Našej odbornej a praktickej čiteteľskej verejnosti predkladáme ucelenú problematiku o chove ošípaných, s ktorou sa prakticky chovateľ môže stretnúť. Ošípaná je veľmi vnímavé zviera, čo znamená, že reaguje v zvýšenej miere na vonkajšie podmienky a prejavuje sa to v úžitkovosti. Cieľom autora bolo jednoduchou a zrozumiteľnou formou vysvetliť jednotlivé problémy ako pôsobia vo výrobnom procese, aby im chovateľ venoval zvýšenú pozornosť a tým pozitívnym smerom ovplyvnil úžitkovosť.
Publikácia
určená tak odbornej ako aj praktickej čitateľskej verejnosti, teda drobnochovateľom ošípaných, pre ktorú sa v rámci EÚ budú vytvárať priaznivejšie podmienky prístupnou formou približuje biologické hľadiská, techniku chovu, technologické postupy ale i intenzifikačné faktory, ktoré vplývajú na efektívnosť výroby. Pozornosť je venovaná i ochrane životného prostredia, najmä skladovaniu a využívaniu hnojovice ošípaných. Nedodržanie zásad môže predstavovať značnú záťaž pre životné prostredie, prípadne obmedzenie alebo zrušenie chovu. Netradičný spôsob priblíženia odbornej problematiky vo forme otázok a odpovedí by mal uľahčiť osvojenie racionálnych spôsobov riešenia, ktoré sa denne vyskytujú vo výrobnom procese. Obrázky s veselým obsahom by mali zvýrazniť niektoré problémy a upútať čitateľa vizuálnym spôsobom, aby si problematiku ľahšie zapamätal. Chov ošípaných je odvetvie, v ktorom je možné za pomerne krátke obdobie dosiahnuť dobré výsledky (náklady ktoré sú s chovom spojené, sú po vyčíslení cien získaných mäsových výrobkov podstatne nižšie, ako keď rovnaký tovar kúpia v obchodoch), ale i zhoršenie stavu. Preto je potrebné na problémy operatívne reagovať, aby neprerástli v komplex nedostatkov. Teda, aby bol chovateľ úspešný, je potrebné, aby poznal základné odborné požiadavky o technike chovu. A želaním autora je, aby predložená publikácia toto poslanie v našich podmienkach splnila. Autor (doc. Ing. Emil Sidor, CSc.) sa popri pedagogickej činnosti intenzívne venuje problematike chovu ošípaných (od r. 1959) i z pohľadu ekonomiky výroby, preto je naslovovzatým odborníkom v tejto oblasti.
Niekoľko tématických celkov:
Súčasné problémy v chove ošípaných na Slovensku a perspektívy po vstupe do EÚ,
Poznajme anatomické a fyziologické vlastnosti ošípanej,
Základy výživy ošípaných,
Cesty výroby a spracovania bravčového mäsa až po spotrebiteľa,
Ako sa zabezpečuje kontrola úžitkovosti,
Hlavné úžitkové vlastnosti, ktoré ovplyvňujú výrobu,
Biológia reprodukcie kanca,
Kalendár prasnosti prasníc,
Mliekavosť prasníc,
Vplyvy pôsobiace na mliekavosť prasníc,
Rastová schopnosť a jatočná hodnota finálnych hybridov ošípaných,
Určovanie kvality bravčového mäsa,
A ako má spotrebiteľ kupovať,
Ako využívať dedičnosť ošípaných,
Požiadavky na zariadenia na chov ošípaných podľa smernice rady 2001-88 ES a nariadenia vlády č. 735/2002 Z.z.
Starostlivosť o prasiatka po narodení,
Čo je charakteristické pre intenzívnu výrobu,
Ako postupovať pri dezinsekcii,
Dlhodobý prenájom ako prostriedok uvoľňovania kapitálu z prvovýroby
Produkcia, skladovanie a využívanie hnojovice ošípaných...