Balzam na nervy -
Balzam na nervy
4,37 €
Pri nákupe nad 49 € máte poštovné zadarmo

Balzam na nervy

45g (20 x 2,25g)

    Na sklade
    TOP #3
    Výrobca
    BONThé, 2015

    Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka... Čítať viac

    Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka... Čítať viac

    4,37 €

    Bežná cena Bežne 4,59 €

    Ušetríte 5 %
    Na sklade, posielame ihneď

    Odporúčané tituly a kolekcie

    4,37 €

    Viac o produkte

    Složení: mučenka, listy meduňky, květy levandule, listy máty peprné.

    Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického hľadiska je čajovník (lat. Camellia sinensis) stálezelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Na plantážach sú kríky udržiavané do výšky okolo jedného metra. Umožňuje to pohodlnejší zber čajových lístkov, mechanizáciu zberu a zvyšuje úrodu.
    Divoký čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii, pri hraniciach Číny a Indie. Ako domestikovaná rastlina sa pestuje na mnohých miestach s vhodnými podmienkami. Medzi krajiny známe produkciou čaju patria Čína, India, Pakistan, Irán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonézia, Nepál, Austrália, Argentína a Keňa. Najlepšie sa mu darí v monzúnovom podnebí v subtropickom a tropickom páse, rastie na kyslejších pôdach, od hladiny mora až po nadmorské výšky okolo 2 500 m.
    Listy čajovníka sú dlhé od troch do dvadsaťpäť centimetrov a široké medzi jedným až desiatimi centimetrami. Dospelé listy sú hrubé, hladké a kožnaté, s krátkou stopkou. Čajové listy sa väčšinou zbierajú niekoľkokrát do roka, v niektorých oblastiach prakticky celý rok. Lístky sa zbierajú podľa takzvaných zberových formúl určujúcich, ktorú časť výhonku odštipnúť.
    Obvykle sú cennejšie mladšie a menšie lístky pri špičke výhonku a pupeň. Kvalitnejšie čaje sú vyrábané len z vrchných dvoch lístkov a pupeňa.
    Ďalšie spracovanie sa deje rôznymi spôsobmi, ktoré vedú k rôznym „druhom“ čaju. Základným faktorom je stupeň oxidácie (často sa využíva z chemického hľadiska nesprávny názov fermentácia).

    Tradičné je delenie do štyroch základných skupín:

    Zelené čaje: listy sa mechanicky narušia, ale oxidácia je rýchlo ukončená pôsobením tepla. V Číne sa na ukončenie oxidácie zvyčajne využíva sušenie na pare, v Japonsku prevláda sušenie na slnku, prípadne teplým vzduchom. Spracovanie je ukončené jeden až dva dni po zbere.
    Oolongy (vyslov úlong, taktiež modrozelené, polozelené čaje) – tvoria prechod medzi zelenými a čiernymi čajmi. Často sú pri príprave navoňané kvetmi, napríklad orchideou, osmanthom.
    Čierne čaje (taktiež červené čaje, tento názov sa pre farbu nálevu používa najmä v Číne): listy sa mechanicky narušia, oxidácia sa nechá úplne prebehnúť. Spracovanie trvá týždeň, ale aj dlhšie. Veľmi výrazný rozdiel je medzi ortodoxným ručným spracovaním a plne mechanizovanou výrobou metódou CTC (Crush, Tear, Curl), ktorou vzniká drvený substrát vhodný do čajových vrecúšok. V strednej Európe (a „západnej civilizácii“ všeobecne) je historicky najobľúbenejší práve čierny čaj.
    Pu-erh: je dvojnásobne oxidovaný čaj, ktorý sa necháva 'odležať' často aj po dobu niekoľkých rokov. Čím je pu-erh starší, tým býva viac cenený, pričom nezriedka sa predáva aj 15 až 20-ročný. Vyznačuje sa plnou, zemitou chuťou. Pravdepodobne má na organizmus pozitívne a mierne liečivé účinky.
    Biely čaj: vyrába sa iba z pupeňov a horných lístkov. Tie neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Biely čaj je takmer bezfarebný a pokladá sa za nápoj gurmánov.
    Čítať viac
    Hmotnosť
    45g strán
    Celková hmotnosť
    60 g
    Rozmer
    136×220 mm
    Balenie
    vákuové balenie
    Katalógové číslo výrobcu
    760147
    Naše katalógové číslo
    204190

    Našli ste v našom obsahu nejaké nepresnosti? Dajte nám o tom vedieť.

    Nahlásiť chybu

    Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

    Hodnotenia

    4,8 / 5

    17 hodnotení

    15
    1
    1
    0
    0

    Ako sa vám páčil produkt?

    Recenzie čitateľov

    Zuzana
    6.6.2022
    caj pre ucitelku
    super napad na koniec skolskeho roka pre ucitela so zmyslom pre humor. Najprv som si myslela, ze je to sypany caj ale nastastie porciovany. Je to praktickejsie. Čítať viac
    Zuzka
    25.4.2022
    Čaj
    ...tento čaj je úžasný, naozajstný balzam na nervy, skvelá vyvážená chuť a úžasná aróma.
    Za mňa veľká spokojnosť, určite odporúčam vyskúšať.
    Čítať viac
    Lucia Hyhlíková
    18.11.2021
    Úžasný čajík
    Overený nákup
    Výborný čaj, zmes byliniek, ukľudnuje. Chuť je plná. Určite sa oplatí investovať. Táto značka robí perfektné čaje, treba všetky vyskúšať. Čítať viac
    V.
    19.3.2021
    caj
    Vyvazena osviezujuca chut. Velmi dobra kombinacia byliniek. Chuti mne, priatelovi aj mame. Caj je porcovany v pyramidovych sackoch. Čítať viac
    Ivana Danielová
    16.10.2020
    Overený nákup
    Velmi chutny cajik na upokojenie, vrecuska z rozlozitelneho materialu. Odporucam vyskusat.,...... ....... Čítať viac
    Simona Sarvašová
    10.9.2020
    Skvelý čajík
    Overený nákup
    Zbožňujem tento čaj! Je naozaj dokonalým balzamom na nervy - dám si doň med, vezmem knižku do ruky a už len relax. Kupujem ho vždy sestre na nejaký sviatok a naozaj ho nikdy nie je dosť :) Čítať viac

    „Humor je najkorenistejšou prísadou na hostine života.“

    Anna v Redmonde - Lucy Maud Montgomery
    Anna v Redmonde
    Lucy Maud Montgomery