Preskočiť na hlavný obsah
Demon Copperhead - Barbara Kingsolver, Motýľ, 2024
Rok v slovenskej ľudovej kuchyni - Katarína Nádaská, Fortuna Libri, 2016

26,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Rok v slovenskej ľudovej kuchyni

Farby, chute a vône Slovenska

Katarína Nádaská v knihe prináša zasvätený pohľad na tradičnú kuchyňu v presvedčení, že práve táto stránka ľudovej kultúry môže byť žriedlom originálnych farieb, chutí a vôní... Čítať viac

4,8 20 hodnotení
Vydavateľstvo
Fortuna Libri, 2016
Počet strán
232

Katarína Nádaská v knihe prináša zasvätený pohľad na tradičnú kuchyňu v presvedčení, že práve táto stránka ľudovej kultúry môže byť žriedlom originálnych farieb, chutí a vôní Slovenska, ku ktorým sa oplatí vracať aj v dnešných časoch... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v 41 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Vodný hrob - Robert Galbraith, Lindeni, 2024

Viac o knihe

Ako chutí Slovensko na tanieri?
Známa etnologička Katarína Nádaská v knihe prináša zasvätený pohľad na tradičnú kuchyňu v presvedčení, že práve táto stránka ľudovej kultúry môže byť žriedlom originálnych farieb, chutí a vôní Slovenska, ku ktorým sa oplatí vracať aj v dnešných časoch, keď do našej stravy masívne prenikajú vplyvy svetovej kuchyne.
Naša ľudová kuchyňa je okrem rodinného života našich predkov spätá aj so zvykmi, s obradmi, so sviatkami, či dokonca s poverami v ročnom cykle.

V prvej časti knihy sa dočítate o vývine stolovania a prípravy pokrmov v tradičnej domácnosti a o najčastejšie používaných surovinách.
Druhá časť približuje jednotlivé regióny Slovenska z hľadiska jedál a nápojov, ktoré pre ne boli a stále sú typické.
Napokon tretia, najrozsiahlejšia časť ponúka recepty zozbierané zo všetkých regiónov a upravené tak, aby sa podľa nich dalo variť aj dnes. Recepty sú usporiadané podľa ročných období, spoluautorky Aneta Orosiová a Janica Lacová k mnohým z nich ponúkli aj zdravšiu verziu.
Čítať viac
Naše katalógové číslo
251259
Počet strán
232
Väzba
pevná väzba
Rozmer
200×260 mm
Hmotnosť
1045 g
ISBN
9788081426209
Rok vydania
2016
Edícia
Fortuna Praxis
Štýl
tradičné
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Fortuna Libri
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

20 hodnotení

17
1
2
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Barbara Kurincová
Overený zákazník
23.2.2023
Rok v Slovenskej ľudovej kuhyni
Kniha je pekne rozčlenená na historickú časť stolovania. Regióny slovenska kde sa nachádzajú a čím sú špecifické pri varení a kuchárska časť ktorá je rozčlenená na 4 ročné obdobia + fotky (recepty ešte nie sú vyskúšané) Čítať viac
Lubomir Comor
Overený zákazník
19.1.2022
velmi poucne
cela kniha ma dobry koncept, historia a opisy regionov k tomu definitivne patri, trocha ma mrzi iba ze je tam malo receptou z mojho regionu, ale inak super kniha, nielen pre kucharov, ale aj pre ludi co sa zaujimaju o tradicie. Čítať viac
Matej
Neoverený nákup
24.3.2021
Dobrá inšpirácia
Vhodný spôsob, ako sa infiltrovať do slovenských regiónov a do ich lokálnej kuchyne. Je super, že autori dávajú možnosť inovovať tradičné recepty. Dávajú tiež tipy, ako nahrádzať potraviny „modernejšími". Čítať viac
Jeff Annie Bailzog
Neoverený nákup
9.3.2021
Opatrne s označením kuchárska
Kniha je veľmi komplexná a aspoň štvrtina sa venuje len histórii a analýze slovenských regiónov. Tá je spravená veľmi pekne, hoci sám som si kupoval len knihu o varení. Čo sa týka samotných receptov, tie sú spravené pekne a prehľadne. Je to už len na čitateľovi, či mu ľahodí tradičná kuchyňa. Veľmi oceňujem poznámky autora ako spraviť jedlá zdravšími, ktoré pomôžu odľahšiť inak často sladkú a mastnú kuchyňu. Čítať viac
Dominika Porubská
Overený nákup
1.1.2021
Kvalitne citanie
V knihe najdete zaujímavé informácie o tom ako naši predkovia jedli, stolovali a k tomu jednoduche inšpiratívne receptu z toho čo mám tu rastie Čítať viac
26.4.2020
Kuchárka s trochou dejepisu
Knižka vôbec nezaostáva za svojim nadpisom. Časť receptov je veľmi prehľadne členená - podľa ročných období. To napomáha či už pochopeniu výberu surovín do jedál našich predkov alebo začať s varením podľa tejto kuchárky presne podľa toho, čo práve dnes nám ponúka záhrada.
Kto podľa knižky neplánuje variť, určite ocení jej spomienkovo historickú hodnotu.
Knižka je vďaka peknému spravovaniu určite vhodná ako darček.
Čítať viac
Silvia Ukropová
Overený zákazník
29.6.2018
Kaša - matka naša
Veľmi inspirativna kniha!
Človek si uvedomí, že sa dá žiť aj bez prilisneho konzumu, nakupovania zbytočnosti. Že sa dalo a stále dá žiť aj inak, viac v súlade s našimi geografickými podmienkami, že si nemusím kupovať nezrelé avokádo zo zeleného zberu, ale radšej si sama dopestujem egrese vo svojom záhone. Kniha je najlepšia kuchárka, akú som si mohla kedy kúpiť. A to ich mám teda pozehnane. Nech všetkých jej čitateľov inšpiruje, ako inšpirovala mňa. A želám jej aj druhé pokračovanie ;)
Čítať viac
Janko Lojda
Neoverený nákup
28.12.2017
Krásna kniha, veľmi pekné autentické fotografie, žiadna štylizácia, oceňujem historickú časť o jedlách i kuchynskom itinerári. Vyjadrujem absolútnu spokojnosť s kvalitou knihy. Čítať viac
Karol Lipnický
Neoverený nákup
30.1.2017
Názor čitateľa
Veľmi pekne graficky spracovaná kniha, pekné fotky (prirodzené - žiadne umelé nastriekané jedlo) s citom naaranžované, dobre napísaný text - poučný aj zábavný a aj na receptoch som sa pobavil, ba aj dačo som ukuchtil - rodinka si pochvaľovala - tak ja chválim a odporúčam toto svieže dielko.... Čítať viac

Vydavateľstvo Fortuna Libri

Čítať viac

„Milovať neznamená pretvoriť človeka podľa svojich túžob. Milovať znamená otvoriť sa jeho realite.“

Bavilo ma žiť - Abby Fabiaschi, 2018
Bavilo ma žiť
  • Abby Fabiaschi