Nová kuchárska kniha - Terézia Vansová, Tatran, 2022

24,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Nová kuchárska kniha

Každá doba má svoju kuchársku knihu. A každá kuchárska kniha nám vie okrem receptov prezradiť ešte niečo navyše: esenciu doby, malú ochutnávku bežného života, ľudský pohľad na... Čítať viac

Vydavateľstvo
Tatran, 2022
Počet strán
353

Každá doba má svoju kuchársku knihu. A každá kuchárska kniha nám vie okrem receptov prezradiť ešte niečo navyše: esenciu doby, malú ochutnávku bežného života, ľudský pohľad na svet: čo je pre súčasníka dôležité, čím sa musí denno-denne pri príprave... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Slovenčina

24,90 €

Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 23 knižniciach. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania
Nová kuchárska kniha - Terézia Vansová, Občianske združenie KUL-TUR Zvolen, 2018
Pevná väzba
Slovenčina, 2018
Vypredané

Z kolekcie: Pre kuchynských umelcov

Naši škriatkovia odporúčajú

Mile High – Vrchol v oblakoch - Liz Tomforde, Zelený kocúr, 2024

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac o knihe

Obsahuje vyše 900 vyskúšaných a osvedčených receptov, ktoré zodpovedajú požiadavkám nielen jednoduchej, ale i najlepšej kuchyne.


Každá doba má svoju kuchársku knihu. A každá kuchárska kniha nám vie okrem receptov prezradiť ešte niečo navyše: esenciu doby, malú ochutnávku bežného života, ľudský pohľad na svet: čo je pre súčasníka dôležité, čím sa musí denno-denne pri príprave jedla zaoberať a ako vyriešil úlohy či prekážky, ktoré sa v predošlých kuchárkach zdolávali len s veľkou námahou.

Podobne je takou našou spoločnou pamäťou doby Nová kuchárska kniha Terézie Vansovej, lenže v oveľa väčšom meradle. Terézia Vansová, významná slovenská spisovateľka a gazdinka, totiž knihu zostavila prevažne na základe receptúr, ktoré jej zasielali čitateľky ženského časopisu Dennica v rokoch 1898 až 1908. Prvýkrát vyšla v roku 1914, o jedenásť rokov neskôr ju Vansová doplnila a prepracovala pre potreby druhého vydania z roku 1925.
Východiskom pre naše vydanie Novej kuchárskej knihy je tretia edícia z roku 1930 od nakladateľa Františka Klimeša. Naším zámerom však nie je ponúknuť reprint pôvodného diela. Táto dnes už kultová kuchárska kniha má zaiste nespornú faktografickú hodnotu – ukazuje totiž, čo a akým spôsobom sa v slovenských (a predovšetkým v meštianskych) domácnostiach varilo na prelome 19. a 20. storočia, aj ako sa v „lepších“ domoch pristupovalo k stolovaniu. Autorkine početné poznámky k príprave jedál, servírovaniu, stolovaniu aj vedeniu domácnosti navyše poskytujú jedinečný, fascinujúci pohľad na to, ako Vansová vnímala ženu a jej úlohu v domácnosti.

Nad tento rámec však má Nová kuchárska kniha, ktorú vydávame pri príležitosti 80. výročia úmrtia Terézie Vansovej vo výnimočnej grafickej úprave štúdia Pergamon, potenciál byť v 21. storočí nielen čriepkom zo zašlých čias, ale aj živou, príjemnou a originálnou alternatívou k rozsiahlej ponuke moderných kuchárskych kníh a odpoveďou na večnú otázku gazdiniek: Čo variť?

„Staršie slovenské gazdinky to nepotrebujú, ale tie mladé, ktoré ešte nestačili nadobudnúť skúsenosti, tu nájdu odpoveď na vážnu otázku: Čo budem variť? Je ťažké učiť sa na vlastnej škode, a preto: učte sa zo skúseností starších. Zapamätajte si, že kuchyňa je pre udržanie ľudského zdravia omnoho dôležitejšia než lekáreň a že poriadna kuchyňa je známkou dokonalej domácnosti!“
Terézia Vansová, Banská Bystrica, január 1914
Čítať viac
Počet strán
353
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
135×200 mm
Hmotnosť
750 g
ISBN
9788022212175
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1081171
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Tatran
Pre koho
pre ženy
Ostatné
s podporou FPU
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

8 hodnotení

7
0
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Peter Bobčák
Overený nákup
20.11.2023
kniha je pripravená ako vianočný darček kniha je pripravená ako vianočný darček
kniha je pripravená ako vianočný darček pre manželku, ktorá sleduje podobné knihy
Bude ju čítať až po štedrom dni
Čítať viac
5

Učiteľ, ktorý má veľmi rád knihy a čítanie. Škoda len, že popri školsko-rodičovských povinnostiach toho času až tak veľa nie je, ale snažím sa ho dobiehať aspoň cestou do a z práce. :)

Peter Dérer
Overený nákup
30.12.2022
Kuchárka "starodávna"
Túto kuchársku knižku vypátral nás otec ako darček pre maminu na Vianoce. Už pri prvom pohľade na ňu v martinus-e sa mi veľmi pozdávala. Obsahovala staré recepty, ktoré si pamätajú naše starké aj mamky. Knižku sme kúpili a Ježiško priniesol pod stromček. Prvý dojem našej mamky bol naozaj zaujímavý. Ako si ju tak listovali z očí ste vyčítali naozaj radosť a zároveň prekvapenie z receptov, ktoré sa tam nachádzali. Však aj samotná Em reakcia :"Tak to musíte všetky tieto recepty, ktoré som si posťahovala do počítača vymazať :) :)" prezrádzala radosť. Aj samotná obálka už na prvý pohľad vyzerá tak starodávne, čo je naozaj super a vyzerá krásne. Keď sa začítate do receptov, tento pocit starodavnosti pretrvá. Pre ľudí, ktorí majú radi retro a starodávne recepty skvelá voľba. Odporúčam :) Čítať viac
Anna
Neoverený nákup
17.12.2022
Kniha je písaná ako beletria, nie je to forma klasickej kuchárskej knihy, čo ma sklamalo. Ale aj tak doplní moju zbierku kuchárskych kníh. Čítať viac
29.8.2022
Klenot slovenskej kuchyne
Pozývam vás na domáci oškvarkový pagáč, hrnček dobrého mätového čaju a náhľad na hotový klenot spomedzi slovenských kuchárskych kníh.

Hneď, ako som na stránkach Tatranu zbadala obálku Novej kuchárskej knihy, hneď v tom momente som sa vrátila do detstva. Pamätám si samú seba, ako stojím v špajzy starej mamy a listujem si jej kulinárskym pokladom. Pamätám si stránky zapísané poznámkami a doplnenými receptami. Z knihy bolo už v tom čase jemné šalátové vydanie, no stále zastávala čestné miesto medzi kuchárkami.

Toto nové vydanie vzdáva česť našej histórii. Zachováva odkaz starých a prastarých mám. A či mi veríte, či nie toto vydanie sa stane tým “mojim” knižným pokladom.

Kniha Terézie Vansovej je doplnená fotografiami kuchynskéjo vybavenia danej doby, ako aj pár fotiek samotnej autorky. Slovo na úvod napísala Jana Piroščáková a doslov Jozef Koleják. Vďaka nim máme možnosť lepšie chápať náležitosti kuchýň dôb minulých a dozvedieť sa málo známe, no vskutku zaujímavé informácie.

Celý receptár je rozdelený na 26 častí. Budem citovať z úvodu a zopakujem, že autorka pristupovala k čitateľkám takpovediac mamičkovsky a všetko im pekne vysvetlila. Napríklad, ako treba húske pri príprave odseknúť hlavu, krídla a vybrať droby. Okrem toho sa, ale dočítate aj o zásadách stolovania, že čistý biely obrus je základ a pani Vansová vám napíše, čo by ste, ako správna gazdinka mali mať vždy poruke.

Jedna vsuvka mojej maličkosti. Sekcia múčniky. Hotová zlatá baňa. Ak ste niekedy rozmýšľali, ako sa volá a pripravuje ten výborný babkin koláč z vášho detstva, tu s najväčšou pravdepodobnosťou objavíte jeho recept.
Čítať viac
Monika
Neoverený nákup
31.7.2022
Nová kuchárska kniha je plná receptov z kategórie "ako od babičky". Ide totiž o tradičné recepty, zozbierané od čitateliek časopisu Dennica, ktorý založila koncom devätnásteho storočia spisovateľka Terézia Vansová a hoc majú mnohé viac ako sto rokov, stále nestrácajú na aktuálnosti a určite sa ocitajú aj na našich stoloch. Možno v nej nájdete dokonca aj nejaký váš starý rodinný recept.
.
Recepty sú zväčša stručné, niekedy obsahujú len zopár surovín, čo reflektuje dobu, podmienky a možnosti, ktoré mali vtedajšie kuchárky a kuchári. Niektoré ingrediencie vás možno na druhej strane prekvapia.
Ak máte doma aj vy nejaký starý, ručne písaný receptár po babičke, či prababičke, uvidíte, že formou a obsahom sa bude veľmi ponášať na túto kuchárku.
.
Okrem receptov tu nájdete aj zaujímavé informácie o tom, ako sa voľakedy stolovalo, ako fungovala obsluha, či o zaužívaných pravidlách správania sa pri stole ...
.
Kniha obsahuje aj "retrográdny" slovníček. A tak, hoc je písaná našou, modernou rečou, viete sa vrátiť do minulosti, keď egreš bol pôlka, či užiariť znamenalo opiecť.
Čítať viac
Dušan
Neoverený nákup
9.2.2019
Som maximálne spokojný...
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Výborná kniha nielen čo sa týka receptov, ale aj ako pohľad do histórie stolovania a možností domácností pri príprave jedál z dostupných surovín. Ďakujem???? Čítať viac

Terézia Vansová

Čítať viac

Vydavateľstvo Tatran

Čítať viac

„Keby sa človek mohol pobaliť do neba, urobil by to presne tak. Všetkého by sa dotkol a nezobral by si nič... “

Nestrácajte vieru - Mitch Albom, 2010
Nestrácajte vieru
Mitch Albom