Masala Chai, Bio - Racio, 2015

5,99 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Masala Chai, Bio - Racio, 2015
Masala Chai, Bio - Racio, 2015

Masala Chai

Pravý ceylónsky sypaný čaj

    Černý čaj s kousky kardamonu, hřebíčku, pepře, skořice, zázvoru a muškátového oříšku... Čítať viac

    Séria
    Orient čaje
    Výrobca
    Bio - Racio, 2015

    Černý čaj s kousky kardamonu, hřebíčku, pepře, skořice, zázvoru a muškátového oříšku... Čítať viac

    • Káva/čaj

    5,99 €

    Na sklade 1 ks
    Posielame ihneď
    Ďalšie vydania (3)
    Masala Chai, Bio - Racio, 2015
    Káva/čaj
    2015
    Na sklade 1 ks

    Masala Chai, Bio - Racio, 2014
    Káva/čaj
    2014
    Do 5 – 8 dní

    Masala Chai, BONThé, 2019
    Káva/čaj
    2019
    Vypredané

    Ďalšie vydania

    Naši škriatkovia odporúčajú

    Bohyne a prízraky - Juraj Červenák, Artis Omnis, 2024
    Masala Chai, Bio - Racio, 2015
    5,99 €

    Viac o produkte

    Černý čaj s kousky kardamonu, hřebíčku, pepře, skořice, zázvoru a muškátového oříšku.

    Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického hľadiska je čajovník (lat. Camellia sinensis) stálezelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Na plantážach sú kríky udržiavané do výšky okolo jedného metra. Umožňuje to pohodlnejší zber čajových lístkov, mechanizáciu zberu a zvyšuje úrodu.
    Divoký čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii, pri hraniciach Číny a Indie. Ako domestikovaná rastlina sa pestuje na mnohých miestach s vhodnými podmienkami. Medzi krajiny známe produkciou čaju patria Čína, India, Pakistan, Irán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonézia, Nepál, Austrália, Argentína a Keňa. Najlepšie sa mu darí v monzúnovom podnebí v subtropickom a tropickom páse, rastie na kyslejších pôdach, od hladiny mora až po nadmorské výšky okolo 2 500 m.
    Listy čajovníka sú dlhé od troch do dvadsaťpäť centimetrov a široké medzi jedným až desiatimi centimetrami. Dospelé listy sú hrubé, hladké a kožnaté, s krátkou stopkou. Čajové listy sa väčšinou zbierajú niekoľkokrát do roka, v niektorých oblastiach prakticky celý rok. Lístky sa zbierajú podľa takzvaných zberových formúl určujúcich, ktorú časť výhonku odštipnúť.
    Obvykle sú cennejšie mladšie a menšie lístky pri špičke výhonku a pupeň. Kvalitnejšie čaje sú vyrábané len z vrchných dvoch lístkov a pupeňa.
    Ďalšie spracovanie sa deje rôznymi spôsobmi, ktoré vedú k rôznym „druhom“ čaju. Základným faktorom je stupeň oxidácie (často sa využíva z chemického hľadiska nesprávny názov fermentácia).

    Tradičné je delenie do štyroch základných skupín:

    Zelené čaje: listy sa mechanicky narušia, ale oxidácia je rýchlo ukončená pôsobením tepla. V Číne sa na ukončenie oxidácie zvyčajne využíva sušenie na pare, v Japonsku prevláda sušenie na slnku, prípadne teplým vzduchom. Spracovanie je ukončené jeden až dva dni po zbere.
    Oolongy (vyslov úlong, taktiež modrozelené, polozelené čaje) – tvoria prechod medzi zelenými a čiernymi čajmi. Často sú pri príprave navoňané kvetmi, napríklad orchideou, osmanthom.
    Čierne čaje (taktiež červené čaje, tento názov sa pre farbu nálevu používa najmä v Číne): listy sa mechanicky narušia, oxidácia sa nechá úplne prebehnúť. Spracovanie trvá týždeň, ale aj dlhšie. Veľmi výrazný rozdiel je medzi ortodoxným ručným spracovaním a plne mechanizovanou výrobou metódou CTC (Crush, Tear, Curl), ktorou vzniká drvený substrát vhodný do čajových vrecúšok. V strednej Európe (a „západnej civilizácii“ všeobecne) je historicky najobľúbenejší práve čierny čaj.
    Pu-erh: je dvojnásobne oxidovaný čaj, ktorý sa necháva 'odležať' často aj po dobu niekoľkých rokov. Čím je pu-erh starší, tým býva viac cenený, pričom nezriedka sa predáva aj 15 až 20-ročný. Vyznačuje sa plnou, zemitou chuťou. Pravdepodobne má na organizmus pozitívne a mierne liečivé účinky.
    Biely čaj: vyrába sa iba z pupeňov a horných lístkov. Tie neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Biely čaj je takmer bezfarebný a pokladá sa za nápoj gurmánov.
    Čítať viac
    Hmotnosť
    100 g
    Celková hmotnosť
    125 g
    Rozmer
    170×85 mm
    Balenie
    krabička
    Katalógové číslo výrobcu
    7664
    Edícia
    Čaje Basilur
    Naše katalógové číslo
    207118
    Kategorizácia

    Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

    Nahlásiť chybu

    Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

    Hodnotenia

    4,9 / 5

    8 hodnotení

    7
    1
    0
    0
    0

    Ako sa páčil produkt vám?

    Recenzie čitateľov

    Peter Kollar
    Neoverený nákup
    25.10.2018
    Masala chai
    Velmi ma prekvapilo, ze knihkupectvo ma v ponuke aj čaje. Tento čaj ma vemli fajnu chut. Teraz som si objednal 10 ks a cakam na dodanie. Mate v ponuke aj rovnaky čaj, ale v inom baleni. Čítať viac
    tea,chai,cha...
    Neoverený nákup
    26.1.2016
    Masala Chai
    Ja som sa k caju dostala v Azii,priamo v orig.indickych restauraciach,neskor v samotnej Indii,odporucam doplnit do caju viac kardamomu,skorice,ANIZ a FENIKEL,cele nalamte na kusky,nie prasok,pozrite si na nete orig.pripravu indic.caju,na salku sa bezne pouz. 1:1 voda a mlieko.Pijem ho priblizne 11 rokov,ak si ho oblubite,nahradi vam napriklad sladkosti.Neosladeny masala chai je velky prehresok :) Čítať viac

    „One must always be careful of books and what is inside them, for words have the power to change us.“

    Clockwork Angel - Cassandra Clare, 2011
    Clockwork Angel
    Cassandra Clare