Vydaj sa na cestu knižnými svetmi
a vyhraj kopu kníh!
Knižné putovanie - Vyraz na cestu knižnými svetmi, Martinus, 2024
Rooibos Chladivé jahôdky, BONThé, 2015

4,89 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Rooibos Chladivé jahôdky, BONThé, 2015
Rooibos Chladivé jahôdky, BONThé, 2015

Rooibos Chladivé jahôdky

45g (20 x 2,25g)

    Výnimočná kombinácia chladivej mäty a sladkých jahôd... Čítať viac

    Výrobca
    BONThé, 2015

    Výnimočná kombinácia chladivej mäty a sladkých jahôd... Čítať viac

    • Káva/čaj
    Vypredané

    Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude produkt dostupný.

    Naši škriatkovia odporúčajú

    Knižné putovanie - Vyraz na cestu knižnými svetmi, Martinus, 2024

    Viac o produkte

    Výnimočná kombinácia chladivej mäty a sladkých jahôd.

    Zloženie: Zelený bio rooibos (min. 77%), melón, ibištek, aróma, jahody (min. 0,3%), vres, nana-mäta.

    Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického hľadiska je čajovník (lat. Camellia sinensis) stálezelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Na plantážach sú kríky udržiavané do výšky okolo jedného metra. Umožňuje to pohodlnejší zber čajových lístkov, mechanizáciu zberu a zvyšuje úrodu.
    Divoký čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii, pri hraniciach Číny a Indie. Ako domestikovaná rastlina sa pestuje na mnohých miestach s vhodnými podmienkami. Medzi krajiny známe produkciou čaju patria Čína, India, Pakistan, Irán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonézia, Nepál, Austrália, Argentína a Keňa. Najlepšie sa mu darí v monzúnovom podnebí v subtropickom a tropickom páse, rastie na kyslejších pôdach, od hladiny mora až po nadmorské výšky okolo 2 500 m.
    Listy čajovníka sú dlhé od troch do dvadsaťpäť centimetrov a široké medzi jedným až desiatimi centimetrami. Dospelé listy sú hrubé, hladké a kožnaté, s krátkou stopkou. Čajové listy sa väčšinou zbierajú niekoľkokrát do roka, v niektorých oblastiach prakticky celý rok. Lístky sa zbierajú podľa takzvaných zberových formúl určujúcich, ktorú časť výhonku odštipnúť.
    Obvykle sú cennejšie mladšie a menšie lístky pri špičke výhonku a pupeň. Kvalitnejšie čaje sú vyrábané len z vrchných dvoch lístkov a pupeňa.
    Ďalšie spracovanie sa deje rôznymi spôsobmi, ktoré vedú k rôznym „druhom“ čaju. Základným faktorom je stupeň oxidácie (často sa využíva z chemického hľadiska nesprávny názov fermentácia).

    Tradičné je delenie do štyroch základných skupín:

    Zelené čaje: listy sa mechanicky narušia, ale oxidácia je rýchlo ukončená pôsobením tepla. V Číne sa na ukončenie oxidácie zvyčajne využíva sušenie na pare, v Japonsku prevláda sušenie na slnku, prípadne teplým vzduchom. Spracovanie je ukončené jeden až dva dni po zbere.
    Oolongy (vyslov úlong, taktiež modrozelené, polozelené čaje) – tvoria prechod medzi zelenými a čiernymi čajmi. Často sú pri príprave navoňané kvetmi, napríklad orchideou, osmanthom.
    Čierne čaje (taktiež červené čaje, tento názov sa pre farbu nálevu používa najmä v Číne): listy sa mechanicky narušia, oxidácia sa nechá úplne prebehnúť. Spracovanie trvá týždeň, ale aj dlhšie. Veľmi výrazný rozdiel je medzi ortodoxným ručným spracovaním a plne mechanizovanou výrobou metódou CTC (Crush, Tear, Curl), ktorou vzniká drvený substrát vhodný do čajových vrecúšok. V strednej Európe (a „západnej civilizácii“ všeobecne) je historicky najobľúbenejší práve čierny čaj.
    Pu-erh: je dvojnásobne oxidovaný čaj, ktorý sa necháva 'odležať' často aj po dobu niekoľkých rokov. Čím je pu-erh starší, tým býva viac cenený, pričom nezriedka sa predáva aj 15 až 20-ročný. Vyznačuje sa plnou, zemitou chuťou. Pravdepodobne má na organizmus pozitívne a mierne liečivé účinky.
    Biely čaj: vyrába sa iba z pupeňov a horných lístkov. Tie neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Biely čaj je takmer bezfarebný a pokladá sa za nápoj gurmánov.
    Čítať viac
    Hmotnosť
    45g
    Celková hmotnosť
    59 g
    Rozmer
    155×220 mm
    Balenie
    vákuové balenie
    Katalógové číslo výrobcu
    761037
    Naše katalógové číslo
    204186
    Kategorizácia

    Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

    Nahlásiť chybu

    Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

    Hodnotenia

    4,8 / 5

    5 hodnotení

    4
    1
    0
    0
    0

    Ako sa páčil produkt vám?

    Recenzie čitateľov

    martins Frančekova
    Overený nákup
    23.5.2023
    čaj má príjemnú lahodnú chuť, má praktické opakovane uzatváratelné balenie, krásnú vôňu a jantárivú farbu, určite som ho nekúpila poskedný krát, je super Čítať viac
    Dia
    Neoverený nákup
    31.10.2020
    Lahodny caj, naozaj chuti jahodovo:)
    Tuto znacku kupujeme doma uz dlhsie a patri medzi dostupne a prijemne. Citit naozaj chut jahod a nie je to len aroma alebo ako v niektorych cajoch drt jablka a jablka.. odporucam a vyskusam aj dalsie caje z tejto rady. Balenie je prakticke. Vrecko sa da dobre uzatvarat
    Čítať viac
    17

    Čitateľ prevažne Post-apokalyptických románov :) ale som otvorený akémukoľvek žánru. Vyštudoval som SPU v Nitre a momentálne pracujem :)

    Štefan Filaga
    Overený zákazník
    14.9.2020
    Názor ochutnávača
    Po dlhých rokoch som sa dočkal, že aj v kamennom kníhkupectve som sa dostal k týmto úžasným čajom a hneď som si 4 zakúpil. Jeden z nich boli aj Chladivé jahody ktoré som si v deň zakúpenia aj spravil a vôňa jahôd sa okamžite rozlievala po celom byte. Chuť je taktiež úžasná a telom mi prebehla nostalgia ktorú som cítil pri prvom pití čaju Jahoda v šampanskom pred 5 rokmi (chutí podobne). Čítať viac
    Lucia
    Neoverený nákup
    5.1.2020
    čajík
    Vynikajúce, lahodná chuť. Skvelá voľba pre všetkých, ktorí majú radi zelené čaje. Mne tát kombinácia neskutočne chutí. Čítať viac

    „Smútim za ňou nekomplikovane a absolútne. To je moje šťastie aj moja smola. Už zakrátko sa mi v hlave vynorili slová: Chýba mi v každom čine i v každej nečinnosti. “

    Roviny života - Julian Barnes, 2014
    Roviny života
    Julian Barnes