Preskočiť na hlavný obsah
Nakúpte knižné darčeky a vyhrajte 200 € poukážku.
Vianoce
Hra na želania - Meg Shaffer, Lindeni, 2024
Červené zlato - Tom Hillenbrand, mamaš, 2021

12,95 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Červené zlato - Tom Hillenbrand, mamaš, 2021
Červené zlato - Tom Hillenbrand, mamaš, 2021

Červené zlato

Kulinárska krimi

Na honosnej večeri v Paríži má slávny suši majster očariť miestnu smotánku, no ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Príčina smrti: otrava rybím mäsom. Luxemburský kuchár... Čítať viac

4,3 27 hodnotení
2. diel série
Šéfkuchár Xavier Kieffer
Vydavateľstvo
mamaš, 2021
264 strán
4-5 hodín čítania

Na honosnej večeri v Paríži má slávny suši majster očariť miestnu smotánku, no ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Príčina smrti: otrava rybím mäsom. Luxemburský kuchár Xavier Kieffer má pochybnosti o tom, že by išlo len o nešťastnú náhodu, ... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

12,95 €

Táto kniha sa môže na cestu ku vám vybrať prakticky okamžite! Ak si ju objednáte do 13:00 v pracovný deň, odošleme vám ju ešte dnes, inak najneskôr nasledujúci pracovný deň.
Jupí! Ak si titul objednáte teraz, mal by vám stihnúť prísť do Vianoc. Pozrite si termíny vianočného doručovania.

Dostupné v 28 knižniciach. Požičať v knižnici

Vianoční škriatkovia odporúčajú

Dosť bolo lží - Philippe Besson, Literárna bašta, 2024
Červené zlato - Tom Hillenbrand, mamaš, 2021
12,95 €
Nakúpte knižné darčeky do 22.12. na Martinus.sk alebo v našich kníhkupectvách a deň pred Vianocami vyhrá sedem z vás poukážku v hodnote 200 €. Sedem sviatočných hrdinov a hrdiniek žrebujeme 23. decembra 🎄

Viac informácií nájdete tu

Viac o knihe

Po kulinárskej krimi Diabolský plod, ktorú kníhkupectvo Martinus zaradilo medzi knihy roka 2021, sa šéfkuchár-vyšetrovateľ Xavier Kieffer vracia s novým prípadom.

Na honosnej večeri v Paríži má slávny suši majster očariť miestnu smotánku, no ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Príčina smrti: otrava rybím mäsom. Luxemburský kuchár Xavier Kieffer má pochybnosti o tom, že by išlo len o nešťastnú náhodu, a tak sa pustí do pátrania. Stopy ho privedú na zaujímavé miesta – z prepychového života parížskeho starostu cez úplne nový svet japonskej kuchyne až do rybárskej lode talianskych lovcov tuniakov. Pri vyšetrovaní na vlastnú päsť zistí, že niektoré ryby sú drahšie než zlato, a dokonca cennejšie ako ľudský život.
Čítať viac
Naše katalógové číslo
1290701
Počet strán
264
Väzba
pevná väzba
Rozmer
130×210 mm
Hmotnosť
386 g
ISBN
9788097389567
Rok vydania
2021
Štýl
dobrodružný, napínavý
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Nemecko
2. diel série
Šéfkuchár Xavier Kieffer
Vydavateľstvo
mamaš
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,3 / 5

27 hodnotení

16
6
3
1
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

26

Nadšená knihomoľka, ktorá píše o knihách aj na Instagrame → @citam_citas.

Lea Vasková
Overený zákazník
10.7.2024
Séria, ktorú určite nevynechaj
Mne sa už pomaly pri týchto kulinárskych krimi začínajú zbiehať slinky. V prvej časti so šéfkuchárom Xavierom Kiefferom som sa presvedčila o tom, že Tom Hillenbrand vie písať pútavo a takým spôsobom, aby sa čitateľ nenudil.
Preto som veľmi rada, že tento trend pokračuje aj v druhej knihe, v ktorej sa vyberáme do kulinárskeho prostredia plného rýb, ryže a paličiek.
Tentokrát sa Xavier ocitá na luxusnej večeri, ktorá skončí, ako inak, smrťou jedného z najznámejších suši kuchárov na svete. Hoci spočiatku je tento prípad iba v rukách polície, luxemburský šéfkuchár sa viac-menej nedobrovoľne stáva znovu vyšetrovateľom, na ktorého sa polícia nechytá...

Mám pocit, že jednou z istôt, ktoré môžete v týchto Hillenbrandových krimi čakať, sú globálne problémy, s ktorými sa často gastronómia potýka - či už ide o pestovanie umelého mäsa, nelegálne obchody s unikátnymi potravinami či nadmerný rybolov, ktorým ničíme nielen biodiverzitu, ale aj budúcnosť mnohých vodných druhov. Je zaujímavé, že práve tieto témy autor nenápadne rozoberá a vmiešava do svojich zápletiek v takej miere, aby to nepôsobilo až príliš poučne, ale aby si čitateľ z knihy odniesol nielen dobrý čitateľský zážitok, ale rovnako aj informovanosť o probléme, ktorý (ako si môže myslieť) sa ho vôbec netýka.

Myslím, že táto séria s Xavierom Kiefferom stojí za prečítanie. Za mňa skvelé kulinárske krimi...
Čítať viac
30.3.2024
Odporúčam ako nenáhlivú a pokojnú detektívku.
Ako sa kuchárovi darí vyriešiť kulinárske zločiny s medzinárodným presahom? S trpezlivosťou a bohatstvom vplyvných, ktorým záleží na vyriešení vraždy a očistenie mena. Xavierov mecenáš má peniaze, ktoré pomáhajú pri pátraní. Pri slávnostnej večeri, na ktorú bola pozvaná len vybraná klientela, zomrie svetoznámy japonský kuchár. Xavier má nenápadne vypátrať, kto a prečo ho zabil. Suši som jedla len raz, alebo dvakrát, nepoznám preto všetky názvy a spôsoby prípravy, preto ma potešilo, že som sa dozvedela kopu nových vecí. V závere je aj super pomôcka - slovníček, ktorý vysvetľuje rôzne frázy a jedlá. Pri pátraní sa náš hlavný hrdina, dozvedá podrobnosti o tuniakoch modroplutvých, ktoré sú na pokraji vyhynutia a zátroveň sú najobľúbenejším mäsom na sushi. Obchoduje sa s nimi za milióny jenov, tie najdrahšie a najťažšie sa predali aj za niekoľko stotisíc eur. Falšuje sa všetko, ale ako sa dá sfalšovať, či vypestovať viac ako stokilová ryba?! Ľahkosť, s akou nachadzal indície a ľudí ochotných mu pomôcť, bola trochu pritiahnutá za vlasy. Ale asi mu pomáhalo to, že bol z branže, nepôsobil ako policat, len ako jedlík s miernou nadváhou, čo miluje dobré jedlo. A toho tu bolo naozaj mnoho. Odporúčam čítať po jedle, alebo počas neho, lebo toto som hladná nedokázala. ;)
Čo ma však prekvapilo, bol spôsob jedenia strnádky, brr, toto je jediná vec, ktorej by som sa dokázala vyhnúť, keďže sa mi inak pri čítaní zbiehali slinky. Odporúčam ako nenáhlivú a pokojnú detektívku.
Čítať viac
Alena
Neoverený nákup
27.5.2023
Sklamanie
Červené zlato je prvá kniha, ktorú som zo série čítala. Kniha ma pôvodne zaujala obálkou, názvom, obsahom a nezvyčajným žánrom „kulinárska krimi“. Obsahuje množstvo zaujímavých informácií z kulinárskeho priemyslu, no to je asi všetko, čo bolo na knihe zaujímavé. Dej sa posúval neskutočne pomaly, zbytočne dlhé opisy a následne keď sa dialo niečo napínavejšie, bola som z knihy už tak otrávená, že ma nezaujali ani tieto časti. Som rada, že som knihu nekupovala, ale mala ju z knižnice, pretože bola pre mňa naozaj nudná. Čítať viac
20.12.2022
Čítať - googliť - jesť - takáto je nejaká postupnosť pri mojom čítaní tejto knižnej série. Veľmi ma baví koľko sa toho dozviem o jedle, popri napínavom krimi. Ako človek, ktorý rád ochutná čokoľvek si naozaj mnohé veci popísané v knihe vyhľadávam, no a potom jediným problémom je, že mám stále pri čítaní hlad.
Knihu jednoznačne odporúčam, dej je napínavý a naozaj sa dá aj všeličo dozvedieť, v tejto konkrétne najmä o chove tuniakov, lososov a rôznych japonských pokrmoch.
Čítať viac
46

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
15.7.2022
Oddychová jednohubka
V druhej časti série so šéfkuchárom Xavierom Kiefferom je príbeh rozbalený hneď od začiatku. Xavier sa s Valériou, ktorú čitateľ mal možnosť spoznať v prvej časti, vyberú na veľkolepú večeru so suši majstrom, ktorý počas prípravy jedla padne na zem mŕtvy. Otrávil sa rybím mäsom, ale ako k tomu mohlo dôjsť u tak skúseného majstra kuchára? Xavier sa opäť púšťa do pátrania a odhalí nekalé praktiky obchodovania... A zvyšok si prečítajte :)
Autor čitateľa opäť zavedie do gastronomického prostredia a odhalí obchodné praktiky, ktoré sú pre niekoho cennejšie než ľudský život. Príbeh je šmrncnutý aj romantikou, ale opäť nechýbajú výborné opisy z gastronómie a prípravy jedál. Aj na konci tejto knihy sa nachádza Kulinársky glosár a jeden recept. Pri čítaní príbehu zažijete o čosi viac akcie než pri prvej časti a knihu prečítate za 1-2 dni. Síce mi opäť trošku vadili dlhšie opisy a chýbalo mi viac toho krimi, ale kniha je znovu skvelá, miestami humorná a perfektná oddychovka. I keď v nej nezažijete krvavé drámy, je lákavá svojou originalitou a sviežosťou. Tiež musím vyzdvihnúť grafiku, ktorá je skvelá. Ja sa už teraz teším na ďalšiu časť tejto kulinárskej krimi série a vy si ju tiež nenechajte ujsť.
Čítať viac
22.3.2022
Na začiatok by som sa priznal, že som túto knihu prečítal skôr ako prvý diel série. Musím však oceniť autorov možno dobrý úmysel, pretože miestami, kde nadväzoval na momenty z prvého dielu série, vystihol pár vetami pointu daných momentov, čím sa čitateľ (aspoň podľa môjho názoru) necítil stratený aj keď prvý diel nečítal. Celkovo je kniha písaná "moderne" s využitím aktuálne hodne používaných výrazov a fráz, čím sa podľa mňa číta ľahko a rýchlo. Hoci nečítam knihy na jeden hlt, ale pri tejto knihe by som najradšej cele prečítal na jeden hlt. Po každej kapitole môže mať čitateľ pocit, že si musí prečítať ešte jednu a potom ešte ďalšiu kapitolu, lebo dej je pútavo písaný. Samozrejme, nie je to podmienka. V neposlednom rade sa mi na knihe páčilo aj to, ako autor "okorenil" dej aj faktami (napr. lov tuniakov, zákulisie biznisu s rybami...). A odporúčam nečítať pred spaním, najmä kvôli gastronomickým zážitkom, človek rýchlo dostane hlad :D. Čítať viac
21.12.2021
Opäť skvelé čítanie
V druhom pokračovaní sa luxemburský kuchár ocitne v neprebádaných vodách rybích pokrmov. Odkedy sa jeho partnerkou stala bohatá dedička spoločnosti Guide Gabin, Xavier chodieva aj na rôzne honosné podujatia. Na jednom z nich má ochutnať špeciálne menu omakase od slávneho svetového suši majstra. K tomu však nedôjde. Japonský kuchár sa zvalí na zem mŕtvy ešte počas predjedla. Nový príbeh, nová obeť otravy - tentokrát však našťastie mimo Xavierovej reštaurácie Deux Églises.
-
V tejto časti sa stretávame s mnohými postavami z Diabolského plodu a jednou z ústredných postáv je aj parížsky starosta Allégret - veľmi špecifický človek, ktorý bol pre mňa len jasným príkladom hochštaplera.
“O veciach si človek urobí predstavu len pozorovaním, vlastnou skúsenosťou a privlastnením. Vec možno napokon pochopiť len vtedy, ak ju človek miluje, zabije alebo zje.”
Okrem suši sa v tejto kulinárskej krimi dočítame aj o takom barbarskom jedle ako je pečená strnádka na brandy, najlepšie Armagnacu. Vďakabohu toto nebola moja premiéra a o tomto kulinárskom jedle som už čítala v knihe M. W. Cravena - Čierne leto, takže som vnútorne bola pripravená na všetky dopodrobna opísané nechutnosti. Popri rôznych kulinárskych špecialitách a suši tu ide, ako napovedá už i názov knihy, o červené zlato, teda tuniaka modroplutvého.
U Toma Hillenbranda oceňujem jeho prípravu pred napísaním knihy, to ako má naštudované rôzne údaje, ktoré potom sprostredkováva čitateľovi, či sa jedná o prípravu rôznych jedál, geografické alebo regionálne informácie alebo rôzne nuansy technického charakteru. Čo ma však pri tých všetkých high-tech-ultra-super vecičkách pobavilo, že popri tých všetkých existujúcich vymoženostiach je Xavier v podstate stará škola a práca s internetom, či nebodaj wifi sú pre neho hotová španielska dedina.
Veľmi ma pobavila aj časť o typológii zahraničných turistických skupín - schuti som sa na nej zasmiala. Myslím, že autorovi sa presne podarilo zaškatuľkovať jednotlivé národnosti - k najobľúbenejším patria podľa neho japonskí turisti, Francúzi večne repcú a vrcholom postrachu sú Rusi a Číňania. Prečo? - to sa dozviete v knihe.
Tak Diabolsky plod ako aj Červené zlato nesú v sebe enviromentálne posolstvo. V prvej časti autor poukazuje na nekalé praktiky potravinárskeho priemyslu a v časti druhej je to drancovanie morí a takmer vyhubenie tuniaka modroplutvého, ktorý je momentálne považovaný za ohrozený druh a je zaradený na červený zoznam chránených živočíchov ICES.
Milí priatelia, poslednými riadkami som nechcela naznačiť, že táto kniha bude prešpikovaná suchopárnymi informáciami. V prvom rade je to výlet do zákulisia kulinárskych špecialít a v neposlednom rade skvelá krimi, ktorú som síce len včera dočítala, ale mám chuť si dať repete. No a v závere vás zasa čaká skvelý recept na Pstruha na rizlingu.
Čítať viac
31
Overený zákazník
15.12.2021
Ďalšia zaujímavá časť zo série kulinárskych krimi, ktorá čitateľa naláka na čítanie do samého konca.
Zápletka bola premyslená, originálna a opísaná dosť detailne za čo autora chválim. Po celý čas som so zatajeným dychom sledovala vývoj situácie pátrania a odhaľovania tajomstiev. Celý dej bol nepredvídateľný a často boli moje tipy úplne zbytočné, keďže autor to vymyslel naozaj famózne a má môj obdiv.

Príbeh som si užila a bola to ozajstná jazda plná napätia, akcie, tajomstiev (tých bola celá kopa) a silných zvratov. Prekvapili ma aj postavy, ktoré boli podľa môjho názoru ešte prepracovanejšie ako v predchádzajúcom dieli.

Druhú časť série hodnotím pozitívne a už teraz priznávam, že ide o oveľa lepší príbeh aký som očakávala. Som milo prekvapená, že ma autor vedel opäť ohúriť a znova si získal moju plnú pozornosť pri čítaní.
Čítať viac
21
Dejiný sú MEGA - Jakub Drábik, 2024
Práve čítam
Dejiný sú MEGA

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený zákazník
5.12.2021
Knižná lahôdka
Špičková gastronómia nie je iba o najlepších kuchároch, exkluzívnych reštauráciách, prísne strážených receptoch, luxusných surovinách a lahodnom jedle za astronomické sumy, na ktorom si pochutnávajú mlsné jazýčky náročných gurmánov. Má aj svoje temné stránky a práve na ne Tom Hillenbrand v tejto knihe opäť upozornil. Červené zlato (2. diel série so šéfkuchárom Xavierom Kiefferom) je síce kulinárska krimi, no dotýka sa pálčivých záležitostí, o ktorých mnohí z nás nemáme ani predstavu. Popri vyšetrovaní záhadnej smrti japonského suši majstra priamo na večierku pre úzky okruh vyvolených totiž zažijete exkurziu do japonských suši reštaurácií, ocitnete sa na trhoch, kde šéfkuchári nakupujú suroviny, no najmä sa vám zrútia ilúzie o rybolove a dodržiavaní kvót na lov rýb.

Tuniak totiž patrí k druhom, ktorých populácia značne klesla, no jeho mäso je veľmi žiadané. Aby obchodníci uspokojili dopyt svojich odberateľov a zabezpečili si želané zisky, neštítia sa obchádzať zákony. Neudržateľný lov, pokútne praktiky spôsobujúce environmentálne problémy ich nezaujímajú - biznis hýbe svetom a kto má iný názor, no veď viete.

Tieto smutné fakty autor vyvažuje sympatickými postavami, poriadnou dávkou japonskej, francúzskej, luxemburskej a sicílskej gastronómie, zaujímavými informáciami z histórie a geografie najmä Luxemburska, poučným kulinárskym glosárom a na záver vás čaká chutný recept.

Som veľmi rada, že mi osud prihral príbehy Xaviera Kieffera. Preferujem totiž iné žánre, no toto je naozaj krimi s pridanou hodnotou a okrem relaxu vám slušne rozšíri obzory. Nečítajte hladní!
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Tom Hillenbrand píše o kuchyni tak zblízka, až mám pri čítaní pocit, že som vo vlastnej kuchyni.“
Tim Raue, nemecký šéfkuchár

„Tom Hillenbrand obdivuhodne prepája pútavý detektívny žáner s napínavým, no i veľmi realistickým pohľadom do temných hlbín špičkovej gastronómie.“
Hendrik Werner, Weser Kurier

„Čo má cítiť? Kam má kráčať? Na koho sa hnevať? O čo sa usilovať? Kde je ten jediný pevný bod, od ktorého sa dá odvodiť všetko ostatné, čo by už konečne spolu súviselo, bolo by to správne a fungovalo by to tak, že by už nebolo potrebné vracať sa z kratšej cesty? Konečne sa nemusieť vracať z kratšej cesty, ako už toľkokrát za svoj dospelý život.“

Úplne najviac - Maxim E. Matkin, 2013
Úplne najviac
  • Maxim E. Matkin