Medicína výživy 2 - Boris Bajer, Centrum výživy, 2022

24,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Medicína výživy 2

V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne

Po bestselleri Medicína výživy, prichádza Medicína výživy 2. Nenechajte sa však pomýliť “dvojkou” v názve! Čítať viac

4,6 22 hodnotení
2. diel série
Medicína výživy
Vydavateľstvo
Centrum výživy, 2022
Počet strán
232

Po bestselleri Medicína výživy, prichádza Medicína výživy 2. Nenechajte sa však pomýliť “dvojkou” v názve! Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

24,90 €

Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 13 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Temné sekundy - Karin Fossum, mamaš, 2024
Medicína výživy 2 - Boris Bajer, Centrum výživy, 2022
24,90 €

Viac o knihe

Po bestselleri Medicína výživy, prichádza Medicína výživy 2.
Nenechajte sa však pomýliť “dvojkou” v názve!
Túto knihu si viete bez problémov prečítať aj bez toho, aby ste mali prečítanú prvú knižku. Vedomosti, ktoré získate pri čítaní druhej knihy, viete použiť pri následnom čítaní prvej a naopak.
Prečo teda „dvojka“?
V prvej teoretickej knihe Medicína výživy, v ktorej doktor Bajer zhrnul všetky najnovšie znalosti z teórie a princípov výživy, je tu totiž kniha praktická.
Vychádza, aby ste sa konečne vyznali v informačnom chaose nakupovania v obchode a varenia v kuchyni.
Prvá polovica knihy Vám jasne a “bez omáčok” dáva cenné rady z prípravy, spracovania a výberu potravín, no preberieme si aj čítanie obalov, na paškál sa dostanú rôzne „claimy“, finty a tvrdenia výrobcov a samozrejme množstvo ďalších informácií.
Druhá polovica knihy je zložená z až 60 chutných, zdravých, jednoduchých, ale zároveň dostupných receptov, z ktorých množstvo je našich, tradičných.

Tentokrát vás teda zoberie kniha na fascinujúcu cestu kuchyňou, obchodom a výživou ako takou v čistej praxi.
Budeme preberať súčasti zdravej a kvalitnej výživy v reálnom živote tak jednoducho, aby ich pochopil aj najväčší začiatočník v otázkach stravovania.
Recenzent knihy je tentokrát odborníčka, ktorá je doslova stelesnením praxe vo výžive a potravinách - Silvia Horecká, autorka konceptu Terapia jedlom.
Jej viac ako 30-ročná prax pretavená do poznámok ku textu pomohla vyladiť obsahovo knihu na maximum.

V tejto knihe pribudne množstvo receptov. Je ich až 60, čo je 5x viac, ako v prvej knihe.
Teraz konečne budete vedieť nazrieť do tajov nutričných plánov stoviek spokojných individuálnych klientov doktora Bajera a jeho Centra výživy.
Recepty sú “okorenené” tipmi šéfkuchára Michala Kordoša, ktorý naposledy varil napríklad v prezidentskom paláci pri návšteve poľského prezidenta a stážoval v najlepšej reštaurácii na svete.

Ak sa vám páčil nezameniteľný štýl písania prvej knihy, kde každá kapitola začala tematickým, často humorným príbehom zo života, alebo praxe Borisa a jeho pacientov, do druhej knihy sa takisto zamilujete.

V tejto knihe však pôjdu teoretické poznatky bokom!
Neponárame sa do hlbín metabolizmu a biológie ľudského tela, no na paškál sa dostane, minimálne tak isto dôležitá, súčasť výživy - prax.
Ak ste prvú knihu nečítali,vôbec nezúfajte, táto kniha bola cielene písaná tak, aby si ju vedel prečítať každý, vrátane tých, ktorí sa ku prvej časti ešte nedostali.
Dokonca pre niektorých z vás bude skvelou voľbou začať touto knihou a následne pokračovať jednotkou.


V knihe MEDICÍNA VÝŽIVY 2 sa preberá:

  • Normálny vzťah k jedlu a športovaniu, stolovanie, alebo to, ako bojovať s chuťou na sladké
  • Čo robiť pred jedením, počas neho a aj po ňom aby sme maximalizovali využitie živín a minimalizovali ukladanie tuku.
  • Prejdeme si mýty z ekologického hľadiska rastlinných a živočíšnych zdrojov potravy, ale aj riziká konzumácie surového mäsa.
  • Popíšeme si, ako vlastne vznikli odporúčania príjmu energie práve na “magických” 2000 kalórií denne.
  • Prebehneme v praxi dobré zdroje rastlinných a živočíšnych bielkovín, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, sacharidov, ktoré viac a menej ovplyvňujú hladiny cukru v krvi po zjedení a aj inzulín. Samozrejme tu nájdete aj zdroje vitamínov a najdôležitejších minerálov.
  • Ďalej vám doktor Bajer prezradí jeho netypický systém ako nakupuje, keď ho čaká veľký nákup, ale aj to, aké sú základné potraviny v jeho košíku.
  • Takisto preberáme ako sa jednoducho naučiť čítať obaly na potravinách.
  • Prístupný bude rebríček nízko-, stredne- a vysoko- kalorických potravín.
  • Detailne si rozdelíme živiny na obale a aj to, ako nám vedia výrobcovia niekedy zatajiť niektoré fakty.
  • Ukáže vám, ako bleskovo vedieť čítať obaly potravín, ktoré do pár sekúnd viete zhodnotiť ako niečo, čo ihneď vraciate naspäť do regálu, alebo to vložíte do košíku.
  • Vysvetlíme si, ako je to s testovaním na alergie a intolerancie a na čo sa určite nemáte nechať nachytať.
  • Prejdeme si “claimy” - tvrdenia. Bez cukru, fitness, healthy, bez tuku, zdroje bielkovín, zdroje vlákniny, zdroje probiotík, bez pridania soli, bio, eko, raw, vegan, bez lepku, bez laktózy, bez éčiek a pre deti.
  • Kedy čo môžu používať výrobcovia potravín a ako to vedia používať pre lepší predaj. A samozrejme aj to, ako tieto tvrdenia rozoznávať v obchode a orientovať sa v nich.
  • V naozajstnej kuchynskej praxi už budete vedieť, čo mať kde v chladničke uložené, ako uložené a kde nemať uložené napríklad vajíčka, alebo mlieko, lebo by sa mohli skôr pokaziť.
  • Zároveň si preberieme, čo v chladničke mať nemusíte a čo by sme v chladničke ani mať vôbec nemali.
  • Preberieme si aký je vlastne rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby.
  • Témou bude aj spracovanie potravín – vysvetlíme si, čo to naozaj je a čo to naozaj nie je.
  • Prejdeme si aditíva, konzervanty, sladidlá, farbivá, antioxidanty, nosiče, regulátory, emulgátory, taviace soli, mikrobiologickú nezávadnosť, či to, ako je to s antibiotikami v kurati, alebo mlieku.
  • Pri mlieku sa zastavíme aj pri odstreďovaní, pasterizácii či démonizovanom UHT mlieku. Preberieme aj to, ako je to s GMO podľa najnovších znalostí vedy a čo robiť s insekticídmi a pesticídmi.
  • Budete vedieť triky, ako sa zariadiť na cestách, výletoch a dovolenkách, ale aj ako sa čo najrozumnejšie najesť na čerpacej stanici a ako rozoznať kvalitnú reštauráciu od zlej. Napísané budú základné body, čo na cestách v strave vyhľadávať. Prejdeme si ako je to s populárnymi energetickými drinkami pri šoférovaní a aj mimo neho.
  • Povenujeme sa aj plastom, najmä tým v potravinách, pričom preberieme aké riziká sú pri mikroplastoch a nanoplastoch. Vedeli ste napríklad, že zjeme týždenne plasty v hmotnosti jednej kreditnej karty?
  • Vysvetlíme si aj to, čo sú endokrinné disruptory a čo všetko môžu robiť s naším hormonálnym systémom a zdravím.
  • V neskorších častiach knihy prechádzame, ako je to s prípravou potravín. Čo sa deje so živinami pri varení, pečení, grilovaní, alebo príprave na pare a ako tieto formy prípravy ovplyvňujú konkrétne potraviny.
  • Napokon si preberieme aj konzervy a zaváraniny zo zdravotného hľadiska a zároveň to, ako znížiť negatívny vplyv grilovania rôznymi super tipmi, nie len do obdobia letnej záhradnej sezóny!
  • Vysvetlíme si, čo sú anti-nutrienty v jedle a ako ich množstvo znížiť. Vedeli ste, že jeden druh škorice, ktorý bežne používame v kuchyni nám už pri porcii zopár čajových lyžičiek môže poškodiť zdravie? V knihe sa dozviete to, aký druh používať. A dozviete sa tam aj mnoho ďalších užitočných praktických informácií.
  • Na záver vám doktor Bajer pripravil množstvo trikov a tipov do praxe: rôzne indexy, napríklad kaloricko-vlákninový a kaloricko-bielkovinový, vysvetlí „po lopate“ denzitu potravín, jeho vlastnú potravinovú pyramídu a 12345 kompas na perfektnú životosprávu!



Tak čo poviete na praktickú knihu MEDICÍNY VÝŽIVY 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne?
Tešíte sa, kedy si ju prečítate?
Čítať viac
Počet strán
232
Väzba
pevná väzba
Rozmer
235×265 mm
Hmotnosť
1000 g
ISBN
9788082530073
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1679499
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
2. diel série
Medicína výživy
Vydavateľstvo
Centrum výživy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Kúpte spolu
Medicína výživy 2 - Boris Bajer, Centrum výživy, 2022
Medicína výživy - Boris Bajer, Centrum výživy, 2022
49,80 €

Hodnotenia

4,6 / 5

22 hodnotení

18
1
2
1
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Barbora Chovancová
Neoverený nákup
30.1.2024
Kniha splnila moje očakávania a dozvedela som sa užitočné informácie, najmä to, prečo sú zdravé potraviny zdravé a ako s nimi nakladat. Čítať viac
Viktor Lukac
Overený nákup
17.1.2024
Medicína výživy
Už pri prvej strane som sa uškŕňala nad osobným príbehom autora. Kniha je písaná pútavo napriek tomu, že zhŕňa fakty ohľadne stravy. Niektoré veci sú mi zrejmé ale chápem, že nemusí to tak byť pre každé človeka. Recepty sú naozaj jednoduché a zvládne ich úplný začiatočník. Zopár som už vyskúšala a boli chutné. Tekvicový šalát určite zaradím do pravidelného jedálnička. Čítať viac
Viera
Neoverený nákup
4.1.2024
Medicína výživy 2
Kniha poslúžila ako vianočný darček, takže zatiaľ nemám spätnú väzbu. Môžem reagovať neskôr. Určite si ju neskôr prečítam aj ja. Už sa na to teším, že sa dozviem niečo nové. Čítať viac
Eva Mrázová
Neoverený nákup
30.11.2023
Výborná, zrozumiteľná kniha
Odporúčam prečítať túto knihu každému, komu záleží na vlastnom zdraví. Zrozumiteľne a pritom odborne napísaná kniha, použiteľné recepty. Kniha motivuje! Čítať viac
27.11.2023
Jedna z mála kníh o výžive, ktorá hovorí pravdu. Boris je skutočným odborníkom vo svete výživy a skutočne vie, o čom píše. Informácie a štúdie nie sú iba okopírované z internetu, ale odskúšané na reálnych pacientoch a klientoch a aj v vďaka tomu je táto kniha zaujímavá, pútavá a plná užitočných informácií a receptov. Nikto vám nepovie toto jedz a toto nie, tak to nečakajte ani od tejto knihy. No zavedie vás do sveta výživy. Príbehy na začiatku každej kapitoly, ktoré pochádzajú z autorovho života alebo života jeho klientov ma neskutočne bavili. Borisovi verím každé slovo v tejto knihe. :) Čítať viac
Monika Tomasovicova
Overený zákazník
12.3.2023
Rozhodne nepatrí medzi najlepšie knihy o výžive. Jednak skáče z témy na tému, čo pôsobí dosť chaoticky a neusporiadane, ale najmä teóriu o fungovaní hormónov, scharidov, a pod, t.j. vedeckú teóriu o fungovaní metabolizmu vôbec, alebo takmer vôbec nespája s praxou - nedozviete sa čo jesť, alebo nejesť, aby ste dosiahli opisovaný efekt. Čo ešte komplikuje to, že, ako píše, takmer žiadny hormón nie je úplne škodlivý. Pre mňa bola výrazne zaujímavejšia a zrozumiteľnejšia napríklad kniha Spálte tuky správnym jedlom od Ulricha Strunza, alebo Ovládnete svuj metabolizmus od Jillian Michaels. Čítať viac
Dominika Jenčiková
Overený nákup
27.1.2023
Skvelé
Výborná, zhltla som ju za pár hodín. Skvelé, jednoduché recepty a veľa zaujímavých informácii, ktoré by mal poznať každý. Čítať viac
Margita Gregusova Gregusova
Overený nákup
13.12.2022
Ešte som to nečítala. Je to darček pod stromček. Potom ju budem študovať. Už sa teším. Už som o nej počula. Kopu dobrých rád a receptov. Čítať viac
Iveta
Neoverený nákup
23.11.2022
Knihu Medicína výživy 2 som ešte nestihla prečítať,ale recepty sú tam výborne a už som ich aj veľa odskúšala. Čítať viac
Mirka Bobeničová
Overený nákup
22.11.2022
Medicína výživy 2
Výborne napísaná knižka s cennými radami. Overené fakty, dobré rady ohľadom zdravia. Jednoduché recepty, ktoré sa dajú využiť. Verím, že bude aj ďaľšie pokračovanie. Čítať viac

Boris Bajer

Čítať viac
Kúpte spolu
Medicína výživy 2 - Boris Bajer, Centrum výživy, 2022
Medicína výživy - Boris Bajer, Centrum výživy, 2022
49,80 €

„Kto nemá strach, nie je viac človekom. Nemusíš sa zaň hanbiť, ani skrývať ho. Človek, ktorý ukazuje svoj strach a slzy rovnako hrdo ako svoj smiech a veselé oči, si zaslúži obdiv.“

Pustovník: Muž s leopardom - Vladimír Štefanič, 2020
Pustovník: Muž s leopardom
Vladimír Štefanič