Slovenská bryndza - Lenka Požárová, Bryndziareň a syráreň, 2008

5,97 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Slovenská bryndza

"Poviem vám, ochutnať na záver dňa práve vyrobenú krémovú bryndzu bola tá najväčšia odmena. Lízali sme ju ako dezert a chuťové bunky zažívali tú najväčšiu rozkoš. Tým bielym... Čítať viac

Vydavateľstvo
Bryndziareň a syráreň, 2008
Počet strán
58

"Poviem vám, ochutnať na záver dňa práve vyrobenú krémovú bryndzu bola tá najväčšia odmena. Lízali sme ju ako dezert a chuťové bunky zažívali tú najväčšiu rozkoš. Tým bielym zlatom sa Slovensko právom pýši..." Čítať viac

  • Špirálová väzba
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v 9 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Anjel smrti - Robert Bryndza, Cosmopolis, 2024

Viac o knihe

Vítam vás v špeciálnom vydaní! Je to totiž prvý diel pripravený na objednávku a to pre slovenského výrobcu bryndze a syrov.
Keďže bryndzu milujem a vždy som ju pri varení používala a pretože mi sľúbili do tvorby nehovoriť, nebolo čo riešiť
a s chuťou som sa pustila do skúšania. Najväčšiu radosť z toho všetkého mal manžel Michal, lebo ho čakala slastná vyhliadka ochutnávania jeho obľúbených bryndzových receptov.
Že vám vŕta v hlave, prečo recepty nezadali slovenským kuchárom, ktorí boli bryndzou snáď aj odkojení? Na to som sa pýtala tiež. Vraj dokážem na rozdiel od nich napísať kuchárku s nápaditými, ale nie zložitými receptami a bez lipnutia na slovenských tradíciách, ktoré sú často obmedzujúce. A tak vznikla kuchárka, zahrávajúca sa s ingredienciami a ktorá sa nebojí sa kombinovať slovenskú bryndzu s talianskym rizotom, anglickým čedarom alebo švajčiarskym fondue, mexickou tortillou, či arabským korením. Vydala som sa s bryndzou proste do sveta na prechádzku!
Keď sa snažím vybaviť si môj prvý zážitok s bryndzou, príliš mi to nejde. Mám totiž pocit, že som ju jedla odjakživa. Typické
slovenské halušky sú mojím obľúbeným jedlom, len vždy zásadne prosím "bez slaniny a viac bryndze!". S Michalom sme
horské túry v Tatrách pravidelne zakončovali sliedením po nejakom tom salaši. Podvozok auta sme odierali o trsy trávy na
kopcoch, aby sme ho schovaný konečne našli. Odmenou nám bol kus čerstvého ovčieho syra a črpák žinčice.
Nezabudnem na nedávny zábavný zážitok, keď som bryndzu kupovala pri pulte s váženými syrmi. Práve som z nej skúšala
recepty a tak som jej potrebovala viac než obvykle. Po vyslovení "dajte mi tak kilo bryndze" znudený zástup ľudí za mnou ožil.
V šoku sa z radu neveriacky vyklonili postavy, aby si prehliadli toho šialenca, teda mňa. Ja som si vrecko naváženého obsahu akoby nič uložila do košíku a bez mihnutia oka odkráčala k pokladni. Po nákupe ingrediencií na dvanásť mojich predošlých kucháriek ma už nemôže nič rozhádzať.
Aby som zistila, ako bryndza vlastne vzniká, rozbehla som sa pozrieť si výrobu. A že to teda stálo za to. S Michalom sme boli prevedení výrobou nielen bryndze, ale aj oštiepkov, výlet sme si urobili za ovečkami na pašu a bola som aj pri ich dojení.
Neustále som nasávala informácie spolu s všadeprítomným ovčím pachom. Najsilnejším zážitkom pre mňa bolo pozorovať
tri dni staré jahniatka poskakujúce na vratkých nôžkach a potom si jedno z nich popestovať v náručí. Malo neuveriteľne
chlpaté uši, hebkú srsť a bečalo prenikavo vysokým hlasom, ktorý nás vždy rozosmial. Poviem vám, ochutnať na záver dňa
práve vyrobenú krémovú bryndzu bola tá najväčšia odmena. Lízali sme ju ako dezert a chuťové bunky zažívali tú najväčšiu rozkoš. Tým bielym zlatom sa Slovensko právom pýši!

Lenka Požárová
Čítať viac
Počet strán
58
Väzba
špirálová väzba
Rozmer
170×200 mm
Hmotnosť
158 g
ISBN
8087152034
Rok vydania
2008
Naše katalógové číslo
51059
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Bryndziareň a syráreň
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,6 / 5

19 hodnotení

16
1
0
1
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Jarmila
Neoverený nákup
14.6.2013
Slovenská bryndza
Zaujímavé recepty, no uvítala by som aj niečo z kuchyne našich babičiek. Čítať viac

„Sme zrodení zo zeme, s láskou ju obrábame a ona nám na oplátku dáva všetko, čo potrebujeme. Keď zomrieme, vrátime sa do nej. Vlastne jej patríme.“

Brieždenie v Dženíne - Susan Abulhawová, 2013
Brieždenie v Dženíne
Susan Abulhawová