Knihy
E-knihy

Pšeničný mozog

Prekvapivá pravda o pšenici a sacharidoch - tichých zabijakoch vášho mozgu

Vydavateľstvo
Aktuell, 2014

Pšeničný mozog je prevratná a aktuálna kniha, v ktorej renomovaný neurológ David Perlmutter, MD, odkrýva zistenie, ktoré sa už príliš dlho skrývalo v medicínskej literatúre: sacharidy vám môžu zničiť mozog...

Čítaj viac

15,87 €

Bežná cena Bežne 15,90 €

Posielame do piatich dní

Odporúčané tituly a kolekcie

15,87 €

Viac o knihe

Tento titul je dostupný aj v kolekcii za výhodnú cenu!
Kniha o inovatívnom prístupe k nášmu mozgu a jeho výžive!
Šokujúca pravda o účinkoch pšenice a sacharidov na mozog a štvortýždňový plán ako dosiahnuť optimálne zdravie
Pšeničný mozog je prevratná a aktuálna kniha, v ktorej renomovaný neurológ David Perlmutter, MD, odkrýva zistenie, ktoré sa už príliš dlho skrývalo v medicínskej literatúre: sacharidy vám môžu zničiť mozog. Dokonca aj takzvané zdravé sacharidy, ako celozrnné potraviny, môžu spôsobiť demenciu, ADHD, epilepsiu, úzkosť, chronické bolesti hlavy, depresie, znížené libido a ešte oveľa viac. Osud mozgu nemusíte mať zapísaný v génoch. Je vo vašej strave. Základom všetkých degeneratívnych ochorení, vrátane porúch mozgu, je zápal, ktorý môžu spustiť sacharidy, najmä s obsahom lepku alebo bohaté na cukor. Dr. Perlmutter vysvetľuje, čo sa stane, keď na mozog pôsobia bežné zložky z každodenného chleba a misky ovocia, ako vám môžu statínové lieky vymazávať pamäť, prečo je strava bohatá na „dobré tuky“ ideálna a ako povzbudiť rast nových mozgových buniek v akomkoľvek veku.

Štvortýždňový plán Dr. Perlmuttera vám ukáže, ako si udržať mozog zdravý, aktívny a bystrý. Vysvetlí ako dramaticky znížiť riziko vážnych neurologických ochorení, ale aj bežných trápení – a to všetko bez liekov. Jednoduché stratégie, chutné recepty a týždenné ciele vám pomôžu plán zrealizovať. Pomocou najnovších výskumov, skutočných príbehov zo života a praktických rád, vás Pšeničný mozog naučí, ako prevziať „kontrolu“ nad génmi, ako dosiahnuť dobrý pocit a užívať si zdravie a vitalitu počas celého života.
Čítaj viac
Kúpte spolu
Pšeničný mozog - David Perlmutter, Kristin Loberg
Život bez pšenice - William Davis
28,17 €
Ušetríte 0,68 €
Našli ste v našom obsahu nejaké nepresnosti?
Dajte nám o tom vedieť.

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Recenzie

Ako sa vám páčila kniha?

4,2 / 5

21 hodnotení

15
1
2
0
3

Martin
16.2.2017
Kvalitný titul
Kniha je napísaná odborne, ale pritom stále prijateľne pre bežného človeka. Zo začiatku obsahuje veľa zdanlivo nesúvisiacich faktov, ktoré však autor spája v ďalších kapitolách a začnú dávať zmysel. Perlmutter ponúka ucelený pohľad na lepok a cukry tak z hľadiska evolúcie ako aj z hľadiska najnovších poznatkov a výskumov. Kniha obsahuje množstvo odkazov na rôzne oficiálne štatistiky a výskumy, ktorými podopiera svoje tvrdenia overené vlastnou praxou. Vyvracia mýty o "zlých tukoch" a "zlom cholesterole". Perlmutter nie je žiadny franta vomáčka z hornej dolnej, ale popredný americký neurológ s bohatou praxou. Jeho stravovacie návyky sa viac menej úspešne snažím dodržiavať aj ja a prinieslo to ovocie. Bývam menej unavený a takmer úplne som sa zbavil pocitov "vlčieho" hladu.
Čítaj viac
Zuzana Mazancová
Zuzana Mazancová
23.1.2017
Zmiešané pocity
Knižku som si kúpila na základe doporučení kolegov a zaujímala ma z lekárskeho hľadiska. Autor uvádza na pravú mieru množstvo vecí, vplyv vysokosacharidovej stravy, vplyv fruktózy, lepku, vysoký cholesterol. Čo sa mi však nezdá je uvádzanie bezlepkovej diety ako lieku na mnohé ťažké ochorenia. V istých prípadoch to tak môže byť, no predkladať to verejnosti ako univerzálnu metódu mi pripadá zavádzajúce, a čakať že vdaka diete sa vaše dieťa vylieči z ADHD, autizmu, vy sa zbavíte migrén, depresií... všetko sú to ochorenia veľmi komplexné a tiež spúšťacích faktorov je viac, a zmena stravy zďaleka na liečbu nestačí.
Čítaj viac
Erik Hauser
Erik Hauser
10.1.2017
FAKTY, nie TREND
V skutocnosti ten mozog pri konzumacii psenice a sacharidov neciti nasledky. Sprostredkuje ich vsak do nasho prezivania a to je ta podstata ktoru sa snazime kontrolovat. Mnohi hladaju odpovede na svoje trapenie v "motivacnych knihach". Tie su vsak zbytocne pokial nemame energiu byt motivovani a hlavne, udrzat si ten stav. Absencia vedomosti je problemom dnesnej spolocnosti. Maju tendenciu citat "komercne clanky" ktore su neoverene a zavadzajuce. Pisu ich lenivi ludia pre lenivych ktori sa upokoja s "nejakymi" informaciami. Kniha poskytuje omnoho viac. Hlavne navod a poriadok. Cudzie slova a vysvetlenia na "biologickej urovni" by sme mali brat s vaznym postojom a nie distancom. Nemali by byt pre nas tie "kontexty" cudzie ale bezne pouzivane. Pretoze zdravie je prvorade a v suvislosti s tym by sme sa mali ucit co najviac co prave "tie slova sprevadzaju".
Čítaj viac
An_a
21.5.2016
nazor
Ja si myslim, ze stravovanie sa bez lepku nie je pre kazdeho, tak ako napr. strava bez mlieka, alebo bez masa.
Prirodni doktori, ti ktori liecia stravou, tvrdia casto, ze je treba vylucit nieco z tychto troch skupin (podla toho, aky ma ktory doktor nazor).
Verim tomu, ze pri istych zdravotnych problemov je dobre vyskusat nieco vylucit. Kazdy moze mat "to skodlive" pre nho nieco ine. U mna to zrejme je lepok (spolu s cukrom). Pretoze ked som na par tyzdnov skoro uplne vylucila lepok a cukor, malo to u mna velmi dobry vplyv na zdravi. Dlhodobo vsak obmedzujem maso na minimum, a mlieko som tiez mala malokedy, ale to som teraz zacala viac konzumovat - v domacej kvalite.

Takze zostava zistit, co je pre kazdeho to skodlive.
Myslim si, ze to, co je pre cloveka skodlive sa da zistit aj tak , ze clovek je na tom tak trochu chorobne zavisly, a ked si da trochu, tak chce stale viac a viac, a potom clovek pozoruje, ze sa neciti dobre, ked zje vela niecoho napr. sladkosti.
Čítaj viac
Dia
29.7.2015
Povinné čítanie
Túto knihu by mali zavádzať ako povinné čítanie. Pre mnohých sa to zdá byť ako nemožné žiť bež pšenice, lepku, sacharidov... ale kto neskúsi nezažije! Doporučujem kúpu knihy a následne vyskúšanie v praxi.... však skúsiť je to najmenej.. a sami uvidíte.
Čítaj viac
Nina Snopková
Nina Snopková
23.5.2015
odporúčam každému, kto sa stará o svoje zdravie
Ako všetko, čo sa nám dostane do rúk, treba brať veci s rezervou a nadhľadom, nenechávať sa uniesť a používať zdravý sedliacky rozum. Keď však vidím vo svojom okolí ľudí - nezdravo vyzerajúcich, depresívnych, s nadváhou, rady v lekárni s predpismi na lieky..... ak už toto človeka nedonúti zamyslieť sa, kam spejeme, tak už naozaj neviem čo. Mne otvoril oči neliečiteľný druh rakoviny mojej blízkej kamarátky. Začala som hľadať informácie, študovať, diskutovať s ľuďmi, ktorí sa problematike venujú. Sme tým, čo jeme, jeme preto, aby sme žili - a čo vlastne jeme? Okolie demonštruje moju snahu o lepšie zdravšie stravovanie vetou: " jedli sme to aj my a aha tu sme...." áno, to vidím - cukrovkári, srdciari a môžem ďalej menovať... nie ďakujem :-) Doba je iná, modifikované potraviny na každom kroku kričia "kúp si ma" a z 10 reklám v telke uprostred filmu je 7 na farmaceutiká. Opäť... nie, ďakujem :-) Vylúčila som lepok asi pred dvomi mesiacmi - cítim sa neporovnateľne lepšie, mám viac energie, ustúpili problémy s pleťou, s ktorými bojujem vyše 12 rokov. Deťom sme obmedzili cukry na minimum - sú spokojnejšie, kľudnejšie, zlepšil sa spánok a to nehovorím o zlepšení chorôb - ich priebehu.... V každom prípade, názor na knihu si musí urobiť každý sám :-)
Čítaj viac
Adela Fanfarová
Adela Fanfarová
18.5.2015
Názor čitateľa
Veľmi zaujímavé čítanie faktov o účinkoch pšenice a sacharidov na mozog, ich spojitosť s chorobami celkove. Každý, kto sa chce stravovať a žiť zdravo by si túto knihu mal prečítať. Kniha ma oslovila hlavne preto, že som mala ťažkosti po konzumácií hlavne múčnych jedál a chcela som zmeniť svoje stravovacie návyky. Po prečítaní knihy je to jednoznačné. Nevylúčila som pšenicu, ale určite rapídne obmedzila. Vrele odporúčam.
Čítaj viac
Anna
12.4.2015
Výborná kniha
Kniha mi pomohla pochopiť koľko sacharidov obsahuje pečivo. Vyskúšala som ho mesiac nejesť a na moje prekvapenie som zhodila 7% zo svojej váhy. Čo sa týka vysadenia lepku tak veľa ľudí čo tým prešli hovorí, že zmeny sa prejavia až po niekoľkých týždňoch až mesiacoch takže to zatiaľ neviem zhodnotiť, ale poznám zopár ľudí čo tak urobilo a hovoria a pocite zvýšenej energie a vitality a zníženej únavy. Mne sa kniha veľmi páčila a odporúčam prečítať ak Vás zaujíma zdravé stravovanie a urobte si názor sami.
Čítaj viac
Martin
21.12.2016
Názor čitateľa
Riško, prečítaj si tú knihu predtým ako budeš ďalej spamovať. Autor v knihe píše aj o nízkokalorickej strave a jej pozitívnych účinkoch a samozrejme dáva to do súvislosti to aj s vylúčením lepku z jedálnička. Dve muchy jednou ranou. Objavil si ameriku.
Čítaj viac
Matúš
17.8.2015
Názor čitateľa
Súhlasím s Richadom. Kubko, áno. Mäso(svalovina) obsahuje zásobný polysacharid glykogén.
Čítaj viac
Štefan Jung
Štefan Jung
7.8.2015
Názor čitateľa
Richard taraš nezmysly!
Čítaj viac
Kubko
4.8.2015
Názor čitateľa
haha jasné aj v mäse sú sacharidy že ?
Čítaj viac
Richard Vajdel
Richard Vajdel
14.4.2015
Názor čitateľa
Za prvé, sacharidy, alebo keď niekto chce, karbohydráty sú základnou zložkou jedál, je jedno, či ide o jablko, orechy, chleba alebo čipsy. Sacharidy sú základným príjmom energie a majú významnú úlohu pre ochranu buniek a uskladňovanie energie. Ak niekoho sacharidy desia, tak asi len toho, kto číta veľa hlúpostí. Samozrejme sa môžeme baviť o jednoduchých a komplexných karbohydrátoch, ale to je na inú debatu. Za ďalšie, to, prečo ste schudli nemá nič so sacharidmi, ale s tým, že ste konzumovali menej kalórií, takže to úplne sedí, bohužiaľ ste si len zamenili príčinu. Lepok, alebo glutén nie je absolútne zlý, či škodlivý. Sú to totálne výmysly, ktoré vyvracajú štúdie a skutoční odborníci. Naopak pre niekoho, kto sa nemusí vyhýbať gluténu zo zdravotných dôvod, môže byť bezlepková diéta nie úplne ideálna. Ak sa niekto po týždňoch bezlepkovej diéty cíti lepšie, energickejšie a menej unavene, je to kvôli absencii nadbytočných kalórií. ktoré dotyčný konzumoval predtým- samotná pšenica tvorí v priemere až 20% príjmu kalórií bežného človeka. Takže hľadať odpoveď treba tam. Ak niekto nemá zdravotný problém, vysadením lepku nič nedosiahne. Je to hlúposť, ale určite bezlepkový miliardový priemysel každého presvedčí o opaku. Treba dávať viac na odborníkov, štúdie a fakty, menej na pochybné publikácie a slová známych, či diéty, ktoré vyskakujú každý rok v desiatkových počtoch.
Čítaj viac
Richard Vajdel
Richard Vajdel
9.4.2015
Kačka kváka, doktor straší.
Táto kniha obsahuje všetko, čo "prevratný" kus literatúry musí obsahovať. Hrubým zvýraznené, že ide o doktora, šokujúce slova, geniálne tipy a sľub o náprave v krátkom čase. Renomovaný neurológ nie je až tak renomovaný, naopak ho kolegovia pekne skritizovali, rovnako ako aj túto knihu, nakoľko zavádza, klame a rozosieva strach. Články v ktorých doktori renomovaného neurológa kritizujú nájdete všade. Neberte túto knihu príliš vážne, šokantné výrazy, pasáže a vyznačené MD nerobia z knihy pravdu, bohužiaľ sme dnes pod paľbou "odborníkov", ktorí si radi privyrobia písmom. A áno, správne hádate, čo sa najlepšie predáva. Jedna hviezda za pár dobrých tipov, ktoré sa týkajú stravy. Toť vše.
Čítaj viac
Martin
12.12.2016
Názor čitateľa
Tvrdé slová Riško. Z toho množstva nekonkrétneho a neurčitého čo si napísal predpokladám, ba priam som si istý, že si tú knihu ani nevidel. Čo konkrétne je pre teba "šokantné"? Ktorí kolegovia ho skritizovali a za čo? A že nie je renomovaný?! Prosím ťa, v tvojom vlastnom záujme, otvor si aspoň wikipédiu a naštuduj si niečo o tomto pánovi, ktorý v živote aj niečo dokázal, na rozdiel od šokantných rišov v tejto diskusii.
Čítaj viac
Peter Michal
8.4.2015
psenica je v tom nevinne
je to len dalsi modny trend so sexi znejucimi slovami ako gluten free, organic atd... ludia su tlsti lebo sa nehybu a jedia vela cukru(sladkosti), ak si ale date 1-2 rozky na ranajky, nijako to vam to neuskori...vlastna skusenost :) budte kriticki a riadte sa vlastnym rozumom .... na zaver trochu skeptickeho humoru :)
Čítaj viac
Martin
21.12.2016
Názor čitateľa
Jasné Michal či Peter. Ako mi bolo nedávno povedané jedným múdrym holohlavým ujom, celiakiu majú ľudia iba v hlave, je to mýtus. Rozpadajúce sa črevo je mýtus. Testy na lepkovú intoleranciu sú podľa teba tiež asi hlúposť. To, že lepok sám o sebe je ťažko stráviteľná bielkovina je hlúposť. Že jeho obsah v posledných storočiach vyšľachtených druhoch obilnín je 50 násobný je tiež hlúposť. Aj to, že lepok sa nachádza už takmer v každom polotovare je mýtus. Len papaj pekne rožteky, aby si bol silný a zdravý.
Čítaj viac
Verca
22.8.2016
Názor čitateľa
kniha nie je o psenici ako takej, ani o lepku ako takom. Dava doraz hlavne na zmenu povodnej psenice, povodnych obilnyn (aj inych potravin), ktore ludia "vylepsovali" ....az su nase potraviny momentalne v inej forme ako kedysi.
A to uz je jedno, ci si clovek pecie doma sam,alebo kupi v obchode rozky.
Obilie a aj lepok v nom uz nie je taky ako bol. A to prave vysvetluje ako tiet "vylepsenia skodia
Čítaj viac

Kúpte spolu
Pšeničný mozog - David Perlmutter, Kristin Loberg
Život bez pšenice - William Davis
28,17 €
Ušetríte 0,68 €