Vianoce
Nová kuchárska kniha - Terézia Vansová
Nová kuchárska kniha

22,48 €

Pri nákupe nad 49 € máte poštovné zadarmo

Nová kuchárska kniha

Každá doba má svoju kuchársku knihu. A každá kuchárska kniha nám vie okrem receptov prezradiť ešte niečo navyše: esenciu doby, malú ochutnávku bežného života, ľudský pohľad na... Čítať viac

Vydavateľstvo
Tatran, 2022
Počet strán
353

Každá doba má svoju kuchársku knihu. A každá kuchárska kniha nám vie okrem receptov prezradiť ešte niečo navyše: esenciu doby, malú ochutnávku bežného života, ľudský pohľad na svet: čo je pre súčasníka dôležité, čím sa musí denno-denne pri príprave... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Slovenčina
24,90 €

22,48 €

-10 %
Na sklade, posielame ihneď
Stíhame do Vianoc

Vianoční škriatkovia odporúčajú

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac o knihe

Obsahuje vyše 900 vyskúšaných a osvedčených receptov, ktoré zodpovedajú požiadavkám nielen jednoduchej, ale i najlepšej kuchyne.


Každá doba má svoju kuchársku knihu. A každá kuchárska kniha nám vie okrem receptov prezradiť ešte niečo navyše: esenciu doby, malú ochutnávku bežného života, ľudský pohľad na svet: čo je pre súčasníka dôležité, čím sa musí denno-denne pri príprave jedla zaoberať a ako vyriešil úlohy či prekážky, ktoré sa v predošlých kuchárkach zdolávali len s veľkou námahou.

Podobne je takou našou spoločnou pamäťou doby Nová kuchárska kniha Terézie Vansovej, lenže v oveľa väčšom meradle. Terézia Vansová, významná slovenská spisovateľka a gazdinka, totiž knihu zostavila prevažne na základe receptúr, ktoré jej zasielali čitateľky ženského časopisu Dennica v rokoch 1898 až 1908. Prvýkrát vyšla v roku 1914, o jedenásť rokov neskôr ju Vansová doplnila a prepracovala pre potreby druhého vydania z roku 1925.
Východiskom pre naše vydanie Novej kuchárskej knihy je tretia edícia z roku 1930 od nakladateľa Františka Klimeša. Naším zámerom však nie je ponúknuť reprint pôvodného diela. Táto dnes už kultová kuchárska kniha má zaiste nespornú faktografickú hodnotu – ukazuje totiž, čo a akým spôsobom sa v slovenských (a predovšetkým v meštianskych) domácnostiach varilo na prelome 19. a 20. storočia, aj ako sa v „lepších“ domoch pristupovalo k stolovaniu. Autorkine početné poznámky k príprave jedál, servírovaniu, stolovaniu aj vedeniu domácnosti navyše poskytujú jedinečný, fascinujúci pohľad na to, ako Vansová vnímala ženu a jej úlohu v domácnosti.

Nad tento rámec však má Nová kuchárska kniha, ktorú vydávame pri príležitosti 80. výročia úmrtia Terézie Vansovej vo výnimočnej grafickej úprave štúdia Pergamon, potenciál byť v 21. storočí nielen čriepkom zo zašlých čias, ale aj živou, príjemnou a originálnou alternatívou k rozsiahlej ponuke moderných kuchárskych kníh a odpoveďou na večnú otázku gazdiniek: Čo variť?

„Staršie slovenské gazdinky to nepotrebujú, ale tie mladé, ktoré ešte nestačili nadobudnúť skúsenosti, tu nájdu odpoveď na vážnu otázku: Čo budem variť? Je ťažké učiť sa na vlastnej škode, a preto: učte sa zo skúseností starších. Zapamätajte si, že kuchyňa je pre udržanie ľudského zdravia omnoho dôležitejšia než lekáreň a že poriadna kuchyňa je známkou dokonalej domácnosti!“
Terézia Vansová, Banská Bystrica, január 1914
Čítať viac
Počet strán
353
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
135×200 mm
Hmotnosť
750 g
ISBN
9788022212175
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1081171
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Tatran
Pre koho
pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

2 hodnotenia

2
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

12
29.8.2022
Klenot slovenskej kuchyne
Pozývam vás na domáci oškvarkový pagáč, hrnček dobrého mätového čaju a náhľad na hotový klenot spomedzi slovenských kuchárskych kníh.

Hneď, ako som na stránkach Tatranu zbadala obálku Novej kuchárskej knihy, hneď v tom momente som sa vrátila do detstva. Pamätám si samú seba, ako stojím v špajzy starej mamy a listujem si jej kulinárskym pokladom. Pamätám si stránky zapísané poznámkami a doplnenými receptami. Z knihy bolo už v tom čase jemné šalátové vydanie, no stále zastávala čestné miesto medzi kuchárkami.

Toto nové vydanie vzdáva česť našej histórii. Zachováva odkaz starých a prastarých mám. A či mi veríte, či nie toto vydanie sa stane tým “mojim” knižným pokladom.

Kniha Terézie Vansovej je doplnená fotografiami kuchynskéjo vybavenia danej doby, ako aj pár fotiek samotnej autorky. Slovo na úvod napísala Jana Piroščáková a doslov Jozef Koleják. Vďaka nim máme možnosť lepšie chápať náležitosti kuchýň dôb minulých a dozvedieť sa málo známe, no vskutku zaujímavé informácie.

Celý receptár je rozdelený na 26 častí. Budem citovať z úvodu a zopakujem, že autorka pristupovala k čitateľkám takpovediac mamičkovsky a všetko im pekne vysvetlila. Napríklad, ako treba húske pri príprave odseknúť hlavu, krídla a vybrať droby. Okrem toho sa, ale dočítate aj o zásadách stolovania, že čistý biely obrus je základ a pani Vansová vám napíše, čo by ste, ako správna gazdinka mali mať vždy poruke.

Jedna vsuvka mojej maličkosti. Sekcia múčniky. Hotová zlatá baňa. Ak ste niekedy rozmýšľali, ako sa volá a pripravuje ten výborný babkin koláč z vášho detstva, tu s najväčšou pravdepodobnosťou objavíte jeho recept.
Čítať viac
Monika
31.7.2022
Nová kuchárska kniha je plná receptov z kategórie "ako od babičky". Ide totiž o tradičné recepty, zozbierané od čitateliek časopisu Dennica, ktorý založila koncom devätnásteho storočia spisovateľka Terézia Vansová a hoc majú mnohé viac ako sto rokov, stále nestrácajú na aktuálnosti a určite sa ocitajú aj na našich stoloch. Možno v nej nájdete dokonca aj nejaký váš starý rodinný recept.
.
Recepty sú zväčša stručné, niekedy obsahujú len zopár surovín, čo reflektuje dobu, podmienky a možnosti, ktoré mali vtedajšie kuchárky a kuchári. Niektoré ingrediencie vás možno na druhej strane prekvapia.
Ak máte doma aj vy nejaký starý, ručne písaný receptár po babičke, či prababičke, uvidíte, že formou a obsahom sa bude veľmi ponášať na túto kuchárku.
.
Okrem receptov tu nájdete aj zaujímavé informácie o tom, ako sa voľakedy stolovalo, ako fungovala obsluha, či o zaužívaných pravidlách správania sa pri stole ...
.
Kniha obsahuje aj "retrográdny" slovníček. A tak, hoc je písaná našou, modernou rečou, viete sa vrátiť do minulosti, keď egreš bol pôlka, či užiariť znamenalo opiecť.
Čítať viac

Čítať viac
Čítať viac

„Ti, kdo milují víc, než jim lze dát, jsou nakonec vždy na obtíž.“

Ani později, ani jinde - Delphine de Vigan
Ani později, ani jinde
Delphine de Vigan