Kávová veľmoc Vietnam je v súčasnosti jednotkou medzi svetovými producentmi robusty, (využívanej najmä na výrobu instantnej kávy) a dvojkou po Brazílii z hľadiska objemu exportu kávy. Vietnamská produkcia kávy je vysoko koncentrovaná v centrálnej vysočine (až 80%). Samotná provincia Daklak produkuje približne 43% národnej produkcie kávy, pričom Lam Dong a Gia Lai prispievajú ďalšími 41 percentami. Väčšina kávových plantáží je situovaných na juhu s hlavnou produkciou robusty, arabika je pestovaná hlavne v severných oblastiach a čiastočne v Lam Dong, Daklak. Väčšina vietnamských kávovníkových plantáží je malých až stredne veľkých, od menej ako 1 do 50 hektárov. Existuje iba necelých 5% plantáží s väčšou rozlohou (viac ako 500 hektárov) a tieto plantáže patria do skupiny Vinacafe vo vlastníctve štátu. Vietnamská káva sa zbiera iba raz za rok a obdobie zberu trvá od novembra do konca februára nasledujúceho roka.
Robusta je menej náročná odroda kávovníka. Jej podiel celkovej svetovej produkcie kávy je cca 25%. K najväčším producentom patrí Vietnam, Brazília, India. Chuťovo je táto káva viac zemitá a výrazne silnejšia. Obsah kofeínu pri Robuste je až dvojnásobný oproti Arabike.
Pražená zrnková káva
Chuť: horká čokoláda, kakao, vlašský orech, horká
Zloženie: 100% Robusta
Región: Dak Nong < Vietnam
Odroda kávy: Robusta
Nadmorská výška: 200 - 600 m n.m.
Zber: November - marec
Spôsob spracovania: Wet polished
Spôsob prípravy: Espresso, Automatický kávovar, Moka / Koťogo, French Press
Praženie: Medium light
Čerstvo pražené na Slovensku.