. Camellia sinensis) stálezelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Na plantážach sú kríky udržiavané do výšky okolo jedného metra. Umožňuje to pohodlnejší zber čajových lístkov, mechanizáciu zberu a zvyšuje úrodu.
    Divoký čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii, pri hraniciach Číny a Indie. Ako domestikovaná rastlina sa pestuje na mnohých miestach s vhodnými podmienkami. Medzi krajiny známe produkciou čaju patria Čína, India, Pakistan, Irán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonézia, Nepál, Austrália, Argentína a Keňa. Najlepšie sa mu darí v monzúnovom podnebí v subtropickom a tropickom páse, rastie na kyslejších pôdach, od hladiny mora až po nadmorské výšky okolo 2 500 m.
    Listy čajovníka sú dlhé od troch do dvadsaťpäť centimetrov a široké medzi jedným až desiatimi centimetrami. Dospelé listy sú hrubé, hladké a kožnaté, s krátkou stopkou. Čajové listy sa väčšinou zbierajú niekoľkokrát do roka, v niektorých oblastiach prakticky celý rok. Lístky sa zbierajú podľa takzvaných zberových formúl určujúcich, ktorú časť výhonku odštipnúť.
    Obvykle sú cennejšie mladšie a menšie lístky pri špičke výhonku a pupeň. Kvalitnejšie čaje sú vyrábané len z vrchných dvoch lístkov a pupeňa.
    Ďalšie spracovanie sa deje rôznymi spôsobmi, ktoré vedú k rôznym „druhom“ čaju. Základným faktorom je stupeň oxidácie (často sa využíva z chemického hľadiska nesprávny názov fermentácia).

    Tradičné je delenie do štyroch základných skupín:

    Zelené čaje: listy sa mechanicky narušia, ale oxidácia je rýchlo ukončená pôsobením tepla. V Číne sa na ukončenie oxidácie zvyčajne využíva sušenie na pare, v Japonsku prevláda sušenie na slnku, prípadne teplým vzduchom. Spracovanie je ukončené jeden až dva dni po zbere.
    Oolongy (vyslov úlong, taktiež modrozelené, polozelené čaje) – tvoria prechod medzi zelenými a čiernymi čajmi. Často sú pri príprave navoňané kvetmi, napríklad orchideou, osmanthom.
    Čierne čaje (taktiež červené čaje, tento názov sa pre farbu nálevu používa najmä v Číne): listy sa mechanicky narušia, oxidácia sa nechá úplne prebehnúť. Spracovanie trvá týždeň, ale aj dlhšie. Veľmi výrazný rozdiel je medzi ortodoxným ručným spracovaním a plne mechanizovanou výrobou metódou CTC (Crush, Tear, Curl), ktorou vzniká drvený substrát vhodný do čajových vrecúšok. V strednej Európe (a „západnej civilizácii“ všeobecne) je historicky najobľúbenejší práve čierny čaj.
    Pu-erh: je dvojnásobne oxidovaný čaj, ktorý sa necháva 'odležať' často aj po dobu niekoľkých rokov. Čím je pu-erh starší, tým býva viac cenený, pričom nezriedka sa predáva aj 15 až 20-ročný. Vyznačuje sa plnou, zemitou chuťou. Pravdepodobne má na organizmus pozitívne a mierne liečivé účinky.
    Biely čaj: vyrába sa iba z pupeňov a horných lístkov. Tie neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Biely čaj je takmer bezfarebný a pokladá sa za nápoj gurmánov.
    Čítať viac
    Hmotnosť
    100
    Balenie
    krabička
    Katalógové číslo výrobcu
    7760
    Edícia
    Čaje Basilur
    Naše katalógové číslo
    623609
    Kategorizácia

    Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

    Nahlásiť chybu

    Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

    Hodnotenia

    5,0 / 5

    4 hodnotenia

    4
    0
    0
    0
    0

    Ako sa páčil produkt vám?

    Recenzie čitateľov

    Dalibor
    Neoverený nákup
    3.1.2024
    Ako vždy pri značke Basilur, čaj najvyššej kvality. Príjemná vôňa, príjemná, nevtieravá chuť. Čaj vhodný k navodeniu atmosféry, alebo len tak na relax. Čítať viac
    Jaroslav Liptak
    Neoverený nákup
    4.9.2020
    chutný a kvalitný sypaný čaj za primeranú cenu. Príjemné občerstvenie pri čítaní kníh nielen počas dlhých zimných večerov. Čítať viac

    „Až vtedy som pochopil, že hoci realita je neraz desivá a bolestivá, je to jediné miesto, kde môžeš nájsť skutočné šťastie. Pretože realita je skutočná.“